Paikalliset

”Kouluruoka saa ysin arvosanan”

Kyllä maistuu! Kirkkonummen koulukeskuksen ruoka on sananmukaisesti maanmainiota: Suomen ensimmäinen kouluruokadiplomi on myönnetty Kirkkonummen kouluruoalle. Kahdeksasluokkalaiset Noora Maula ja Iida Mankinen herkuttelivat tiistaina aurinkoisella broilerikeitolla.

Päivi Tuovinen

Kirkkonummen koulukeskuksessa tarjottava ruoka on nyt todistetusti maan kärkitasoa.

Ammattikeittiöosaajat ry:n tiistaina järjestämässä tilaisuudessa Kirkkonummen koulukeskuksen keittiölle ja Kirkkoharjun koululle myönnettiin maan ensimmäinen kouluruokadiplomi.

Valitettavasti kouluruokaa voidaan mollata mielin määrin.”
Vastaavan diplomin saa alkuvuonna koko Suomessa vain kolme muuta pilottikoulua. Hankkeen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kahdeksannen luokan oppilaat Noora Maula ja Iida Mankinen ovat yhtä mieltä kouluruoan korkeatasoisuudesta.

– Jos oman koulun ruoalle pitäisi antaa arvosana, kyllä se varmasti ysi olisi. Tortillat ovat koulussa todella hyviä, arvioi Noora.

– Henkilökunta on mukavaa, ja ainakin minä menen mielelläni syömään, tuumii puolestaan Iida.

– Jotkut oppilaat kyllä käyvät ruokatauolla hakemassa kaupasta syötävää, mutta yleensä nameja syödään vasta ruoan jälkeen. Kovin moni ei varmaan korvaa oikeaa ruokaa karkeilla.

Maanmainiolle ruoalle myönnettävää kouluruokadiplomia on valmisteltu Suomessa jo vuoden päivät. Mallia on haettu muun muassa länsinaapurista.

Diplomin tavoitteena on yhtenäistää kouluruoan laatuvaatimukset sekä huomioida ruokailutilanteen sosiaalinen ja kasvatuksellinen merkitys. Koulut voivat vastata internetissä kysymyssarjaan – diplomiin yltää, jos saavuttaa 85 prosenttia maksimipistemäärästä.

– Laadukas kouluruoka ei tarkoita vain ravintosuositukset täyttävää ruokaa, sillä kouluateriointi antaa erinomaisen mahdollisuuden opettaa esimerkiksi tapakulttuuria ja korostaa kestävän kehityksen merkitystä arjessa, painottaa Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

Hänen mukaansa Suomessa on parhaillaan menossa ruokabuumi, jonka aallonharjalla hyvän ruoan mainetta nostetaan ylöspäin. Kouluruokaa ei kuitenkaan osata vielä arvostaa riittävästi.

– Valitettavasti on niin, että kouluruokaa voidaan yhä mielin määrin mollata. Hyvin usein keskitytään varsinkin siihen, millä rahalla yhden kouluaterian saa, vaikka edullisen kouluruoan ei pitäisi olla pelkästään hintakilvoittelun aihe, muistuttaa Huhtala.

Kirkkonummella kouluruoan arvostusta on haluttu nostaa jo pitkään. Viime vuonna koulun aurinkoinen broilerikeitto rankattiin maan ensimmäisessä kouluruokakilpailussa kolmanneksi parhaaksi.

Tuolloin maineesta kilpailivat Kirkkonummen koulun keittiöosaajat Eeva-Liisa Hemming, Janne Sandblom ja Ritva Saksa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu