Paikallisurheilu

Liikesarjoja saa hinkata kuntoon loputtomiin

Oman seuran Espoo Hwarang Teamin treenivuorot eivät aina riitä Essi Labartille ja Johanna Nukarille. Sen vuoksi he käyvät treenaamassa muun muassa TU11-seuran salilla Konalassa. Harkoissa toinen voi kommentoida suorituksia, mutta niitä katsotaan myös videolta.

Sirpa Repo

Espoo Hwarang Teamista lähtee kaksi naista viikon reissulle Kolumbiaan. Essi Labart ja Johanna Nukari osallistuvat siellä taekwondon liikesarjojen MM-kilpailuihin.

Nukari lähtee neljättä kertaa edustamaan Suomea MM-kisoihin. Labart on ensikertalainen. Kummallakin heistä on takanaan vuosien harjoittelu.

Nyt 19-vuotias Labart aloitti lajin 5-vuotiaana. Hän toteaakin taekwondon olevan osa hänen identiteettiään.

– Pisimmillään olen pitänyt taukoa lajista kolme kuukautta. Se oli pakon sanelema juttu, koska jalkani oli kipsissä.

Nukari löysi lajin 13-vuotiaana. Hän kertoo harjoitelleensa aika säännöllisesti siitä lähtien, tosin äitiys on tuonut pientä taukoa.

Kumpikin kilpaili alkuun ottelupuolella. Liikesarjat he kuitenkin kokivat enemmän omaksi jutukseen. Niissä kiehtoo täydellisyyden tavoittelu ja itseään vastaan kilpaileminen.

– Tykkään hinkata sarjoja, toistoja ja toistoja, muotoilee viime kevään ylioppilas.

– Liikesarjat on helppo muistaa, mutta niiden suorittaminen juuri oikein on vaikeaa. Tämä on arvostelulaji, jossa potkujen, iskujen ja torjuntojen teknisesti oikea suorittaminen ei riitä. Sen lisäksi arvioidaan esimerkiksi voiman tuotto, nopeus, rytmi ja oikea asenne, jatkaa Kuntoutussäätiöllä neuropsykologina työskentelevä parivuotiaan tyttären äiti.

Suomesta lähtee Labartin ja Nukarin lisäksi kisoihin neljä muuta kilpailijaa. Paikka maamme edustajaksi on saatu karsinnan kautta kansainvälisissä avoimissa turnauksissa.

MM-kisoissa Labart kilpailee 18–29-vuotiaiden sarjassa ja Nukari 30–39-vuotiaissa.

– On kiva, kun voi kilpailla oman ikäisiään vastaan, toteaa Nukari.

Ensi kertaa tässä ikäluokassa kisaava Nukari odottaa kisoja innolla. Hän tietää, että siellä paikanpäällä iskee jännitys.

– Pitää katsoa, ettei jännittäminen mene yli. Kun jännittää sopivan paljon, siitä saa voimaa. Haluan saada itsestäni irti sen parhaan mahdollisen suorituksen.

– Sarjat on osattava suorittaa kisoissa paineen alla. Kisat jännittävät jo. Saa nähdä, miten pääni kestää isoissa kisoissa, jossa ovat mukana maailman huiput. Siellä on sairaan kovat vastustajat, miettii puolestaan Labart.

Naiskaksikko kiittelee seuraansa, joka tukee kisamatkalle lähtijöitä rahallisesti. Ilman sitä kilpailumatka saattaisi jäädä tekemättä.

Kilpailupaikka on noin kolmen kilometrin korkeudessa, joten urheileminen on todella rankkaa.

Kisoja varten Nukari on treenannut noin 10 tuntia viikossa. Se on pitänyt sisällään sekä lajitreenit että kuntosalia.

Labart vetää 10 lajitreeniä viikossa ja päälle kaksi harjoitusta kuntosalilla. Lisäksi hän harjoittelee potkuja kotona.

– Lepopäivä ei aina onnistu, myöntää Labart.

Liikesarjojen suorittaminen sentilleen oikein on rankkaa.

– Tekemisen on oltava helpon näköistä. Tässä tarvitaan liikkuvuutta, voimaa, nopeutta, vartalon hallintaa, keskittymiskykyä, pitkäjänteisyyttä ja oman kehon hahmotuskykyä. Lajissa ei kehity, jos ei ole koko ajan valmis korjaamaan omia suorituksiaan, tietää Nukari.

Haluan maailman huipulle.”
Labart arvelee, että noin 25-vuotiaana fysiikka voisi olla parhaimmillaan. Siihen mennessä ehtii hankkia lisää kilpailukokemustakin.

– Haluan maailman huipulle. Olen valmis tekemään työtä sen eteen.

Kisasuoritukseen on asteltava sillä asenteella, että minä hallitsen tämän ja voitan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu