Paikalliset

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä: Espoolaiset yksimielisiä liitoksista

TUTKIMUS Länsiväylän mielipidetutkimus vahvisti Espoon linjaa.

Päivi Tuovinen

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ei yllättynyt Länsiväylä-lehden teettämän mielipidetutkimuksen tuloksista. Sen mukaan vain reilu viidennes espoolaisista haluaa liitosta Helsingin kanssa.

Se mikä yllätti kaupunginjohtajan oli Espoo-Kirkkonummi-Kauniainen -liitoksen kannatus, kun joka viides espoolainen olisi valmis länteen laajenemiselle.

– Yllättävän suuri kannatus tässä vaiheessa, vaikka selvitykset ovat vasta teossa, eikä liitosta ole vielä pidetty kovin laajasti esillä, Mäkelä arvioi.

Hän vertaa nyt tehdyn mielipidetutkimuksen tuloksia pari vuotta sitten Helsingin Sanomissa julkaistuun vastaavaan tutkimukseen.

– Silloin Helsinkiin liittymistä kannatti 29 prosenttia espoolaisista, nyt vain 22 prosenttia. Muutos on melko suuri näin lyhyessä ajassa. Pakkoliitoksen kannatus on vähentynyt sitä mukaa, kun tieto on lisääntynyt.

Mäkelän mukaan kuntalaisten mielipide vahvistaa Espoon kaupungin tekemiä linjauksia.

Hän sanoo kaupungin muutenkin seuraavan tarkasti espoolaisten mielipiteitä. Esimerkiksi Espoo-tarinaa kootessa tuli kuntalaisilta noin 50 000 nettivastausta ja 20 000 kommenttia.

Mäkelän mukaan tutkimus osoittaa, että espoolaiset ovat myös melko yksimielisiä. Kuntaliitoksen kannatus on vähentynyt kaikilla alueilla ja kaikkien puolueiden kannattajien joukossa.

– Alueellisesti Tapiola oli pieni poikkeus, mutta sen selittää siihen kuuluvan Otaniemen suuri kampusalue. Uudet opiskelijat eivät välttämättä ole vielä kotiutuneet, eivätkä tunne tilannetta.

Tapiolassa Espoon itsenäisyyden kannatus oli muita pienempi, mutta myös kantansa ilmoittamatta jättäneiden määrä oli selvästi muita alueita suurempi.

– Tapiolassakin kantansa ilmaisseiden joukossa enemmistö vastustaa pakkoliitoksia, Mäkelä laskee.

Perussuomalaiset ovat vahvimmin itsenäisyyden kannalla. Mäkelän oman taustapuolueen kokoomuksen kannattajajoukko on ainoa, jossa itsenäisyyden kannatus jää alle puoleen.

– Kokoomuksessa on yllättävän paljon niitä, jotka haluavat jo nyt ottaa kantaa ja kannattaa Kirkkonummen suuntaan laajenemista, Mäkelä tulkitsee tulosta.

Länsiväylä julkaisi syyskuun alussa tehdyn mielipidetutkimuksen tulokset 60-vuotisjuhlalehdessään 17. syyskuuta.

Tutkimus

Yli puolet espoolaisista (51 %) haluaa pitää kaupungin itsenäisenä.

Toinen puoli kuntalaisista jakaantuu lähes tarkasti kahtia: Toinen puoli puolikkaasta (22 %) haluaa kaikki pääkaupunkiseudun kaupungit yhteen ja toinen puoli (20 %) liitosta Kirkkonummen ja Kauniaisten kanssa.

Espoon keskuksessa lähes kaksi kolmesta (60 %) pitää kiinni itsenäisyydestä, kun taas tapiolalaisista vain reilusti alle puolet (43 %). Matinkylä-Olarissa lähes kolmannes (30 %) kannattaa pääkaupunkiseudun suurkuntaa, ja vajaa puolet (46 %) haluaa Espoon jatkavan omillaan.

Perussuomalaisten kannattajat ovat vahvimmin itsenäisyyden puolesta.

Kokoomuksessa neljännes liittäisi pääkaupunkiseudun yhteen ja yhtä moni kannattaa liitosta Kirkkonummi-Kauniainen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mielipidetutkimus: Vain viidennes espoolaisista liittyisi Helsinkiin17.9.2014 06.00
Espoo jatkaa liitosselvitystä länsinaapureidensa kanssa 11.6.2014 14.09
Hallitus luopuu pakkoliitospykälästä11.4.2014 13.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu