Paikalliset

Yllätystulos: Espoolaisista kaksi kolmesta vaihtaa tulevaisuudessa auton julkiseen

MIELIPIDETUTKIMUS Tietoykkönen haastatteli tuhatta espoolaista.

Johanna Erjonsalo

Selvä enemmistö (61 %) espoolaisista sanoo käyttävänsä tulevaisuudessa mieluummin joukkoliikennettä kuin yksityisautoilua.

Espoo satsaa tällä hetkellä huomattavia summia joukkoliikenteen kehittämiseen, muun muassa metron rakentamiseen ja kaupunkiradan suunnitteluun. Tämä saa kaupunkilaisten tuen, jos sitä mitataan joukkoliikenteen suosiolla.

Länsiväylä-lehti teetti mielipidetutkimuksen espoolaisten keskuudessa syyskuun alussa. Tutkimuksen teki Tietoykkönen Oy.

Vastaajilta kysyttiin, kumpaa liikkumismuotoa, joukkoliikennettä vai yksityisautoilua, he mieluummin käyttävät tulevaisuudessa, kun kaupunki on satsannut erityisesti raideliikenteeseen.

Tulos on yllätys, jos sitä vertaa julkisuudessa levitettyyn yleiseen käsitykseen Espoosta yksityisautoilijoiden kaupunkina.

Vain vajaa kolmannes (31 %) ilmoitti käyttävänsä yksityisautoa senkin jälkeen, kun metro- ja junaliikenne lisääntyy. Kantaansa määrittämättömiä oli vähän, vain seitsemän prosenttia vastaajista.

Suuralueista vain Espoon keskuksessa yksityisautoilijat olivat lähes tasavahva ryhmä joukkoliikenteen käyttäjien kanssa. Yksityisautoa ilmoitti käyttävänsä vajaa puolet (43 %) ja julkisia välineitä niukka enemmistö (51 %).

Kaikilla muilla alueilla joukkoliikenteen käyttö oli valtaosan tavoite. Matinkylä-Olari oli selvä ykkönen joukkoliikenteen käyttäjissä (67 %).

Ikäjakaumassa vain alle 30-vuotiaat erosivat muista. Heistä vain joka neljäs liputti yksityisautoilun puolesta. Muissa ikäryhmissä yksityisauton käyttäjiä on noin joka kolmas.

Ammattiryhmittäin jopa yritysjohtajista ja muista johtavassa asemassa olevista enemmistö (53 %) ilmoitti käyttävänsä mieluummin joukkoliikennettä tulevaisuudessa.

Puoluekentässä vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat ovat ääripäitä. Kun vihreistä lähes kaikki (87 %) ilmoittivat käyttävänsä tulevaisuudessa joukkoliikennettä, perussuomalaisten kannattajista samaa mieltä oli reilusti alle puolet (46 %).

Kokoomuksenkin kannattajista enemmistö (52 %) uskoo käyttävänsä joukkoliikennettä tulevaisuudessa. Keskustan kannattajista valtaenemmistö (70 %) on samaa mieltä.

Kaksi kolmesta (65 %) sosialidemokraatistakin ilmoittautuu joukkoliikenteen käyttäjäksi.

Aiotko käyttää jatkossa enemmän julkista liikennettä?

Kyllä
53% (134 ääntä)
Ei
47% (121 ääntä)
Ääniä yhteensä: 255

Tutkimus

Tutkimuksessa haastateltiin 1 001 äänestysikäistä espoolaista 2.–8.9.2014.

Haastattelut tehtiin tietokoneavusteisina puhelinhaastatteluina.

Tutkimusaineisto on kiintiöity ja painotettu vastaamaan Espoon väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen suhteen.

Asuinaluejakona on käytetty Espoon suuralueita.

Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toimeksiantajana oli Länsiväylä-lehti ja sen toteutti Tietoykkönen Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mielipidetutkimus: Vain viidennes espoolaisista liittyisi Helsinkiin17.9.2014 06.00
Espoolaiset korottaisivat mieluummin veroja kuin karsisivat palveluja21.9.2014 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu