Paikalliset

Marco Bjurström ohjasi rouhean rock-musikaalin

Rentin tekeminen on ollut yksi Marco Bjurströmin pitkäaikaisimmista haaveista. Musikaalissa nähdään myös naisparia esittävä Sanna Parviainen (vas.) ja Natalil Lintala.

Toni Tervo

Legendaarisen Rent-musikaalin suomalaisversiossa vilahtaa myös paljas takapuoli. Näyttelijä Sanna Parviaisen pyllistys ei jää musikaalin ainoaksi provokatiiviseksi teoksi. Rent onkin aikuisten musikaali. Ikärajaksi sille asetettiin K-12.

– Ei meillä sentään alastonkohtauksia ole. Jonkun verran provosointia ja kirosanoja on, mutta se kuuluu musikaalin henkeen. Ikäraja on sinänsä ohjeellinen, että vanhemmat saavat päättää tuovatko he jälkikasvunsa katsomaan. Toivon kuitenkin, ettei yleisössä nähdä liian nuoria, musikaalin ohjannut ja tuottanut Marco Bjurström kertoo.

300 000 euron budjetti tulee miehen omasta pussista.”
New Yorkissa 1990-luvun puolivälissä ensi-iltansa saanut Rent kertoo köyhyyden kanssa kamppailevista nuorista. Teemoina ovat vahvasti mukana aids, seksuaalivähemmistöt ja boheemi elämäntyyli.

– Monella tapaa Rent on Suomessa jopa pelottavan ajankohtainen vuonna 2012. Ei Helsinkikään mikään lintukoto ole ollut enää pitkään, Bjurström toteaa.

– Itseäni musikaalin tarina viehättää todella paljon. Minut luokitellaan usein sellaiseen tingeltangeli-osastoon, mutta kyllä nämä rouheammatkin tarinat vetoavat.

Bjurströmille Rent on kova satsaus. Musikaalin noin 300 000 euron budjetti tulee miehen omasta pussista. Se tarkoitti myös sitä, että harjoitusajat jäivät melko vähäisiksi.

– Harjoittelimme viikon keväällä ja kolme viikkoa nyt syksyllä. En usko kuitenkaan harjoituksen vähyyden olevan liian iso ongelma. Tässä porukassa oli sellaista kykyä ja halua, että se mahdollisti nopean aikataulun, Bjurström kehuu.

– Budjettisyistä musikaalia esitetään alustavasti vain kolme viikkoa. Kuitenkin jos kysyntää on, lisäesitykset eivät ole pois laskuista.

Rooleissa nähdään muun muassa PMMP:n Mira Luoti hiv-positiivisena stripparina, Natalil Lintala ja Sanna Parviainen naisparina sekä koreografi Peter Pihlström drag queenina. Muissa nimirooleissa vilahtavat Heikki Mäkäräinen, Rane Heiskanen, Matti Leino ja Ilari Hämäläinen.

Alkuperäisen Rentin esittämiseen liittyy traaginen tarina. Musikaalin luoja Jonathan Larson kuoli aortan repeämiseen esityksen kenraaliharjoituksen jälkeisenä iltana. Bjurström kertoo Larsonin kohtalon koskettaneen häntä, ja liikutus näkyykin miehen kasvoilta.

– Missä ikinä se toteutetaankin, Rent tehdään aina Jonathanin muistolle, mies nieleskelee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu