Minne mennä

Monna Kamu jättää Espoon musiikkiopiston

TAITEILIJAJUHLA Musiikki on Monna Kamulle elämäntapa. Eläkepäivät alkavat, mutta musisointi jatkuu.

Monna Kamu on opettanut pianonsoittoa Espoon musiikkiopistossa vuodesta 1973. Hän on tullut tunnetuksi myös Agit Prop -kvartetista.

Anneli Tuominen-Halomo

Yli 40 vuotta Espoon musiikkiopistossa pianonsoiton opettajana toimineen Monna Kamun olo on haikea, koska pitkä työrupeama kivassa työyhteisössä on kohta ohi.

– Espoon musiikkiopistossa on aina ollut sellainen henki, että kaikki mikä liittyy musiikkiin myös talon ulkopuolella, on sallittua, Kamu kehuu.

Samana vuonna kun Monna Kamu tuli opettajaksi Emoon, hän liittyi myös Agit Prop -yhtyeeseen. Viimeksi kvartetti on esiintynyt vappuna ja sitä kuullaan myös Kamun taiteilijajuhlassa, joka on samalla hänen läksiäiskonserttinsa.

– Muusikot harrastavat musiikkia, musiikki on elämäntapa, Monna Kamu naurahtaa.

Kahta oppilasta ei voi opettaa samalla tavalla.”

Intohimo musiikkiin ja opettamisen taito eivät tietenkään häviä minnekään, vaikka vastassa on yksi elämän rajapyykeistä. Kamun elämä musiikin parissa jatkuu opettaen ja esiintyen erilaisissa kokoonpanoissa.

1970-luvulla muusikkoutta ei arvostettu ammattina. Käydessään tanssimassa Bottalla Kamulla oli tapana valehdella, että hän opiskelee sairaanhoitajaksi. Silloin riitti tanssittajia.

– Silloin ajateltiin, että jos sinusta ei tule solistia, alat opettajaksi. Nyt opettaminen koetaan omaksi alaksi ja opettajia myös arvostetaan. Yhteen avoinna olevaan opettajan virkaan saattaa tulla 50 hakemusta.

Tärkeintä Monna Kamun mielestä on se, että opettajalla on psykologista silmää. Opettajan pitää aistia, mikä lähestymistapa on paras ja millä tavoin lapsi tai nuori oppii parhaiten.

– Toiset ovat arkoja ja toiset eivät. Kahta oppilasta ei voi opettaa samalla tavalla. Opiskellessa rakennetaan oppilaan musiikillista identiteettiä.

Piano on edelleen hyvin suosittu instrumentti, mutta Emossa orkesterisoitto on myös kovassa kurssissa. Monna Kamu arvioi vuosien mittaan opettaneensa satoja, ellei tuhansia oppilaita.

– Toivon, että musiikin harrastaminen olisi yhtä arvostetussa asemassa kuin urheilu ja tarjonta yhtä lähellä. Musiikin harrastaminen ja erityisesti soittaminen aktivoi aivojen hermoratoja, mikä puolestaan parantaa oppimiskykyä. Musiikin harrastaminen tukee myös urheilua.

Yksilötunnit ovat tärkeitä."

Kamua surettaa se, että nykyään kaiken toiminnan keskiössä on säästäminen ja vähentäminen. Musiikkiopistossakin paineet ryhmäopetuksen lisäämisen kasvavat koko ajan.

– Yksilötunnit ovat tärkeitä. Sillä on suuri merkitys, että opettaja on tunnin ajan täysillä oppilasta varten.

Jutun fakta on korjattu 19.5. Lenni-Kalle Taipale on Monna Kamun entinen oppilas, mutta ei esiinny konsertissa.

Taiteilijajuhla

Täynnä musiikkia -juhlaesitys Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa 21.5. klo 19.30. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

Monna Kamu toivottaa entiset oppilaansa tervetulleeksi taiteilijajuhlaan.

Lavalle nousevat muun muassa Kamun ennen oppilas Mirja Mäkelä, pitkäaikainen yhteistyökumppani Kaj Chydenius ja Agit Prop.

Okko Kamu, Esa Kamu ja Monna Kamu esiintyvät ensimmäistä kertaa julkisesti triona.

Taiteilijajuhla valottaa myös soitonopettajan työtä oppilaiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu