Paikalliset

Espoolaisnuoret lähettivät kännykän 30 kilometriin – katso video korkeuksista

Espoolaisnuorukaiset Jamin Hu ja Ellis Saavalainen tekivät ensimmäisen oman projektinsa ja lähettivät pari kännykkää taivaalle kuvaamaan auringonlaskua.

Iina Lee

Miltä näyttää yön ja päivän raja? Sitä lähtivät selvittämään kaksi Espoon kansainvälisen koulun oppilasta. Kaksi heidän lähettämäänsä kännykkää matkasi toukokuussa 30 kilometriä taivaalle ja takaisin.

Kuusitoistavuotiaat Jamie Hu ja Ellis Saavalainen päättivät kaksi vuotta sitten aloittaa projektin: tarkoituksena oli lähettää kännykkä avaruuteen.

Tieteestä innostuneet nuorukaiset toteuttivat projektin itsenäisesti, se ei siis ollut kouluprojekti, vaikka he saivatkin tukea koulunsa vararehtorilta ja fysiikan opettajaltaan David Shandeyltä.

– Tarkoitus oli kokeilla, miltä tuntuu toteuttaa pidempiaikainen projekti ja miten se toimii oikeassa elämässä, Hu kertoo.

Pojat saivat hankkeelleen myös sponsoreita. Verkkokauppa.com antoi heidän käyttöönsä Nokia Lumia 900- ja Nokia Pureview 808 -puhelimet.

– Pyysimme nimenomaan näitä puhelimia, koska niissä on laajakuvalinssi ja 41 megapixelin kamera, Hu kertoo Länsiväylä-lehdelle.

Lisäksi Canon sponsoroi kameran, Vaisala antoi säähavaintopallon, Helsingin yliopisto heliumin ja Ilmatieteenlaitos antoi tietoa aiheesta.

Kännykät lähetettiin Espoon Golf Seuran pihalta lauantaina 24. toukokuuta puolen yön aikaan. Sen jälkeen poikien oli mentävä nukkumaan.

– Mutta heräsin aamulla kello viideltä, koska olin niin innoissani ja tarkastin laitteen GPS-tiedot: se oli laskeutunut onnistuneesti! Hu kertoo.

Seuraavana päivänä pojat lähtivät hakemaan avaruusmatkaajaa maatilan pihalta Karkkilasta.

Kännykät matkasivat taivaalla 30 kilometrin korkeuteen. Se ei ole määritelmän mukaan vielä varsinaisesti avaruutta, mutta huikean korkealla silti.

– Otoksemme taltioi monia mielenkiintoisia asioita siltä korkeudelta. Yön ja päivän rajaa ei ole mahdollista taltioida alemmista korkeuksista. Taltoimme myös salamoita, katuvaloja ja avaruuden pimeyttä.

Kännyköiden mukana avaruuteen lähetettiin kuva kansainvälisen koulun yhdeksäsluokkalaisista, jotka nyt ovat siis jääneet kesälomalle ja jatkavat syksyllä kohti uusia haasteita.

Tieteessä ja matematiikassa kunnostautuneilla Hulla ja Saavalaisella on myös lukuisia muita harrastuksia ja intohimon kohteita, joten tulevaisuus on vielä täysin auki – paitsi että syksyllä alkaa lukio.

Vaikka poikien opintiet erkanevatkin nyt, he suunnittelevat jo seuraavaa yhteistä projektia ensi vuodelle. Katso video

.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu