Mummot vaativat Espooseen graffitiseiniä

Emilio Mäkipää ja Marja Heinonen miettivät, mistä kohdasta maalaamista pitää jatkaa. Hissiprojektin jälkeen K65 Crew aikoo opetella tekemään kirjaimia.

Anneli Tuominen-Halomo

Räikeä oranssi on vaihtunut taivaan siniseen ja keltaiseen. Paikoin oranssi kuultaa läpi ja tehostaa uuttaa maalipintaa. Hissin ovien pielessä pohjamaalin päällä on valkoisia kuvioita.

K65 Crew eli eläkeläisten graffitiryhmä on ohjaajansa Emilio Mäkipään kanssa tuunaamassa Tapiolan palvelukeskuksen hissin graffitimaalauksella. Ryhmä on kokoontunut vuodesta 2009 palvelukeskuksen tiloissa, joten hissin maalaamisesta sovittiin mutkattomasti.

– Espoossa tarvittaisiin laillinen graffitiseinä. Helsingissä niitä on jo monta. Tylsät harmaat seinät vaikkapa työmaiden ympärillä voisi peittää graffiteilla, Marja Heinonen ehdottaa.

K65 Crew-ryhmään kuuluu kymmenkunta jäsentä.

–  Skeneissä ei ole ikärajaa. Ihmisiä ei kannata lokeroida iän mukaan. Jokainen voi kokeilla kiinnostavia juttuja, parikymppinen Emilio Mäkipää sanoo.

– Hän on meidän maestro, aivan ihana, Tuula Onnila suitsuttaa.

K65 Crew -ryhmä laajentaa näkemystä siitä, mitä ikääntyvä ihminen saa tehdä.”

Graffitit ovat avanneet eläkeläisryhmälle ihan uuden maailman. Viiden lapsen isoäiti Ingun Sandelin sanoo, että hänen lapsenlapsensa ovat hänen harrastuksestaan innoissaan.

– He ovat luvanneet tehdä minulle oman tagin. En kyllä vielä tiedä, mikä se on, Sandelin naurahtaa.

– Tämä ryhmä laajentaa näkemystä siitä, mitä ikääntyvä ihminen saa tehdä, Marja Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan graffitiryhmään liittyminen on kehittänyt ympäristölukutaitoa. Nyt hän ja hänen miehensä Pekka Heinonen, joka myös kuuluu K65 Crew -ryhmään, ajelevat kohteiden perässä ja valokuvaavat niitä. Ingun Sandelin tunnustaa kuvanneensa graffiteja Portugalin matkallaan.

– Ennen en kiinnittänyt graffiteihin mitään huomiota. Tähän ryhmään kuuluminen on rikastanut kaupunkitilan havainnoimista, Marja Heinonen kehuu.

K65 Crew -ryhmä aloitti hissimaalauksen ideoinnin ja luonnostelun tammikuussa. Emilio Mäkipää maalasi pohjat, ja ryhmä jatkaa tekemällä maalitusseilla kuvioita. Maalausta on tukenut Make Your Mark -myymälä, joka myi maalit edullisesti.

– Hissin maalaaminen on vaativampaa kuin suoraan seinään maalaaminen, koska tässä on myös liikkuvia osia, Emilio Mäkipää sanoo.