Vanhemmat.comin ylläpitäjä sai taas kunnianloukkaustuomion

Espoon käräjäoikeus on määrännyt sakkoja ja korvauksia kunnianloukkauksista espoolaismiehelle, joka ylläpitää keskustelufoorumina tunnettua vanhemmat.com-internetsivustoa.

Oikeuden mukaan mies halvensi neljää naista esittämällä heistä loukkaavia ja valheellisia kommentteja nettisivustollaan 2007—2009. Mies liitti osaan verkkoviesteistä asianomistajien kuvia.

Tuomittu oli Köyhien Asialla -puolueen ehdokas viime kunnallisvaaleissa. Hän on aiemminkin saanut rangaistuksen kunnianloukkauksesta ja ollut esillä julkisuudessa nettikirjoitustensa takia.

Nyt mies tuomittiin neljästä kunnianloukkauksesta. Niiden taustalla on se, että häneltä oli kahdessa eri oikeudenkäynnissä evätty lastensa huoltajuus.

Mies myönsi, että hänen harkintakykynsä saattoi kirjoittaessa välillä pettää, koska hän koki tulleensa niin huonosti kohdelluksi.

Tuomittu muun muassa väitti nettisivustollaan, että kaupungin palveluksessa oleva nainen oli keksinyt lasten huoltajuuskäsittelyn yhteydessä, että mies on insestiepäilty.

Hän myös nimitti viranomaista sosiaalisesti epäpäteväksi ja sukupuolirasistiksi, väitti tämän olleen burn out -lomalla ja kirjoitti tämän perheestä vihjailevasti.

Toista asianomistajaa mies kutsui kirjoituksissaan lapsikaappariksi. Kolmatta vastaaja haukkui sukupuolirasistiksi ja liitti hänen kuvansa valheellisesti otsikkoon ”Perätön väkisinmakaamisväite toi äidille tuomion”.

Mies vihjaili, että myös neljäs nainen oli keksinyt hänestä perättömän insestiväitteen. Tuomittu nimitti häntä väärentäjäksi ja väitti, että hänet on erotettu työstään asenteellisuuden takia.

Osan syytteen useista kohdista oikeus hylkäsi vanhentuneina tai perusteettomina.

Oikeus tuomitsi vastaajalle 100 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa 600 euroa. Lainvastaiset verkkoviestit määrättiin hävitettäviksi.

Lisäksi miehen täytyy maksaa korvauksia naisille yhteensä noin 3 000 euron edestä. Hänen on myös maksettava oikeudenkäynti- ja muita kuluja noin 6 500 euroa.

Perjantaina annettu kansliatuomio ei ole vielä lainvoimainen valitusajan vuoksi.

Sama espoolaismies on puhuttanut julkisuudessa aiemminkin, sillä hän on moittinut viranomaisten toimintaa vanhemmat.com-sivustolla ja haukkunut heitä ihmisoikeusrikollisiksi.

Hänen kohteenaan ovat olleet etenkin Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtohenkilöt sekä naisten turvakoti.

Edelliskerran mies tuomittiin verkkoviesteistään 2. kesäkuuta, jolloin Espoon käräjäoikeus määräsi hänet maksamaan 1 600 euroa korvauksia ja 5 427 euroa oikeudenkäyntikuluja kahdesta kunnianloukkauksesta.

Asianomistajina olivat mies ja nainen, jotka olivat osallistuneet keskusteluihin vanhemmat.com-sivustolla ja joutuneet espoolaisen hampaisiin.

Oikeus totesi vastaajan esittäneen kaksikosta valheellisia tietoja ja halventaneen heitä syksyllä 2008. Nettikirjoituksiin oli liitetty asianomistajien kuvia sekä nimi- ja osoitetietoja.

Mies kiisti syytteet ja valitti hovioikeuteen, joten tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

toimitus