Paikalliset

Aito kiinalainen tee tuoksuu jo Tapiolassa

Seitsemän vuotta Suomessa asunut leppävaaralainen Yini Zhang perusti vuosi sitten Tapiolaan teehuoneen, jossa on tarjolla kymmenittäin erilaisia kiinalaisia teelaatuja. Perinteinen kiinalainen tee valmistetaan aina pieninä annoksina.

Päivi Tuovinen

Se joka luulee, ettei kuppiin voi kaataa kuin Liptonin pussiteetä – ja sitäkin vain aamupalan kera – erehtyy pahemman kerran.

Aidot kiinalaiset teelaadut odottavat nyt juojiaan Suomessakin.

– Suomessa ei vielä valitettavasti tunneta, kuinka hyvää teetä voidaan kotioloissa valmistaa. On harmi, jos joku maistettuaan ylihaudutettua ja kitkerää juomaa päättää, ettei pidä lainkaan teestä, pahoittelee Esa Haapalehto.

Leppävaaralainen Yini Zhang ja gumböleläinen Esa Haapalehto tuntevat kiinalaisen teekulttuurin perinpohjin omakohtaisesti. Vuosi sitten Zhang perusti Tapiolaan Da You Life -nimeä kantavan teehuoneen, jonka tavoitteena on paitsi myydä hyvää kiinalaista teetä, myös neuvoa, kuinka kotonakin voi valmistaa maukasta, perinteistä teetä.

– Ikivanha tapa kuljettaa teetä kätevästi ja pitkiäkin matkoja on puristaa teenlehdet kakuiksi, siis litteiksi levyiksi. Niitä on muinoin käytetty jopa valuuttana, kertoo Haapalehto.

Vaikka vanhimmat teelaadut voivat olla satojakin vuosia vanhoja, on 80 vuotta sitten tuotettu tee silti asiantuntijankin kupissa harvinaista herkkua.

Liikekumppanit Zhang ja Haapalehto tutustuttavat suomalaisia mielellään kiinalaisen teen salaisuuksiin muun muassa teeseremonian avulla.

– Kiinassa teetä haudutetaan aina pieniä määriä kerrallaan ja valmis juoma myös nautitaan pienistä kupeista. Joka haudutuskerralla teen maku vaihtelee, mainitsee Zhang.

Teeseremonian aikana ystäväpiiri kokoontuu pöydälle asetetun eebenpuisen laatikon ympärille.

Laatikon päälle on asetettu bambuliina, teekupit ja -kannu sekä teen valmistuksessa tarvittavat välineet.

– Tämä asetelma on minusta hyvin miellyttävä, sillä silloin ei kenenkään tarvitse nousta pöydän äärestä valmistamaan teetä muualle, luonnehtii Haapalehto.

Vaikka parituhatvuotinen teeseremonia ei ole uskonnollinen, pitää se silti sisällään muun muassa taolaisia elementtejä.

– Pois kaadettava tee valutetaan pienen savihahmon ylle, joka voi olla vaikkapa säkin, maaoravan tai kultakalan muotoinen. Eri esineet symboloivat erilaisia tavoiteltavia asioita, esimerkiksi vaurautta tai runsasta lapsilukua, kertoo Haapalehto.

– Parasta tässä on se, että jokainen voi tehdä teehetkestään omanlaisensa. Kiinassa ei ole turhan tiukkoja sääntöjä, myöntää Yini Zhang hymyillen.

Kupissa tuoksuu hillitty vihreä tee Etelä-Kiinan vuorilta.

Teeinnostus yllätti asiantuntijan

Suomalaiset ovat viime vuosien aikana kiinnostuneet teekulttuurista siinä määrin, että se on yllättänyt jopa alan asiantuntijan.

– Tilanne teeharrastuksen suhteen on nyt Suomessa parempi kuin olisin vielä kuusi tai seitsemän vuotta sitten osannut edes uneksia.

– Helsinkiin on avattu useita teekauppoja, joista saa ainekset erinomaisiin juomiin, luonnehtii Teen ystävät ry:n varapuheenjohtaja Pekka Nihtinen.

Myös Nihtisen kirjoittama Kiinalainen teekirja on kuuden vuoden aikana saanut osakseen melkoisen suosion: teoksesta on otettu jo kolme painosta.

– Teen kasvava suosio on oikeastaan globaali trendi, sillä myös USA:ssa, Ranskassa ja Venäjällä ollaan nyt hyvin kiinnostuneita maistelemaan uusia teelaatuja, kertoo Nihtinen.

Hänen mukaansa suomalaisessa hotelli- ja ravintola-alan koulutuksessa ei panosteta teekulttuuriin riittävästi, vaan kiinnostus teehen riippuu oppilaitoksesta tai jopa yksittäisestä opettajasta.

Asuttiinpa sitten pääkaupunkiseudulla tai ei, postimyynti on kätevä tapa päästä osaksi erilaisista tee-elämyksistä.

– Tee on kevyttä tavaraa, jonka tilaamisesta kaukaakaan ei paljon postimaksuja mene. Minulla on ystäviä, jotka tilaavat postitse teetä esimerkiksi Ranskasta tai Itävallasta, luettelee Nihtinen.

Mies itse nauttii hyvää teetä kahdesta neljään kertaa päivässä, muttei hyljeksi kahviakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu