Kulttuuri

Matti Laine luo globaalia musiikkia

Kulttuuri Artistinimen la YnE:n takaa löytyvä Matti Laine yhdistelee musiikkiinsa elementtejä eri puolilta maailmaa.

Matti Laineen jännittävää maailmanmusiikkia kattava levy tähtää jo kansainväliselle kuulijakunnalle. Levyn idea on, että ei kannata jäädä makaamaan paikoilleen, vaan pitää nauttia jokaisesta hetkestä: ihmisistä, perheestä ystävistä, elämästä...

Riku Cajander

Hvitträskin linnan hienoon miljööseen saapuu energisen oloinen mies. la YnE , alias Matti Laine , on tyytyväinen, sillä ensimmäinen oma levy on lähtenyt valloittamaan maailmaa suuren ranskalaisen indipendent -levy-yhtiö Musean siivittämänä.

– Tässä on matkaa takana vuodesta 2012. Paljon on tehty työtä, että olen saanut musiikkiini tuulta siipien alle, kertoo Matti Laine hymyillen kädessään albumi la grande illusion . Levyn kannessa on tunnettuja rakennuksia maailmalta eri aikakausilta, mikä osin kertoo levyn monitahoisesta sisällöstä.

Erilaiset äänet, vaihtelevat melodiat ja rytmit yhdistyvät jännittäväksi seikkailuksi.”

– Olen yhdistänyt säveltämiini kappaleisiin matkoillani muun muassa Meksikossa, Ranskassa, Lähi-Idässä ja Egyptissä äänittämääni puhetta, laulua, tanssia, tuulikelloja, huiluja ja muuta materiaalia. Halusin luoda universaalista, kansainvälistä musiikkia, missä on monia elementtejä kaikille ihonväriin, sukupuoleen tai ikään katsomatta.

Kun levyä kuuntelee, niin tulos on omaperäinen kokoelma musiikin globaaleja sävyjä kaikkialta maailmasta, missä erilaiset äänet, vaihtelevat melodiat ja rytmit yhdistyvät jännittäväksi seikkailuksi. Sisällössä on sekä seesteisiä, mietiskelyyn houkuttelevia että tanssimiseen kannustavia osia.

– Levyn tekemisessä yksi juju oli käyttää vanhaa 70-luvun lopun tekniikkaa, jossa äänityksiä tehtiin käsityönä C-kasetille Peter Gabrielin, Brian Enon ja Kate Bushin tapaan. Tätä yhdistettiin nykyiseen digitekniikkaan ja samplereihin.

Matti Laine soittaa levyllä itse monia instrumentteja ja samplereitä yhdessä mukana olevien perkussionistien, kitaristin, viulistin ja vibrafonistin kanssa.

– Halusin, että musiikissa kohtaavat sekä orgaaninen että synteettinen puoli. Mukaan levylle sain hienoja muusikoita, muiden muassa uskomattoman trumpetistin Verneri Pohjolan .

Levyn 11 kappaleen joukossa on muun muassa Meiko- niminen biisi, joka liittyy Kirkkonummen tunnettuun metsänsuojelualueeseen.

– Siellä ollaan lasten kanssa käyty tutkimassa luolia ja onkaloita.

Laineen lapset ovat 8- ja 12-vuotiaita ja levy on omistettu myös heiltä saadulle rakkaudelle ja tuelle.

– Perhe on minulle kaikki kaikessa. Lapsia seuratessa pysyy ajassa mukana. Lapset herättävät siihen, mitä milloinkin tapahtuu ja mikä on mielenkiintoista.

Matti Laine kertoo, että hän on jo säveltänyt runsaasti materiaalia toista levyä varten. Hänellä on koossa nyt neljän hengen yhtye, joka on valmis pian myös live-esityksiin.

– Mekin tullaan lauteille vielä, ei ihan tavanomaisille rockklubeille, vaan johonkin erityisympäristöön – vaikka tänne Hvitträskiin. Mukana keikoilla voisi olla jotain taikaa ja mystiikkaa. Ja aina kannattaa rauhaa, rakkautta ja positiivisia fiboja jakaa, sitä me haluamme.

Matti Laine

Aloitti soittamisen kitaralla 15 -vuotiaana.

Ollut mukana yhtyeessä 45 Degrees Woman.

Levy: la YnE: la grande illusion. Laine on säveltänyt itse koko levyn.

Levyä myy mm. Levykauppa Äx, Keltainen Jäänsärkijä, Musea Records, Google Play, iTunes ja Amazon.com.

Levyä jakelussa jo Euroopassa, Meksikossa, Japanissa, Venäjällä.

http://la-yne.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu