Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Työmatkapyöräilyn kasvu vaatii paremman pyöräilyverkoston

Pyöräily on päästötön liikuntatapa ja erinomaista hyötyliikuntaa.

Sirpa Repo

Helsingin seudun liikenteen laatima pääpyöräilyverkon suunnitelma kattaa Helsingin seudun 14 kuntaa. Sen vaatimat puuttuvat osuudet tai parannustoimet maksaisivat yhteensä 55 miljoonaa euroa.

Vain hyvä ja toimiva pyörätieverkosto tekee pyöräilystä todellisen vaihtoehdon oman auton ja joukkoliikenteen rinnalle esimerkiksi työmatkoilla. Mahdollisimman suorat reitit, vähäiset viivytykset ja pysähdykset houkuttelevat pyörän selkään. Myös sujuvat risteykset ja eri kulkumuotojen onnistunut erottelu lisäävät pyöräilyn suosiota.

HSL:n tuore selvitys listaa pyöräilyverkon laatukriteerit ja määrittelee pääpyöräilyverkon Helsingin seudulle. Tavoitteena on saada seudulle yhtenäinen ja laadukas pyörätieverkosto, joka tarjoaa katkeamattomat ja sujuvat yhteydet lisäten pyöräilyn houkuttelevuutta.

Vuonna 2020 pyöräilyn tavoiteverkkoon kuuluu 12 pyöräilyn laatukäytävää. Ne yhdistävät suurimmat asuinalueet ja työpaikkakeskittymät mahdollistaen nopean ja tasavauhtisen pyöräilyn turvallisesti. Ne ulottuvat noin 15–20 kilometrin päähän Helsingin keskustasta, pääradan laatukäytävä aina Keravalle saakka. Yhteensä niitä on 186 kilometriä.

Seutureittiverkko yhdistää kuntien suurimmat asutus-, työpaikka- ja palvelukeskittymät. Seutureitit, joilla on mittaa yhteensä 714 kilometriä, myötäilevät pääkatuverkkoa ja pyöräily niitä pitkin on sujuvaa.

Lisääntyvä pyöräily kulkemistapana parantaa liikennejärjestelmän toimivuutta ja vähentää liikenteen ympäristöhaittoja. Laadukas ja toimiva pyöräilyverkosto on keskeinen edellytys pyöräilyn lisäämiselle. Pääpyöräilyverkon täydentäminen ja nopeuttaminen lisää erityisesti työmatkapyöräilyä. Kun pyöräilystä tulee sujuvampaa, pyörämatkojen keskipituus kasvaa. Tämä yhdessä lisääntyvien pyöräilymatkojen kanssa lisää pyöräilyä seudulla jopa 14 prosenttia.

Raportti Helsingin seudun pääpyöräilyverkon ja laatukäytävien määrittely on ilmestynyt HSL:n julkaisusarjassa. Se on luettavissa verkossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu