Kulttuuri

Tapiolan nuoret sinfonikot Kiinaan

Kulttuuri Tapiolan nuoret sinfonikot valmistelevat ensimmäistä Euroopan ulkopuolista kiertuettaan Kiinaan.

Viulisti Rebacca Roozeman aloitti opinnot Emossa 6-vuotiaana Grazyna Zeranskan johdolla. Solisikokemusta hänellä on muun muassa Radion sinfoniaorkesterin Nuori solisti -konsertista.

Anneli Tuominen-Halomo

Tapiolan nuoret sinfonikot on harvinaisuus, musiikkiopistotasolla toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri. Orkesterin solisteina soittavat viulisti Rebecca Roozeman , sellisti Jonathan Roozeman ja pianisti Jamin Hu .

– Jännittää aika paljon, mutta on hienoa päästä Kiinaan ja esiintyä siellä, joukon kuopus, 13-vuotias Rebecca Roozeman sanoo.

Ennen matkaa sinfonikot hiovat esityksiään kapellimestari Jan Söderblomin johdolla tiiviin periodin. Käytännössä nuoret sinfonikot harjoittelivat osia ohjelmistosta jo viime vuonna itsenäisyyspäivän konserttiin.

Lentoliput on varattu 80 hengelle ja yhdeksälle sellolle.”

Tapiolan koulun musiikkiluokkalainen Rebecca Roozeman harjoittelee viulunsoittoa 2–3 tuntia päivässä. Sen lisäksi hän kuuntelee paljon klassista musiikkia ja käy konserteissa.

– Lempisäveltäjäni on Brahms, koska hänen musiikkinsa on hienoa ja mahtipontista.

Kiinan-matkalta Rebecca Roozeman odottaa kokemusta, uutta kulttuuria ja erilaista ruokaa.

4-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa opintonsa aloittaneella Jamin Hulla on kiinalaiset juuret, sillä hänen isovanhempansa ovat kotoisin Sanghaista. Ensimmäistä lukuvuotta lukiossa opiskeleva Jamin Hu itse on asunut koko elämänsä Espoossa.

– Olen käynyt usein Kiinassa, mutta siellä konsertoiminen on uusi ja jännittävä kokemus. Isä on ollut mukana auttamassa matkan suunnittelussa. Odotan kohtaavani erilaisia yleisöjä, ja monet sukulaisistani ovat luvanneet tulla konserttiin, Jamin Hu kertoo.

Kiinan matkalla Jamin Hu soittaa Tsaikovskia, joka nyt on hänen lempisäveltäjänsä.

– Chopinin musiikkia olen rakastanut aina.

Tsaikovskin pianokonsertto nro 1 on vaativaa soitettavaa, ja Jamin Hu on paneutunut solistitehtäväänsä kesän alusta lähtien. Hän soittaa arkisin tunnin tai kaksi, viikonloppuisin neljäkin tuntia päivässä.

Miten hyväksi pianistiksi tullaan?

– Pitää rakastaa sitä mitä tekee ja olla kiinnostunut klassisesta musiikista, Jamin Hu vastaa.

Lokakuun puolivälissä toteutettava kiertue suuntautuu neljään miljoonakaupunkiin: Pekingiin, Chongquingiin, Suzhouhun ja Sanghaihin. Lentoliput on varattu 80 hengelle ja yhdeksälle sellolle.

– Matkan järjestäminen on valtava ponnistus, sitä varten on tarvittu muun muassa monenlaisia lupia, Espoon musiikkiopiston rehtori Paula Jordan kertoo.

Suomalaista musiikkikoulutusta esitellään kuuden konsertin lisäksi työpajoissa, mestarikursseilla ja luennoilla. Erityisesti muskarit kiinnostavat kiinalaisia, koska heillä ei ole vastaavaa opetusta.

– Ohjelmistossa on suomalaista musiikkia sekä klassisen musiikin helmiä, koska Kiinassa on heräämässä valtava kiinnostus länsimaista klassista musiikkia kohtaan, Jordan sanoo.

– Kiinassa arvostetaan koulutusta. Kiinan kasvavilla länsimaisen musiikin koulutusmarkkinoilla on PISA-tutkimusten vanavedessä kiinnostuttu myös suomalaisesta musiikkikasvatuksesta. Taustalla on keskiluokan vaurastuminen ja halu tarjota ainokaisilleen parasta mahdollista koulutusta.

TNS

Tapiolan nuoret sinfonikot Kiitoradalla Kiinaan -konsertissa Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 6.10. klo 19.

Kiinassa konsertteja on kuusi.

Kiertue alkaa Aasian tärkeimmältä musiikkifestivaalilta. Beijing Music Festival on kutsunut Tapiolan nuoret sinfonikot konsertoimaan kahdesti Beijing Concert Houseen. Kokonaisuuteen kuuluu luento suomalaisesta musiikkikasvatuksesta Kiinan keskeisimmässä musiikkiyliopistossa Central Conservatory of Chinassa.

Kiertue päättyy Espoon ystävyyskaupunki Sanghaihin, missä TNS esiintyy yhdessä Sanghai Youth Philharmonicsin kanssa Sanghai Arts Festivalien Campus-sarjassa.

Matkaa Kiinaan on suunniteltu intensiivisesti puolitoista vuotta. Tapiolan nuorten sinfonikkojen esiintymispalkkiot muun muassa itsenäisyyspäivän konserteista on varattu matkarahoiksi. Lentolippuja varten on myös anottu apurahoja.

Kiinalaiset isännät maksavat täysihoidon, vastaavat konserttien tuottamisesta, salien vuokrista ja kuljetuksista konserttipaikoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu