Kulttuuri

Luhtala tuo jazzia Italiasta Espooseen

Karri Luhtala erilaisine kokoonpanoineen on soittanut Galleria Espoonsillassa kerran kuukaudessa. Pienessä galleriassa yleisö näkee soittajan jokaisen kädenliikkeen.

Anneli Tuominen-Halomo

Pienessä galleriassa soi usein jazz. Yhteinen nimittäjä intiimeille konserteille on jazzpianisti Karri Luhtala, joka soittaa erilaisissa kokoonpanoissa useimmiten Italiasta tuottamiensa jazzmuusikoiden kanssa.

Mutta miten Karri Luhtala kokoonpanoineen päätyi konsertoimaan Galleria Espoonsiltaan? Hän ja gallerian koordinaattori Maija Ylä-Sahra tapasivat Suomessa asuvia italialaisia ja Italiaa rakastavia suomalaisia yhdistävässä Circolo degli Italianissa.

– Olin päättänyt, että galleriassa pitää järjestää konsertteja. Otin yhteyttä Karriin ja siitä se lähti, Maija Ylä-Sahra kertoo.

Jazz on kansainvälinen kieli.”
Galleria Espoonsillassa järjestetyissä konserteissa on Luhtalan mukaan aina lämmin ja yhteisöllinen tunnelma. Konsertin yhteydessä voi katsoa taidenäyttelyn.

– Koska tila on pieni ja intiimi, muusikot ja yleisö juttelevat tauolla keskenään.

Karri Luhtala on opiskellut musiikkia Italiassa Frosinonen konservatoriossa ja hän viimeistelee jazzmaisterin lopputyötä. Opiskeluaikoinaan hän keikkaili paljon muun muassa Rooman jazzklubeilla.

– Ulkomailla pitää lähteä nollasta, mutta jazz on kansainvälinen kieli. Aloitin soittamisen jazzjameissa.

– Kun menin Italiaan, en puhunut kieltä yhtään. Jameissa tutustuin muusikoihin, konservatoriossa integroiduin uuteen ympäristöön ja solmin kontakteja.

Italialainen jazzmaailma on Karri Luhtalan mukaan perinteisempi kuin suomalainen. Muusikot ovat todellisia persoonallisuuksia, energisiä ja sosiaalisia ihmisiä ja se vaikuttaa soittamiseenkin.

– Suomi on vähän modernimpi maa. Meillä käytetään paljon sähköisiä instrumentteja. Italiassa bändit ovat akustisempia ja musiikissa kuuluu myös klassisen musiikin vaikutus.

Nyt Karri Luhtala työllistää itsensä Il Mondo di Karri -klubin (Karrin maailma) kautta ja tuottaa italialaismuusikoita Suomeen. Hän itse on linkkinä viidessä eri bändissä.

Kun italialaismuusikot tulevat ensi kertaa Suomeen, Luhtala järjestää heille keikkojen lisäksi muutakin ohjelmaa. Kuluneena talvena vieraat ovat ihastelleet jäätynyttä merta. Välimerelliseen ruokakulttuuriin tottuneet italialaiset ovat ihastuneet myös loheen ja perunoihin.

Luhtala muutti takaisin Suomeen, koska täältä käsin on helpompi markkinoida omaa työtään. Kesällä Luhtala suunnittelee keikkailevansa Italiassa.

Il Mondo di Karri

Galleria Espoonsillan lisäksi Luhtalan kokoonpanojen keikkapaikkoina ovat Cafe Carusel ja Kaisla Helsingissä, Joutsen Hyvinkäällä, Uuno-baari Järvenpäässä ja Riihimäen Vihreä Talo.

Syksyllä on luvassa 29 konsertin sarja Virgin Oilissa. Luhtala tuottaa maahan 11 kokoonpanoa Italiasta.

Suomessa Karri Luhtala opiskeli Metropolian pop/jazzmusiikin koulutusohjelmassa.

Rinaldi Luhtala Jazz Projectilta ilmestyi Terranova-niminen albumi viime syksynä. Levyllä on mukana tutut Yksi ruusu on kasvanut laaksossa (Una Rosa). Italiankieliset sanat on tehnyt Valeria Rinaldi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu