Keikalla

Olavi Uusivirta tasapainottelee intohimojen ja toiveiden välillä

Uudella Ikuiset lapset -levyllä tavataan uusi, entistä bändivetoisempi Olavi Uusivirta.

Aki Roukala

Olavi Uusivirralla alkoi vuosi sitten uusi musiikillinen aikakausi. Yhtyeen kokoonpano vaihtui viisihenkisestä nelihenkiseksi. Muutos näytti paperilla pieneltä, mutta ei ollut sitä, ainakaan Uusivirralle.

– Kitaristi Jaakko Murros ja kosketinsoittaja Jiri Kuronen jättivät yhtyeen ja heitä paikkaaman päätyi lopulta vain yksi ihminen, Timo Kämäräinen. Samalla vähensin paljon omaa kitaransoittoani. Käytännössä bändi muuttui rock-trioksi, jossa on rummut, basso ja kitara, Uusivirta muistelee. Hän halusi katkaista napanuoran aikaisempaan.

– Paketoidakseni siihenastisen levytysurani, julkaisin kokoelmalevyn, Uusivirta kertoo viitaten vuosi sitten julkaistuun kokoelmaan 27 suosikkia.

Tuoreen Uusivirta-levyn Ikuiset lapset kohdalla laulaja tunsi kuin olisi jälleen tekemässä debyyttiään. Hän kuvailee tätä aikaa kuherruskuukaudeksi.

Uusivirta tasapainottelee nyt omien intohimojen ja yleisön toiveiden välillä.

Uutuusalbumilla ja siltä lohkaistulla, aktiivisessa soitossa olleella Kauneus sekoittaa mun pään -singlellä muutos on kuultavissa: kappaleet helpommin lähestyttäviä.

Monelle on käynyt niin, että on rakastunut itseään suositumpaan tyttöön.”

Uusivirta tuntee jälleen myös lapsenomaista innostusta keikkailuun.

– Olen vuosien varrella ymmärtänyt, että keikoissa on kyse energian siirrosta. Tykkään itse tapahtumallisista keikoista, jotka nousevat arkitodellisuuden yläpuolelle. Minusta esiintyjän tehtävä on herättää ja aktivoida yleisö.

Näyttelijänäkin toimiva Uusivirta muistuttaa, että esiintyjän pitäisi toimia aina kuin keikka olisi ensimmäinen, sillä monesti se sitä onkin jollekulle yleisössä.

– Kuuden levyn jälkeen minulla alkaa olla jo repertuaaria ja jopa runsauden pulaa, sillä en kuitenkaan ole mikään Bruce Springsteen, joka voi soittaa kolmen tunnin keikan. Itse haluaisin aina soittaa uusia biisejä, mutta on pidettävä yleisö mielessä, Uusivirta miettii muistellen Ismo Alangon esimerkkiä.

– Alanko oli kerran katsomassa David Bowieta ja häntä alkoi ärsyttää, kun tämä ei vetänyt Life on Marsia? ja muita alkuaikojen klassikoita. Sen jälkeen Alanko otti settilistaansa takaisin ensimmäistä kertaa vuosiin Rappiolla-kappaleen. Miksi olla ehdoin tahdoin vaikea? Tietysti pitää välttää sitäkin, ettei ole täysin yleisön talutusnuorassa.

Sitä Uusivirta tuskin on. Kauneus sekoittaa mun pään -kappaleessakin hän pyrki väistelemään ilmeisimpiä kliseitä.

– Kirjoitin biisin useampaan kertaan. Ensimmäisen version näytin Paula Vesalalle, joka sanoi että olen käyttänyt sellaisia lauseita jo moneen kertaan.

Lopulta Uusivirta päätyi kirjoittamaan luuseri-nörtin ihastumisesta luokan pissikseen.

– Monelle on käynyt niin, että on rakastunut itseään suositumpaan tyttöön.

Olavi Uusivirta keikalla Korjaamolla lauantaina 19.4. klo 21. Esiintymässä myös Pimeys.

Olavi Uusivirta

Syntynyt Helsingissä 1983.

Opiskeli Teatterikorkeakoulussa 2006-2012.

Julkaissut kuusi albumia.

Tunnettuja kappaleita On niin helppoo olla onnellinen, Tiet etäisyyksiin, Nuori ja kaunis ja Kauneus sekoittaa mun pään.

Esikoislevy Nuoruustango julkaistiin vuonna 2003.

Viimeisin levy Ikuiset lapset julkaistiin helmikuussa 2014.

Näytellyt muun muassa elokuvissa Ganes, Keisarikunta, Kalevala - Uusi aika ja Kielletty Hedelmä.

Esiintynyt Kansallisteatterin näytelmissä Homo ja Idiootti.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Keikalla

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu