Paikalliset

Terapeutti: Tyttöjen joukkoraiskauksia paljastunut kymmenkunta

Seksuaalirikoksen uhriksi joutunut nuori voi salata tapahtuman vuosien ajan.

Pia Vakkari

Alaikäisiin kohdistuvia seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia paljastuu jo useita kymmeniä vuodessa, kertoo helsinkiläisen Tyttöjen talon seksuaaliterapeutti Kristiina Hannila.

Ilmiö on kasvanut hänen mukaansa nopeasti. Sen äärimmäisenä muotona ovat alaikäisiin kohdistuvat joukkoraiskaukset, jotka ovat puhuttaneet viime aikoina etenkin Ruotsissa.

– Tänä vuonna erilaisia hyväksikäyttötapauksia on tullut meidän tietoomme 70. Vielä kolme vuotta sitten niitä paljastui parikymmentä, Hannila sanoo.

Hannilan mukaan joukkoraiskauksia on heidän tietoonsa tullut ”alle kymmenen” viimeisten kolmen vuoden aikana. Niissä tekijät ovat olleet pääsääntöisesti yli 18-vuotiaita, mutta joukossa on myös alaikäisiä.

– Osa tapauksista on edennyt poliisitutkintaan ja myös tuomioistuimiin, Hannila sanoo.

Tapahtumapaikoista Hannila mainitsee vain pääkaupunkiseudun, mutta juttuja on ollut myös muualla Suomessa. Paikkakuntia hän ei halua paljastaa uhrien suojaamiseksi.

Ruotsissa on viime viikkoina puhuttanut ilmiö, jossa nuoret pojat kiristävät ja pakottavat tyttöjä ryhmäseksiin arkaluontoisten valokuvien tai videoiden avulla.

Hannilan tietoon tällaista ole tullut. Tyypillisimmin joukkoraiskaukset on Suomessa tehty päihtyneessä porukassa.

– On oltu esimerkiksi bileissä tai vietetty muuten aikaa. Mukana on ollut runsaasti päihteitä, ja sitten on tapahtunut jotain mitä ei pitäisi tapahtua, Hannila kuvailee tapauksia.

– Yhteistä tapauksille on, että ne ovat tulleet uhrin eteen yllättäen. Seksuaalirikoksina ne ovat äärimmäisen loukkaavia ja alistavia. Uhri voi pitää tapahtumat omana tietonaan jopa vuosia, Hannila sanoo.

Erityistason seksuaaliterapeuttina toimivan Hannilan mukaan uhrin on ennalta vaikea ehkäistä rikoksen uhriksi joutumista.

Päihteet ovat riskitekijä, mutta pääsääntöisesti nuoret luottavat ja heidän pitää pystyä luottamaan toisiin. Vastuu teoista on aina tekijällä.

Hannilan mukaan tekojen taustalla vaikuttaa nuorten pahasti vinksahtanut käsitys seksuaalisuudesta.

– Seksuaalisuuden pitäisi olla ilon lähde ja voimavara, mutta se näyttäytyy nyt liian usein väkivaltana, ja nimenomaan nuorten maailmassa.

– Joskus tuntuu, että asennemaailmassa ollaan palattu 30 vuotta taaksepäin. Tekijä saattaa sanoa, että eihän se ollut raiskaus, kun uhri tuli itse mukaan bileisiin.

Hannilan mukaan nuorten asenteissa näkyy koventuvat itsekeskeiset arvot ja kovan nettipornon yleistyminen.

– Puhutaan esimerkiksi gangbangista, kun oikea sana on joukkoraiskaus. Ja sitten ajatellaan, että minulla on oikeus tehdä näin välittämättä siitä, miltä uhrista tuntuu, Hannila sanoo.

Vastuuta hän peräänkuuluttaa sekä kouluilta että nuorten vanhemmilta. Seksuaalisuudesta pitäisi puhua kouluissa sekä tyttöjen että poikien kesken ja lisäksi yhdessä.

– Vanhemmilta taas kaipaisin rajojen asettamista ja eettistä pohdintaa siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Helsingissä poliisin seksuaalirikosyksikön tietoon ei ole tullut yhtään joukkoraiskausjuttua, jossa uhria olisi kiristetty ennalta. Ylipäätään joukkoraiskaukset ovat poliisin näkökulmasta hyvin harvinaisia, kertoo tutkinnanjohtaja Jyri Hiltunen väkivaltarikosyksiköstä.

Sen sijaan nuorten kiristäminen tai kiusaaminen arkaluontoisia kuvia tai videoita käyttämällä on yleistynyt, kuvailee vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi Jutta Antikainen.

Tekijä on voinut saada kuvia haltuunsa esimerkiksi reaalimaailman suhteessa, nettideittailun kautta tai jonkun toisen henkilön jakamana.

Antikainen antaa saman ohjeen nuorille kuin Kristiina Hannila: Jos olet kokenut hyväksikäyttöä, älä jää kokemuksen kanssa yksin, vaan ota yhteys poliisin.

Aikuisia Antikainen taas kehottaa keskustelemaan nettiä käyttävien lasten kanssa asiasta avoimesti ja positiivisesti.

– Ikävyyksien ilmitullessa on tärkeää välttää syyllistämästä lasta teosta, josta hän ei ole vastuussa. Kaikki keskustelut ja yhteystiedot kannattaa säilyttää, eikä toiselle osapuolelle kannata kertoa, että on ollut yhteydessä poliisiin, Antikainen neuvoo.

Kristiina Hannilaa haastatteli aiheesta ensimmäisenä Ylen aamu-tv.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu