Kulttuuri

Sanalle räppi on kuin päiväkirja

Räppäri Sana, Sanna Rönnberg, on muuttunut blondista bruneteksi ja laihtunut yli 20 kiloa. Mallihaaveista on tulossa totta, sillä viime viikolla kuvattiin Helsingissä hänen mallikansiotaan.

Anneli Tuominen-Halomo

Hiphop-tähti Sana on elävä esimerkki siitä, että täydellinen elämänmuutos on mahdollinen, kunhan tahdonvoimaa on riittävästi. Viime vuosikymmenen lopulla Sanna Rönnberg oli ylipainoinen blondi, joka viiletti menemään ainakin kaksi metriä leveissä lökäpöksyissä. Nuori nainen kaipasi kuitenkin elämänmuutosta. Muutaman Oulussa asutun vuoden jälkeen taakse on jäänyt alkoholi, tupakka, einekset ja yli 20 kiloa läskiä.

– Musiikkinikin on muuttunut. Jatkuvan valittamisen sijasta musiikissani on nyt positiivista energiaa, Sana sanoo.

– Ennen hoin kertosäkeessä, että ”aina ei jaksa, aina ei pysty”, mutta nyt haluan kannustaa muita. Vaikka selkäni on ollut huonossa kunnossa, minulla ei ole työtä eikä rahaa, näen elämässäni olevat hyvät asiat, eli perheeni, ihanan mieheni ja musiikin.

Minä haluan tehdä musiikkia fiilispohjalta.”
Räp alkoi kiinnostaa Sanaa jo 7-vuotiaana. Ensimmäinen oma räp syntyi C-kasetille kymmenen vuotta sitten.

Sellon kirjaston äänitysstudio oli nuorelle naiselle tärkeä paikka, koska siellä pääsi tekemään omia biisejä ilmaiseksi. Ilman sitä omat äänitteet olisivat voineet jäädä tekemättä, koska studion vuokraaminen on kallista. Ensimmäiset biisit päätyivät mikseri.net -sivustolle.

– Olin kapinoiva nuori. Minulla oli paha olla. Tein musiikkia päiväkirjamaisesti ja purin tuntojani siihen. Räp oli luonteva ilmaisukeino, koska olen kova puhumaan, Sanna Rönnberg selvittää.

Räp mielletään miesten lajiksi ja se saa Sanan hiiltymään. Hän on joutunut kohtaamaan paljon ennakkoluuloja.

– Minulle sanotaan, että naiset eivät osaa räpätä, vaikka eivät ole koskaan edes kuulleet minun tai kenenkään muun naisen räppäävän.

– Naiset voivat räpätä, tanssivathan miehetkin balettia, Sana kuittaa.

Sana teki vuonna 2006 pitkäsoiton omakustanteena. Toinen levy on suunnitelmissa.

– Tuottajat haluavat kaupallista musiikkia. Minä haluan tehdä musiikkia fiilispohjalta. Sen pitää kuulostaa minulta, Sana sanoo.

Sana arvelee olevansa Oulun ainoita räppäreitä. Muut ovat muuttaneet etelään.

Viimeksi Sana on esiintynyt Oulussa ja seuraava keikka on Kiimingissä, mutta kun selkä kestää pitkät keikkamatkat, hän haluaa keikoille pääkaupunkiseudulle. Viime aikoina yhteistyötä on tehty Voice Of Finland - kilpailussa hyvin pärjänneen Tanja Vähäsarjan kanssa. Uusi biisi julkaistaan lähiaikoina.

Hoikistumisen myötä Sanna Rönnberg on myös avaamassa ovia mallimaailmaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu