Kulttuuri

Musiikin harrastamisesta on iloa koko elämäksi

Eläkkeelle jäävä Jukka Okkonen on nähnyt musiikkiharrastuksen valtavan kasvun. Juvenalialla on toimitilat Sellossa, mutta opetuspisteitä on paljon eri puolilla Espoota.

Anneli Tuominen-Halomo

Musiikin maailma on loppumaton tutkimusmatkojen kohde. Musiikkiopisto Juvenalian rehtori Jukka Okkonen jää vuoden vaihteessa tyytyväisenä eläkkeelle, sillä hän on nähnyt oppilaitoksen kasvun Espoon musiikkikoulusta Musiikkiopisto Juvenaliaksi ja valtavan muutoksen pienestä alusta yhdeksi Suomen suurimmista musiikkiopistoista.

– Kun aloitimme, meitä oli rehtori, viisi opettajaa ja 99 oppilasta. Nyt oppilaita on noin 1 300 ja opettajia 65.

Tulijoita riittää, ja Okkonen on pahoillaan siitä, ettei kaikkia pystytä ottamaan.

– Lapset ja nuoret haluavat nauttia musiikista ja oppia soittamaan. Musiikki on omakohtaisesti koettu taidemuoto, joka antaa harrastajalleen heti palautetta, Okkonen miettii.

Espoon musiikkikentässä toimivat opinahjot ovat profiloituneet eri tavoin. Soitinopetuksen lisäksi Juvenalia tarjoaa mahdollisuuden opiskella musiikkiteatteria ja soittaa monenlaisissa orkestereissa sekä kuoroissa. Lisäksi Juvenalia järjestää säännöllisesti kamarimusiikkikilpailun.

Monissa lapsiperheissä tutustuminen musiikin maailmaan alkaa jo muskarissa.

Sieltä lapset jatkavat soitinvalmennukseen ja perusopintoihin. Keväisin Juvenaliassa järjestetään soitinpolku, jolla esitellään erilaisia soittimia. Ajatuksena on, että perheet innostuisivat valitsemaan jonkun muun soittimen kuin perinteisen pianon.

– Nyt Juvenaliassa näkee entisiä oppilaita, jotka tuovat omia lapsiaan muskariin, Okkonen hymyilee.

Musiikin harrastaminen ja opiskelu vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta se myös antaa paljon.

– Musiikki kehittää keskittymiskykyä ja tukee tutkitusti persoonallista kasvua. Se alkaa näkyä jo muskarissa. Konserteissa koululuokat usein hälisevät, mutta muskarilaiset keskittyvät kuuntelemaan, Okkonen sanoo.

Hän toivoo, että teknologian kehittymisen ja Idolsin kaltaisten pikavoittojen tavoittelun maailmassa osattaisiin arvostaa myös pitkällä aikavälillä saavutettuja taitoja ja niihin liittyviä syviä taiteen elämyksiä. Vuosia kestävän intensiivisen soittoharrastuksen myötä avautuvat tiet vähitellen taiteen monikerroksisuuden ihmeelliseen maailmaan.

Espoon kaupunki on Jukka Okkosen mielestä tukenut taiteen perusopetusta hienosti ja hän uskoo vankan tuen jatkuvan. Valtion tuen suhteen on huolia.

Jukka Okkosen läksiäiskonsertti ”Se on siinä” Sellosalissa pe 14.12. Vapaa pääsy, liput Juvenalian toimistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu