Viihde

A.W. Yrjänä: Musiikintekoa voi jatkaa hautaan asti

A.W. Yrjänä johtama CMX-yhtye voisi hyvinkin soittaa Taidetehtaan Avanti-salissa, mutta maksavia porvoolaiskatsojia tarvittaisiin enemmän kuin on koskaan kokoon saatu.

Lotta Åberg

Torniolaislähtöinen rock-orkesteri CMX perustettiin liki vuosikymmen myöhemmin kuin Eput tai Popeda, mutta bändillä on jo vuosirenkaita enemmän kuin Urho Kekkoselle kertyi presidenttivuosia.

– Jos jotain ammattia voi harjoittaa hautaan saakka, niin kyllähän se on juuri tämä. Musiikintekoa, kirjoittamista ja soittamista, CMX:n nokkamies A.W. Yrjänä hymähtää.

Bändillä on ollut mustatkin hetkensä, mutta se on elänyt ja muovautunut jäsentensä kanssa, eikä se ole tehnyt itsestään nostalgiayhtyettä.

CMX julkaisi helmikuussa 14. albuminsa Seitsentahokas. Bändin nokkamies on sangen tyytyväinen yhtyeen uuteen pitkäsoittoon.

 

Nyt on pirun kiva soittaa.”

– Olen vuodesta 1998 lähtien patistanut kitaristejamme Janne Halmkronaa ja Timo Rasiota tuomaan ideoitaan ja osallistumaan biisintekoon. Nyt se vihdoin tapahtui, Yrjänä kertoo.

 

Kymmenestä levyn kappaleesta vain kolme onkin yksin Yrjänän kirjoittamia. Halmkronan ja Rasion panos kuuluu kitaravetoisuutena ja levyn tunnelmassa muutenkin. Kun pakettiin lisää uuden rumpalin Olli-Matti Wahlströmin energisen soittotyylin, on vokalistin myhäilylle vastinetta.

– Nyt on pirun kiva soittaa. Wahlström on yhdistelmä kahdesta edellisestä rumpalistamme. Hänen tyylinsä sopii bassooni oikein hyvin.

Seitsentahokkaan pohjat purkitettiin Joensuussa kolmessa päivässä, mikä on yhtyeen nopeusennätys. Levyn on äänittänyt, miksannut ja tuottanut CMX:n 2000-luvun hovituottaja Rauli ”Rake” Eskolin.

– Rake on levynteon aikana kuin yksi bändin jäsen. Hänen tärkein roolinsa on pitää huolta, että solisti pysyy kuosissa ja saa välitetyksi tunteen levylle asti.

 

Studiossa lauluihin puhalletaan henki.

Yrjänälle studiotyöskentely on muusikon työn tärkein osuus.

 

– Vaikka laulut olisivat kuinka valmiita, niin studiossa niihin puhalletaan henki.

Albumin kannen on ideoinut ja toteuttanut rock-muusikkona paremmin tunnettu Herra Ylppö.

– Ylppöhän on tehnyt töitä mainosgraafikkona. Näin kun naapureita ollaan, niin kysyimme häneltä ehdotuksia. Päällimmäiset hylkäsimme, mutta kun kysyimme lisää, löytyihän häneltä meille kansi.

Maj Karmasta ja Ihmisistä tuttu Ylppö on ohjannut myös CMX:n uusimman Rikkisuudeltu-videon.

Yrjänä on saanut Seitsentahokkaasta palautetta jo yllättäviltä suunnilta. Yksi vanha roudari bändin hc-vuosilta kertoi ostaneensa pitkästä aikaa levyn. Samoin sille on lämmennyt porilainen rokkikukko, joka ei yleensä kehu ketään tai mitään.

– Eniten yksittäisiä mainintoja on saanut kappale En tahdo nähdä enää yhtään alastonta, joka onkin vähän erilainen CMX-kappale. Se hakee innoituksensa postpunk-indie-tyylistä ja Joy Divisionista. Vaikkei sitä ole julkaistu singlenä, niin se on jo nostettu radiosoittoon, Yrjänä kertoo.

Seitsentahokasta promotoivalle kiertueelle on buukattu 12 esiintymistä, kesän festarikaudella lisää tullee toinen mokoma.

 

Keikkailu on karnevalistinen rituaali.”

– Keikkailu on karnevalistinen rituaali, joka kuuluu tähän työhön. CMX:llä on ollut kaksi pidempää keikkataukoa, vuonna 2000 ja viime vuonna, jolloin emme soittaneet rumpalin käsivamman vuoksi lainkaan kesäkeikkoja, Yrjänä selvittää.

 

Bändi on treenannut kiertuetta varten kaikki uuden albumin kappaleet ja vanhoja helmiä kaikilta 13 aiemmalta albumilta. Joulukuun pistokeikoilla kuultiin Nahkaparturi, joten vanhan mätön ystävätkin saavat pogo-hetkensä.

Kultalevyillä ja musiikkialan palkinnoilla 20 vuoden ajan juhlineelle CMX:llekin keikkamyynti ja oheistuotteet ovat koko ajan tärkeämpiä tulonlähteitä. Musiikki kun myy vuosi vuodelta vähemmän.

– Yksi kahvikuppi kahvilassa maksaa enemmän kuin yhden musiikkikappaleen kuunteluoikeus loppuelämän ajaksi. Ja tätä musiikin hintaa ei haluta tekijöille maksaa, vaikka samaan aikaan maksetaan mielellään Applelle tai Sonylle laitteista mukisematta vaikka mitä, Yrjänä ihmettelee.

CMX soittaa 31.3. Virgin Oilissa Helsingissä.

CMX

Torniossa vuonna 1985 perustettu rockyhtye.

Julkaissut 14 albumia, joista lähes kaikki ovat myyneet kultaa tai platinaa.

Ainoa perustajajäsen on laulaja-basisti A.W. Yrjänä.

Kitaristit Janne Halmkrona ja Timo Rasio ovat olleet mukana kakkosalbumi Veljeskunnasta lähtien.

Rumpali on juuri vaihtunut: Olli-Matti Wahlström korvasi Tuomas Peipon.

Yhtye on voittanut kymmenkunta kertaa rocklehti Rumban parhaan yhtyeen vuosiäänestyksen ja kerran jopa lehden äänestyksen kaikkien aikojen parhaasta yhtyeestä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu