Paikalliset

Koulut suosittavat: Pyörällä kouluun vasta kolmannella luokalla

KOULUTIE Yleinen suositus kouluissa on, että eka- ja tokaluokkalaiset eivät pyöräilisi koulumatkaa. Päätösvalta on kuitenkin huoltajilla.

Aku Salonen pitää pyöräilystä, mutta tulee harvoin pyörällä kouluunsa Siltamäen ala-asteelle lyhyen koulumatkan vuoksi.

Toni Tervo

Pääkaupunkiseudun koulut saavat itse ohjeistaa vanhempia ja oppilaita pyöräilyn aloitusiästä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan opetustoimet eivät ole antaneet kouluilleen linjausta siitä, minkä ikäisenä lapsien on hyvä tulla polkupyörällä kouluun.

– Emme ole antaneet siitä mitään suositusta, koska kouluissa on eri tilanteet esimerkiksi oppilaiden välimatkojen suhteen, kertoo Helsingin perusopetuksen linjavastaava Outi Salo .

Pyörät ovat oppilaiden omalla vastuulla.”

 

 

Yleisenä suosituksena kouluissa on, että lapset aloittaisivat pyörällä kouluun tulon kolmannelta luokalta. Päätös on kuitenkin huoltajien.

 

– Meillä suositus on, että ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat eivät vielä tulisi pyörillä. Sen ikäinen ei vielä osaa täysin arvioida liikennettä, toteaa vantaalaisen Viertolan koulun rehtori Eija Vulkko .

– Suosittelemme pyöräilyn aloitusta kolmannella luokalla, mutta koulu ei voi määrätä mitään. Huoltajat itse päättävät antavatko jälkikasvunsa tulla pyörällä. Samalla tavalla pyöräilykypärän käyttö on suositus, mutta edellytämme sitä ainoastaan koulun omilla pyöräretkillä, Espoon Ruusutorpan koulun rehtori Aaro Partanen kertoo.

Sama suositus toistuu useissa kouluissa pääkaupunkiseudulla. Koulumatkan pituus vaikuttaa rehtorien mukaan pyöräilyn määrään.

– Meillä ei käy yksikään oppilas koulussa pyörällä. Emme ole sitä mitenkään kieltäneet, mutta oppilaat tulevat niin läheltä, että näin on tilanne. Scooteilla kyllä tullaan, Tehtaankadun ala-asteen rehtori Jutta Olsoni tietää.

Myös Siltamäen ala-asteella pyöräilyyn kehotetaan vasta kolmannelta luokalta. Koulun rehtori Anna-Mari Jaatinen muistuttaa lapsen pyöräilyä miettiviä, että koulu ei vastaa pyöristä.

– Ne ovat omalla vastuulla ja on tosi valitettavaa, jos hienolle pyörälle tapahtuu jotain.

Sari Tuuri-Salosen poika taittaa koulumatkansa jalan, koska asuu niin lähellä Siltamäen ala-astetta. Kiinnostusta pyöräilyyn kuitenkin olisi.

– Nuorilla on nyt vähän tällainen Jopo-villitys ja kouluun pitäisi päästä näyttämään pyörää, Tuuri-Salonen naurahtaa.

Eka - ja tokaluokkalaiset eivät osaa hahmottaa vastaantulevan auton kokoa ja vauhtia.

 

 

Hän on samaa mieltä koulun suositusten kanssa.

 

– Onhan se niin, että eka - ja tokaluokkalaiset eivät osaa hahmottaa vastaantulevan auton kokoa ja vauhtia. Se, että vähän lähipihalla on harjoiteltu pyöräilyä ei valmista liikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu