Viihde

Sisustajat poimivat nyt hillittyjä luonnonvärejä

Sisustusarkkitehti, värisuunnittelija Sonja Ikonen esittelee sisustusvärejä, joita monet suomalaiset karsastavat.

Päivi Tuovinen

Luonnonvärit ovat juuri nyt kodin sisustamisessa huippusuosittuja. Niin seiniä, lattioita kuin kalusteitakin sisustetaan etenkin harmaan, ruskean ja valkoisen murretuilla väreillä sekä kiven ja puun rouheilla sävyillä.

Muotia on perinteinen skandinaavinen sisustustyyli, joka korostaa rauhallisia sävyjä ja yksinkertaisia ratkaisuja.

– Skandinaavinen ekologinen trendi on vallalla muuallakin maailmassa. Ehkä kiireiset ihmiset tavoittelevat hillityillä värivalinnoilla rauhallisuutta kotiinsa, pohtii helsinkiläisen Harmonia Design Oy:n vantaalaislähtöinen sisustusarkkitehti ja värisuunnittelija Sonja Ikonen.

 

Suomalaiset ovat sisustajina yhä melko konservatiivisia.”

Vaikka useimmat sisustajat vaalivat nyt neutraalia ja maanläheistä värimaailmaa, samaan aikaan yhä useammat tapetoivat, maalaavat ja koristavat kotiaan räväköillä sävyillä, esimerkiksi punaisella, sinisellä ja vihreällä.

 

– Vain murto-osa asiakkaistani käyttää rohkeasti värejä kodin sisustamisessa. Moni sisustaa muuten suomalaisen hillitysti, mutta haluaa kuitenkin tekstiileihin näyttäviä värejä, Ikonen kertoo.

Kuitenkin enemmistö karttaa – tai pelkää – edelleen voimakkaampien värien käyttöä laatoissa, kaakeleissa, kalusteissa, tapeteissa ja muissa pinnoissa.

– Suomalaiset ovat sisustajina yhä melko konservatiivisia. Nuoret ovat sisustamisessa usein selvästi rohkeampia kuin vanhemmat ihmiset.

 

Sisustustrendit peilaavat tämänhetkistä taloudellista ja yhteis-kunnallista tilannetta.”

 

Suomalaiskotien maltilliset väriratkaisut ovat Ikosen mukaan osin myös olosuhteiden sanelemia: luonnonvalo on täällä erilaista ja sitä on vähemmän kuin vaikkapa Italiassa, missä kodit pursuavat kauniita värejä.

Sisustusmuoti imee myös inspiraatiota menneistä aikakausista. Esimerkiksi kustavilaisuudesta tuttu hillitty ja vaalea värimaailma on taas muodissa. Kustavilainen tyyli eli ruotsalainen uusklassismi vallitsi kuningas Kustaa III:n ja hänen poikansa Kustaa IV Aadolfin hallintokausilla 1771–1809.

– Nyt monet kaupunkilaiset ja maalta kaupunkiin muuttaneet halajavat asuntoonsa maalaisromantiikkaa ja muistoja menneestä, Ikonen kertoo.

Ikonen sanoo Suomen sisustustrendien peilaavan myös maan tämänhetkistä taloudellista ja yhteiskunnallista tilannetta.

– Ehkä kotien värisuunnittelussa näkyy myös se, että nyt eletään vähän huonompia aikoja. Kun menee paremmin, huoneisiin halutaan enemmän iloisempia sävyjä.

Ikonen tekee värisuunnitelmia koteihin paikan päällä sisustusapua tarvitsevan asiakkaan kanssa.

Suunnitelman perustana ovat aina asiakkaan mieltymykset ja se, millaista tunnelmaa tilaan tavoitellaan. Suunnittelussa apuna ovat lehtikuvat, värimallit ja -kartat, joista selviävät asiakkaan suosikki- ja inhokkivärit, sisustustyyli ja toiveet.

Värivalinnoissa huomioidaan huoneiston olemassa olevat värit ja tekstiilit, huonekalujen tyyli, talon ikä, koko ja tilojen valaistus. Ikosen tehtävänä on sovittaa kaikki valitut sävyt ja materiaalit toisiinsa ja huolehtia siitä, että asunnon värimaailmasta muodostuu asiakasta miellyttävä, harmoninen kokonaisuus.

Ajoittain suunnittelija ja asiakas voivat olla eri linjoilla valittavista väreistä. Tällöin suunnittelija hylkää asiakkaan vierastamat vaihtoehdot ja etsii uusia värisävyjä niin kauan, kunnes molempia viehättävä sävy löytyy.

Usein Ikosen täytyy perustella ehdotuksiaan pitkäänkin.

– Asiakas saattaa esimerkiksi ehdottaa räikeitä ja liian puhtaita värejä, jotka eivät miellyttäisi silmää suurella seinäpinnalla.

Tilaratkaisuja: makuuhuoneessa voi räväyttää

Makuuhuoneessa suomalaiset suosivat yleensä hillittyjä sävyjä. Beigen ja ruskean sävyt ovat suosituimpia, mutta myös sinistä ja siniharmaata halutaan usein makuuhuoneeseen.

Värisuunnittelijan näkemys: Toisaalta makuuhuone on hyvin yksityinen huone, jonne vieraat eivät ihan ensimmäisenä astu sisään. Siksi se on myös tila, jossa voi yllättää rohkeammillakin värivalinnoilla esimerkiksi seinäpinnoilla – ihan omaksi iloksi.

Olohuoneessa suositaan yhä enemmän erikoispintoja tilan katseenvangitsijoina. Betonin, tummanharmaan ja kiven eri sävyt ovat tällä hetkellä suosituimpia.

Suunnittelija: Olohuoneeseen sopisi rohkeampiakin ratkaisuja, esimerkiksi stukkoja, jotka ovat italialaisia erittäin koristeltuja seinäpintoja.

Keittiössä seinävärit valitaan yleensä keittiökaapiston ovien mukaan. Lämpimänharmaat ja vaaleat ruskeanharmaat seinävärit ovat nyt kysytyimpiä valkoisten ovien kanssa.

Suunnittelija: Välitilaan on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja perinteisten kaakeleiden rinnalle. Vettä ja roiskeita kestävät ja helposti puhdistettavat erikoispinnat ovat nouseva trendi keittiön piristeenä.

Märkätiloihinkin erikoispinnat tekevät tuloaan. Osa tuotteista voidaan asentaa jopa laattojen päälle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu