Kulttuuri

Tutut lelut elävät uutta elämää jättirobottina

Sakari Kannosto opettaa tuleville puusepille, vaatetusartesaaneille, metallisepille ja viherartesaaneille, miten tilaa, avaruutta, muotoa ja plastisuutta hyödynnetään heidän aloillaan.

Anneli Tuominen-Halomo

Värikäs ja valtava robotti ArtOmnian aulassa nostaa hymyn ja positiiviset kommentit ohikulkijoiden huulille. Aika magee! Kun hiekkalaatikosta nousevan robotin yksityiskohtia tarkastelee lähemmin, siitä löytyy paljon tuttua: potkumopoja, kuorma-auton lavoja ja pulkkia.

Helsinkiläinen kuvanveistäjä Sakari Kannosto on rakentanut robotin Helsingin ja Espoon päiväkodeista keräämistään pois heitettävistä hiekkalaatikkoleluista.

– Halusin tuoda teoksen esille Omniaan tuomaan iloa, antamaan mallia kierrättämiseen ja kertomaan muodon sekä innovatiivisen työskentelyn maailmasta, sanoo Kannosto, joka toimii kuvataiteen sekä plastisen sommittelun lehtorin virassa toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa Art Omniassa.

Kun Omniassa alkaa uusi kurssi, pengomme ensin kierrätyslavat.”
Hän sai idean loppuun leikittyjen muovilelujen hyödyntämisestä taiteessa, kun hän 1990-luvulla työskenteli lastenhoitajana ja erityisavustajana useissa helsinkiläisissä päiväkodeissa.

– Teoksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, kun sain useita rikkinäisiä kuormureita Viikin päiväkodista keväällä 2011. Siitä sain kipinän ottaa yhteyttä Helsingin ja Espoon päivähoidon johtajiin ja haastaa päiväkodit roskiin menevien hiekkalelujen keräykseen, Kannosto kertoo.

Teos rakentui parin vuoden aikana, kun leluja oli kertynyt tarpeeksi. Neljä metriä korkean robotin runko on hitsattu teräksestä. Muoviosat on kiinnitetty ruuveilla, pulteilla ja nippusiteillä.

Robotti kuvaa lasten maailmaa ja hiekkalaatikkoleikkejä ja muistuttaa samalla siitä, kuinka tärkeitä asioita leikit ja innovatiivisuus ovat lapsen varhaisessa kehityksessä.

Teoksen toinen ulottuvuus on raja, se on itse asiassa teoksen nimikin.

Lelurobotti Raja 2012 oli viime vuoden lopulla esillä Taidehallissa Suomen taiteilijaseuran 117. vuosinäyttelyssä. Silloin teoksen hiekkalaatikon ympärillä oli autoja jonottamassa pääsyä rajan yli tilaan, missä robotti seisoo ja valvoo aluettaan.

Kannosto puolustaa teoksellaan tasa-arvoa ja kritisoi maailman rajoja, jotka estävät vapaata liikkumista ja asettavat ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Jokainen voi tehdä teoksesta oman tulkintansa.

Sakari Kannosto käyttää omissa töissään ja opetuksessa paljon kierrätysmateriaalia.

– Kun Omniassa alkaa uusi kurssi, pengomme ensin kierrätyslavat ja otamme puun, metallin ja tilkut käyttöön. Teemme kierrätysmateriaalista muun muassa veistoksia, leluja ja nukkeja.

Kannosto kutsuu espoolaisia päiväkotiryhmiä ja ohikulkijoita käymään teosta katsomassa.

Robotti on esillä ArtOmniassa, Kirkkokatu 16 B, helmikuun loppuun asti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu