Paikalliset

Säätiö pelasti Volsin kartanon rappiolta

Volsin kartanon seinistä löytyi tapettien alta kirjeitä 1700-luvulta. Niitä on jätetty näytille katon rajaan. Vanhat kakluunit on kunnostettu käyttökuntoon, kertoo säätiön asiamies Henrita Ruokonen.

Paavo Rantalainen

Kirkkonummen keskivaiheilla sijaitseva Volsin kartano (ruots. Wohls Gård) on ollut Kirkkonummen kunnan omistama jo 120 vuotta. Kartano ostettiin aikanaan vanhainkodiksi, joka toimii vieläkin kartanon läheisyydessä.

Kartanorakennus ehti lopulta olla tyhjillään ja ongelmakiinteistönä lähes 30 vuotta.

Volsin kartanon kunnostuksesta on vastannut Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö. Säätiön asiamies Henrita Ruokonen sanoo, että säätiö on halunnut tehdä kulttuuriteon kunnostamalla historiallisen kartanon toivottavasti kaikkien kirkkonummelaisten huoneeksi.

Yksityisellä rahoituksella kunnostustyö ei olisi Ruokosen mukaan onnistunut.
Säätiö ei kuitenkaan kerro, kuinka paljon kartanoprojekti on tullut maksamaan, mutta huomattavasta summasta on kyse.


Säätiö vuokrasi kartanoalueen kunnalta neljä vuotta sitten.

Rakennuksilla ei siinä vaiheessa ollut juuri mitään arvoa. Kauppasumma oli 45 000 euroa ja ehtona rakennusten kunnostaminen. Tästä alkoivat pitkälliset suunnittelutyöt ja pari vuotta sitten rakennustyöt, jotka nyt on saatu kartanon osalta päätökseen.

Vaikka kartano oli pitkään tyhjillään, kunta oli pitänyt onneksi katon kunnossa. Mutta kun kunnostustöihin ryhdyttiin, yllätyksiä tuli.

– Kartanon lattia oli korvattu jossain vaiheessa betonilaatalla. Se oli kostuttanut ja lahottanut kolme hirsikertaa ympäri rakennusta eli seinän alaosa piti vaihtaa kokonaan. Samalla hakattiin betonilaatta pois. Rakennuksen pelastus on ollut se, että se on pystytetty aikanaan paksulle hiekkakerrokselle, muuten se olisi lahonnut aikoja sitten, kertoo säätiön puolesta rakennustöitä hoitanut Stefan Lindqvist.

Kartanon kunnostamisessa on Ruokosen mukaan pyritty mahdollisimman pitkälle säilyttämään alkuperäinen tyyli ja noudattamaan perinteistä rakennustapaa.

Vanhan rinnalle on soviteltu ravintola-ja kokouskäytön vaatimat ilmastointi, lämmitys, moderni keittiö ja muun muassa invahissi.

Säätiön kartanoprojekti ei lopu vielä tähän, vaan jatkuu useita vuosia. Kartanon ympäristössä on ollut 1800-luvulla hieno puisto, joka laskeutuu kartanon kuistilta Humaljärven rantaan.

Osa ympäristöstä on nykyisin suojeltu. Myös puistoa on tarkoitus ryhtyä kunnostamaan.
Kartanon vieressä oleva vanha kivinen viljamakasiini halutaan myös käyttöön.

– Makasiiniin on kaavailtu ei-uskonnollista hiljentymistilaa, jota voisi myös käyttää perhe-ja juhlatapahtumiin, Ruokonen kertoo.

Säätiö ei itse vuokraa eikä pyöritä kartanoa, vaan sen hoitaa paikallinen ravintolayrittäjä Bistro Omat.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu