Paikalliset

Romanien leirejä puretaan – ”Poliisi puuttuu nyt matalalla kynnyksellä”

Arkistokuvassa romaneja Kaisaniemen puistossa.

Vera Miettinen

Poliisi on puuttunut romanien leiriytymiseen aiempaa herkemmin. Helsingin Diakonissalaitoksen paperittomien Hirundo-klinikan ylilääkäri Pekka Tuomola kertoo, että taustalla on Helsingin kaupungin ja poliisin tekemä sopimus.

– Poliisi ei voi puuttua näihin ilman maanomistajan, eli Helsingin kaupungin lupaa. Nyt poliisi ja kaupunki sopivat, että poliisi voi romanien leirin purkaa aina kun sellainen tavataan, Tuomola kertoo.

Helsingin keskustasta purettiin Metro-lehden tänään torstaina kaksi romanileiriä. Yksi leireistä oli Finlandia-talon puistikossa ja toinen Vauhtitien Linnanmäen puoleisessa puistossa.

Tuomolan mukaan autossa majoittuminen on hänen mukaansa edelleen tavallista, mutta pieniä leirejä on myös pystytetty.

– Kalasataman-tapaisia isoja leirejä ei ole ollut, vaan ne ympäri Helsinkiä on ollut pieniä muutaman autokunnan leirejä. Matalalla kynnyksellä poliisi on niihin puuttunut, hän jatkaa.

Tuomola arvioi, että romaneja on tänä vuonna tullut pääkaupunkiseudulle noin viitisensataa eli saman verran kuin viime vuosina.

– Se mikä on tänä vuonna poikkeuksellista, niin lapsia on vähemmän kuin aiempina vuosina. Tavallisesti Bulgarian romanit ovat tulleet koko perheen voimin lasten kanssa, mutta tänä vuonna on huomattavasti vähemmän lapsia, Tuomola kiittelee.

Diakonissalaitoksen Hirundon klinikalla romaneja käy noin sata päivässä. Vaikka lapsia on mukana aiempaa vähemmän, ovat lääkintähenkilökunnan huomiota tarvinneet raskaana olevat naiset. Tuomolan mukaan romanit eivät ole kärsineet vakavista vammoista tai sairauksista, eikä heitä ole tarvinnut toimittaa sairaalaan jatkohoitoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Poliisi ohjaa romaneita Rastilaan? – ”Kuulostaa aika erikoiselta”3.7.2014 11.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu