Paikalliset

Pakkoruotsi alkaa jatkossa jo ala-asteella – muutos voimaan 2016

Pakollista ruotsin opiskelua on vastustettu. Eduskunnassa käsiteltiin huhtikuussa kansalaisaloitetta, jossa 61 000 allekirjoittajaa vaati ruotsin opiskelua kouluissa vapaaehtoiseksi. Tällaista uudistusta ei kuitenkaan näillä näkymin ole tulossa, vaan jatkossa pakkoruotsi alkaa jo kuudennella luokalla.

Johanna Erjonsalo

Koulujen opetussuunnitelmia uudistetaan valtakunnallisesti. Muutokset astuvat voimaan 1. elokuuta 2016.

Opetussuunnitelman perusteiden mukaan pakollisen A-kielen, joka useimmilla on englanti, opetus aloitetaan kolmannelta vuosiluokalta kuten nytkin.

Sen sijaan pakollinen B-kieli eli ruotsi alkaa uuden tuntijaon mukaan jo kuudennella luokalla nykyisen seitsemännen luokan sijaan.

Vapaaehtoista A-kieltä voi opiskella neljänneltä vuosiluokalta alkaen, ja vapaaehtoisen B2–kielen opiskelun voi aloittaa kahdeksannella luokalla.

Helsingissä kaupungin opetusvirasto kerää vanhemmilta mielipiteitä koulun kieliohjelmasta sekä toiveita lähikoulussa opetettavista kielissä. Vastauksia hyödynnetään koulu- ja aluekohtaista kieliohjelmaa tehtäessä. Kysely löytyy huoltajien ja koulun sähköisestä viestivälineestä Wilmasta.

Uusi opetussuunnitelma tuo kouluihin myös muun muassa ohjelmoinnin opetuksen, joka sisällytetään syksystä 2016 alkaen matematiikan tunteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pakkoruotsista pamfletti ja kansalaisaloite – ”Näiden on muututtava Suomessa”24.4.2014 14.22
Nuorten kielitaito supistuu – "Englanti ja ruotsi eivät riitä"14.5.2014 06.39
Vieraskielisten määrä ensi kertaa ohi ruotsinkielisistä24.4.2014 10.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu