Kulttuuri

Arion on valmis suurille estradeille

MUSIIKKI Suomalaiselle musiikkitaivaalle on syttynyt uusi tähti, Arion, jolta on lupa odottaa paljon.

Metallibändi Arionin ensimmäinen albumi Last of Us on hieno kokonaisuus. Laulaja Viljami Holopainen ja säveltäjä-kitaristi Iivo Kaipainen odottavat jännittyneinä, millaisia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan.

Päivi Tuovinen

Uuden musiikin kilpailun myötä julkisuuteen ponnahtanut espoolais-helsinkiläinen Arion on juuri julkaissut debyyttialbuminsa Last of Us. Huolellisesti viimeistellyn albumin anti on yhtä aikaa mahtipontista, melodista, rouheaa ja herkkääkin.

Bändin espoolaisjäsenet, säveltäjä ja kitaristi Iivo Kaipainen ja solisti Viljami Holopainen ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Albumin musiikkia alettiin työstää heti kilpailun jälkeen. Ensin syntyi kolmen biisin EP ja keväällä koko albumin aineisto oli kasassa.

Debyyttialbumi on jo julkaistu Etelä-Koreassa ja Japanissa ja tänään kotimaassa. Albumin Japanin julkaisusta vastaa paikallinen levy-yhtiö Marquee, jonka edustuksessa ovat muun muassa Sonata Arctica ja Children of Bodom. Arionin levy julkaistaan ainakin myös Itävallassa, Saksassa, Sveitsissä ja Taiwanissa.

Euroviisuedustusta ei viime vuoden Uuden musiikin kilpailusta lohjennut, mutta Riku Pääkkösen omistama Ranka Kustannus -levymerkki kiinnostui bändistä.

Uran luominen ja kansainväliseen tietoisuuteen nouseminen ei ole helppoa, mutta Arionilla on tukenaan sama mies, joka aikoinaan vei Nightwishin maailmalle.

Arionin ja Riku Pääkkösen kohtaaminen on oma tarinansa.

– Tytär kertoi, että hänen koulukavereitaan esiintyy televisiossa Uuden musiikin kilpailussa. Olin innoissani bändistä heti ensimmäisestä tv-lähetyksestä lähtien ja yllättynyt poikien osaamisesta, Pääkkönen kertaa.

Neuvotteluja levyn tekemisestä käytiin kuukausia ja mukana olivat myös vanhemmat, koska osa bändin jäsenistä oli silloin alaikäisiä.

– Me puhuimme myös siitä, että kouluhommat ja armeija pitää hoitaa, Pääkkönen huomauttaa.

Studiossa vierähti pitkiä toveja, mutta se kannatti.

– Nyt mennään eteenpäin sitä vauhtia kuin pystymme, Iivo Kaipainen sanoo.

Albumi on jo saanut hyvää palauteta Japanista.

– Olemme lukeneet sitä google translatorin avulla. Se on mielenkiintoista. Venäläisillä foorumeilla fanitetaan meitä myös, Viljami Holopainen lisää.

Suurin osa albumin kappaleista on Iivo Kaipaisen säveltämiä. Lyriikasta vastaa enimmäkseen Jani Liimatainen , sama mies, jonka käsialaa Umk-kappale Lostin sanoitus oli.

– Biisien teko on minulle tosi luontaista. Saan inspiraatiota kaikesta olemassa olevasta. En tee järjetöntä määrää biisejä ja valikoi niistä sitten kymmentä albumille. Teen muutaman ja tykkään sitten hioa niitä aika kauan, Iivo kuvaa työskentelytapaansa.

Riku Pääkkösen mielestä Last of Us -albumi on täydellisen onnistunut. Hän arvioi, että Nightwish oli yhtä hyvä vasta kolmannella levyllään.

– Näiden nuorten miesten kanssa on kiva tehdä duunia. Tunteja ei lasketa. Arion on kova ja lahjakas ryhmä, jolla on mahdollisuuksia kehittyä vielä todella paljon. Heillä on myös sopiva määrä kunnianhimoa, Pääkkönen hehkuttaa.

Arion

Levynjulkaisukeikka Tavastialla pe 29.8.

Arion on perustettu vuonna 2011 Sibelius-lukiossa. Rumpali Topias Kupiainen ja kosketinsoittaja Arttu Vauhkonen alkoivat soitella yhdessä. Basistiksi löytyi Georgi Velinov. Pian mukaan liittyi kitaristi Iivo Kaipainen. Puoli vuotta myöhemmin bändi täydentyi solisti Viljami Holopaisella.

Nyt Viljami Holopaisen opinnot Tapiolan lukiossa ovat loppusuoralla. Hän opiskelee laulua Ebelissä.

Iivo Kaipainen on aloittanut muusikon opinnot Pop & jazz konservatoriossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu