Paikallisurheilu

Joutsenlahden hokkarit tavoittelevat voittoa

Espoolainen Lari Joutsenlahti nauttii harrastuksestaan, jossa hänen vauhtinsa on yltänyt 65 kilometriin tunnissa. Hän myöntää, että jalat ovat lopussa tukossa 350–550 metrin radan jälkeen, kun on painanut täysillä koko ajan.

Espoolaisen Lari Joutsenlahden päätä ei palella. Hän mittelee tänä viikonloppuna kuluvan talven ensimmäisessä alamäkiluistelun maailmanmestaruussarjan osakisassa Munchenissä.

Joutsenlahti palasi takaisin Espooseen parin Kanadassa vietetyn vuoden jälkeen. Elantonsa hän hankkii liikunnanopettajana.

Kanadaan hänet veti jääkiekko, jonka hän aloitti 5-vuotiaana. Hän pelasi siellä pari vuotta ja viimeisimmän vuoden puolikkaan hän oli valmentajana.

Innostus alamäkiluisteluun iski Helsingissä vuonna 2007, jolloin järjestettiin Red Bull Crashed Ice World Tournamentin kisa. Siinä Joutsenlahti ei hätyytellyt kärkeä, mutta laji teki mieheen suuren vaikutuksen.

– Tämä on jännä laji. Sinun pitää olla vähintään toiseksi nopein erässäsi, jotta pääset jatkoon. Laskiessa on uskomaton tunne, saa adrenaliinia, pohtii Joutsenlahti kauden ensimmäisen kisan edellä.

Hän vakuuttaa, ettei alamäkiluistelu ole lällyilyä. Siinä saa tehdä töitä, vaikka tullaankin alas päin.

– Radat ovat 350–550 metrisiä. Niissä on kurveja ja töyssyjä. On koetettava pysyä pystyssä. Se onnistuu parhaiten, kun on polvet koukussa. Asennon on oltava tasapainoinen, jotta hyppyrien jälkeenkään ei kaadu.

Radalla ei kannata töniä muita tai taklailla, koska siinä oma vauhti hidastuu. Huonolla tuurilla kaatuisi vielä itse ja kaveri jatkaisi matkaa.

Loukkaantumisilta Joutsenlahti on välttynyt, mutta ei mustelmilta.

– Meillä on jääkiekkoilijan varustus ja kasvosuojus. Hokkareissa on vähän tavallista pidempi terä. Ei tämä ole vaarallinen laji, joten en pelkää loukkaantuvani. Jos osaa lasketella luistimilla, tämän osaa.

Kisoissa pärjääminen on sitten asia erikseen. Koska Suomessa ei voi lajia harjoitella, käy haukilahtelainen pelailemassa jääkiekkoa ja punttisalilla.

– Kuntoa laji vaatii. Pelkkä fysiikka ei riitä vaan henkinenkin puoli on tärkeä. Jalat on lopussa tukossa, mutta silti on jaksettava painaa eikä saa antaa periksi.

Joutsenlahden tavoitteet ovat korkealla. Voitto.

– Olen sen verran hyvin pärjännyt.

MM-voitto ratkeaa neljän osakisan yhteispisteiden perusteella. Suomalaisia on mukana sarjassa neljä. Espoolainen arvelee, että heistä kuka tahansa voi hyvänä päivänä voittaa. Monista muistakin maista tulee vastaan kovia tyyppejä.

– Kaikki ovat kuitenkin voitettavissa.

Saksan jälkeen kisataan Hollannissa, Venäjällä ja Kanadassa.

Harrastustaan Joutsenlahti aikoo jatkaa vielä useamman vuoden ajan. Halu kiivetä lähtötorniin on kova.

Hän arvelee parhaana puolenaan olevan juuri lähdön. Hän saa työnnettyä itsensä hyvään menoon ja potkii sitten kovaan vauhtiin.

– Nopeuteni taisi olla Kanadan kisassa parhaimmillaan 65 kilometriä tunnissa.

Onko alamäkiluistelussa järkeä? Ota kantaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu