Paikalliset

Nuorten valtuutettujen työ alkaa

Täältä tullaan, valtuusto! Espoon nuoret kaupunginvaltuutetut Henrik Vuornos ja Saara Hyrkkö ovat valmiit käyttämään heille annettua valtaa. Päätöksenteon portaat ovat tulleet heille tutuiksi muun muassa nuorisovaltuustossa ja opiskelijapolitiikan syövereissä.

Antti Karjala

Kun Suomen toiseksi suurimman kaupungin asioista päättää 19- tai 25-vuotias, mitä seuraa? Espoon tapauksessa todennäköisesti hyvää, sillä uudessa kaupunginvaltuustossa on äänestysnappia painamassa seitsemän alle 30-vuotiasta.

Eihän kukaan voi olla Espoon kaikkien kaupunginosien asiantuntija.”
Ääniä he saivat kuntavaaleissa hiukan yli 3 400 – ei siis mikään mitätön mandaatti.

Vaalituloksen selvittyä puoluetoverit ottivat tulokkaat huomaansa.

– Yllättävän hyvin muut kokoomuslaiset valtuutetut ovat minuun suhtautuneet. Odotin ennakkoluuloistakin asennetta, mutta sitä en ole kohdannut lainkaan, arvioi koko valtuuston kuopus, Jupperissa asuva Henrik Vuornos, 19.

Vuornos on valtuustopaikan lisäksi saamassa paikan myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaan ja noussee nuorten elinvoimaisuustyöryhmän varapuheenjohtajaksi.

Kaupunginvaltuuston kokoonpano on Vuornoksen mielestä suhteellisen hyvä.

– Iän puolesta siellä istuu koko skaala. Tietenkin nuoria voisi olla enemmänkin, mutta hyvä näinkin. Valtuustotyössä varmasti näkyy se, että Espoo on valtavan kokoinen kaupunki. Kukaan ei voi olla kaikkien kaupunginosien asiantuntija, pohtii Vuornos.

– Nuorten asuntoasiat ovat lähellä omaa sydäntäni. Kohtuuhintaisia asuntoja ei todellakaan ole Espoossa liikaa.

Ensimmäisen kauden valtuutettu on myös vihreiden Saara Hyrkkö, 25. Pohjois-Tapiolassa asuva Hyrkkö viritti vaalien jälkeen melkoisen lisäjytkyn: hänestä tulee myös kaupunginhallituksen jäsen.

– Nyt tuntuu säkenöivältä, mutta pitää muistaa, että edessä on pitkä kausi, neljän vuoden työrupeama. Vaikka moni asia päätöksenteossa on tuttua, on silti erittäin hyvä, että kaupunki perehdyttää valtuutettuja uuteen työhön hyvin.

– Koulutustilaisuuksia on jo nyt ollut muutama ja lisää seuraa, kertoo Hyrkkö.

Hänelle tärkeä kehittämishanke Espoossa on joukkoliikenne.

– Länsimetron avaaminen tällä valtuustokaudella on todella mieluisaa seurattavaa. Liikenneratkaisuja pitää tehdä jatkossakin kokonaisuutta silmälläpitäen, muistuttaa Hyrkkö.

Hyrkkö ja Vuornos keräsivät ääniä suhteellisen tasaisesti ympäri Espoota. Erityisesti Saara Hyrkön aktiivinen toiminta opiskelijamaailmassa kuitenkin huomattiin vaaliuurnilla, sillä hänen äänistään reilu kolmannes tuli Otaniemestä.

Henrik puolestaan sai runsaimmin ääniä kotikulmiltaan Jupperista sekä Järvenperästä ja Lähderannasta.

Muut alle 30-vuotiaat Espoon uudet kaupunginvaltuutetut ovat kokoomuksen Henri Haaksiala, 21, ja Laura Kiijärvi, 24, perussuomalaisten Simon Elo, 26, ja Simo Grönroos, 29, sekä keskustan Mikko Hintsala, 28.

Espoon uuden kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous 28. 1. klo 17.30, Espoonkatu 5, Espoon keskus.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu