Paikalliset

Espoolaiset korottaisivat mieluummin veroja kuin karsisivat palveluja

MIELIPIDETUTKIMUS Lähes kaksi kolmesta espoolaisesta ei halua leikata palveluita, vaan korottaisi mieluummin veroja.

Tapiolassa asuva Petri Pyykkö on taipuvainen veronkorotuksiin, jos Espoossa haetaan säästöjä. Etenkään lapsiin kohdistuvia palveluita hän ei haluaisi karsia, sillä perheen tytär on parhaillaan esikoulussa. Kaksivuotiaalla Oliverilla ei sen sijaan ole vielä ole asiaan tiukkaa kantaa.

Johanna Erjonsalo

Espoolaiset ovat yllättävän suopeita kunnallisveron korotuksille, jos vaihtoehtona on palveluiden karsinta. Peräti 58 prosenttia kuntalaisista on valmis veronkorotukseen välttääkseen palveluleikkaukset.

Vain joka kolmas espoolainen (34 %) leikkaisi mieluummin palveluita kuin korottaisi veroja. Joka kymmenes ei ota asiaan kantaa.

Espoolaisten mielipiteitä tutkittiin Länsiväylän teettämässä mielipidetutkimuksessa, jonka teki Tietoykkönen Oy syyskuun alussa.

Espoolaisilta kysyttiin olisivatko he valmiita korottamaan kunnallisveroa, jotta palveluita ei tarvitse karsia, tai vaihtoehtoisesti pitämään kunnallisvero ennallaan ja karsimaan sen sijaan palveluita.

Selkeimmin veronkorotusta kannatetaan Matinkylä-Olarissa, jossa 70 prosenttia maksaisi mielummin veroja kuin leikkaisi palveluja.

Tapiola on puolestaan ainoa suuralue, jossa veronkorotuksen kannattajat eivät ole enemmistönä. Tapiolalaisista vain 46 prosenttia korottaisi veroja palveluiden turvaamiseksi.

Matinkylä-Olarin ja Tapiolan kuntalaismielipiteiden keskinäinen ero on suuri. Muilla suuralueilla – Espoonlahti, Espoon keskus ja Leppävaara – veronkorotukseen taipuvaisia oli 55–58 prosenttia mielipidetutkimukseen vastanneista.

Naiset ja keski-ikäiset ovat selvästi miehiä ja ikähaitarin äärilaitoja valmiimpia maksamaan enemmän veroja palveluiden turvaamiseksi.

Ammattiryhmittäin erot ovat sen sijaan varsin pieniä. Jopa johtavassa asemassa olevista ja yrittäjistä enemmistö on valmis korottamaan kunnallisveroa, jos sillä turvataan palvelut.

Puolueiden väliset mielipide-erot ovat suuria, vaikka enemmistö kaikkien suurimpien valtuustopuolueiden kannattajista suosii verojen korotusta palveluleikkausten torjumiseksi.

Kun sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattajista kolme neljästä (75 %) on valmis korottamaan kunnallisveroa, niin kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista samaa mieltä on vain reilu puolet (53–55 %).

Kaupunginvaltuusto joutuu ottamaan kantaa verotukseen ja palveluihin syksyn aikana. Espoon talous on nopeassa tahdissa heikkenemässä kansantalouden taantuman ja rakennemuutosten seurauksena.

Espoon talous on Suomen suurkaupungeista kaikista herkin suhdanneheilahteluille. Espoo on muita riippuvaisempi omista verotuloistaan, koska valtion tuet ovat pienimmät.

Espoon taloutta heiluttavat myös yritysten kyky osinko- ja optiotulojen maksamiseen muita enemmän.

Tutkimus

Tutkimuksessa haastateltiin 1 001 äänestysikäistä espoolaista 2.–8.9.2014. Haastattelut tehtiin tietokoneavusteisina puhelinhaastatteluina.

Tutkimusaineisto on kiintiöity ja painotettu vastaamaan Espoon väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen suhteen.

Asuinaluejakona on käytetty Espoon suuralueita.

Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toimeksiantajana oli Länsiväylä-lehti ja sen toteutti Tietoykkönen Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoon kokoomus: ”Ei veronkorotusta ilman irtisanomisia”17.9.2014 13.15
”Säästöt näkyvät jo vanhuspalveluissa”8.9.2014 06.00
Kuntien talous parani – ”Säästöt ja veronkorotukset jatkuvat”12.2.2014 12.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu