Presidenttipari vihki Haltian luontokeskuksen käyttöön

Presidenttipari oli aktiivisesti mukana Haltian avajaisjuhlassa.

Riku Cajander

Haltian toimitusjohtaja Timo Kukko.

Riku Cajander

Rouva Jenni Haukio oli vaikuttunut Haltian sisätiloista.

Riku Cajander

Haltian ravintolan terassilta aukeavat upeat näkymät Nuuksion maisemiin.

Riku Cajander

Haltia tarjoaa suoran pääsyn Nuuksion kansallispuistoon.

Riku Cajander

Haltian Sotkateos on hienoa puutyötä sisältä ja ulkoa.

Riku Cajander

Haltian luontokeskus, portti Nuuksion kansallispuiston ja koko Suomen luontoon, avattiin juhlallisesti torstaina.

Luontokeskuksen vihkivät käyttöön presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi haltioituneensa luontokeskuksesta jo saapuessaan paikalle vaimonsa kanssa.

– Luonnossa liikkuessa elämyspuoli on aina vahvasti esillä ja sitä tämä Haltia tarjoaa. Kun ulkomaalaiset matkailijat saapuvat Suomeen, ottavat hekin usein ensimmäiseksi esille kokemukset suomalaisesta luonnosta, Niinistö sanoi.

Niinistö kiitti erityisesti Metsähallitusta, jolla on ollut päävastuu Haltian toteutumisesta.

– On hienoa, että Metsähallitus tarjoaa ihmisille tasavertaisia mahdollisuuksia nauttia luonnostamme. Tärkeää on myös, että näin lapset ja nuoret pääsevät tuntemaan luontoa paremmin. Se lisää myös heidän hyvinvointiaan ja terveyttä.

Haltian toimitusjohtaja Timo Kukko korosti, että luontokeskus on ikkuna Suomen luontoon ja toimii siten ponnahduslautana myös kaukaa tulleille vierailijoille ja ulkomaalaisille turisteille tutustua laajemminkin Suomen luonnonnähtävyyksiin.

– Luonnonvarat vähenevät maailmalla koko ajan. Rakentaminen saa aikaan lähes neljänneksen maailman kasvihuonekuormasta. Haltian rakentamisessa halusimme säästää energiaa ja aikaansaada tavallista pienemmän hiilijalanjäljen. Puuta hyödyntämällä pääsimme puoleen luonnonvarojen kulutuksessa verrattuna betonin käyttöön, Kukko sanoi.

Ympäristöministeri Ville Niinistön tervehdyssanoissa korostui myös, että Haltia on ovenavaaja suomalaiseen luontoon.

– Tämä hanke on ollut kunnianhimoinen ja niin se on myös toteutettu. Täällä on hyvin esillä pääkaupunkiseudulle erityisen tärkeä ympäristöhanke, viherkehä, joka jatkuu Nuuksion ja Sipoon kansallispuistojen kautta länteen Kirkkonummen Meikon metsään ja valmisteilla olevaan Porkkalan kansallispuistoon asti.

Tilaisuudessa maljapuheen pitäjäksi – omien sanojensa mukaan teekkaritaustansa takia – valittu Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä korosti, että hänen oma luontosuhteensa on aina ollut elävä kalastusharrastuksen, partioaikojen ja meren läheisyyden takia.

– Voin hyvillä mielin todeta, että Espoon on kannattanut olla tässä hankkeessa mukana, yli kolmanneksen rahoitusosuudellaan, Mäkelä sanoi.