Kulttuuri

Sointula lähtee Kanadaan

Viime kesänä ensi iltansa saanutta Sointula-näytelmää esitetään taas kesäkuussa Masalassa. Masalan nuorisoteatteri kerää matkarahat Kanadan-reissuun pienistä murusista.

Timo Blomqvist

Masalan nuorisoteatterin Sointula-näytelmä lähtee syyskuussa Kanadaan esiintymismatkalle. Näytelmä on aikamatka sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Se kertoo karismaattisen Matti Kurikan ja utopistisiin ihanteisiin uskoneiden suomalaisten tarinan.

Järjestelyt ovat kovassa vauhdissa ja Sointulan työryhmä kerää rahoitusta esiintymismatkan toteuttamiseksi.

Matkaan lähtee noin 30 hengen ryhmä. Seminaarin järjestäjä huolehtii majoituksesta ja ylläpidosta Kanadassa, mutta matkalippuihin Masalan nuorisoteatteri kerää varat talkootyöllä. Rahaa tarvitaan 30–40 000 euroa.

– Matkarahojen kerääminen on iso ponnistus, mutta tällainen mahdollisuus tulee vain kerran elämässä, tuottaja Mika Kaartinen sanoo.

Matkan rahoittamiseksi järjestetään iltamat 19. huhtikuuta. Iltamissa esiintyvät muun muassa Pedro Hietanen, Tapio Liinoja, Ilkka Heiskanen ja Eija Ahvo.

Lisäksi teatterilaiset tarjoavat ohjelmapalveluita juhliin ja tyky-päiviin ja esittävät Sointula-näytelmää kymmenen kertaa kesäkuun alussa Masalassa.

Sointula-näytelmän on kirjoittanut Tuomo Aitta ja hän on ohjannut sen yhdessä Hannele Tuomisen kanssa. Matti Kurikan roolissa nähdään Jussi Puhakka.

Sointula

Alkuperäisessä Sointulassa, Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, järjestetään seminaari utopiayhteisöjen historiasta.

Sointula-näytelmä on osa seminaariohjelmaa.

Nyky-sointulalaiset ovat hyvin tietoisia suomalaisista juuristaan.

Sointula-museo on siirtolaishistorian tutkijan aarreaitta, sillä sinne on kerätty paljon tietoa mm. Sointulan alkuvaiheista.

Soitulassa on edelleen paljon suomalaista nimistöä.

Lisätietoja kesän esityksistä: www.sointula2013.fi.

Seminaariohjelma: www.sointulan.ca.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu