Paikalliset

Espoonlahden uimahalli odottaa remonttia ja laajennusta vielä vuosia

LIIKUNTA Yli 30-vuotias uimahalli on lähes alkuperäisessä kunnossa.

Klaus Nurmi

Alkuperäisessä kuosissa oleva Espoonlahden uimahalli pääsee peruskorjaukseen vasta kun Matinkylään suunniteltu uusi uimahalli on saatu valmiiksi.

– Mitä remonttia tämä tarvitsee, tämähän on hyvässä kunnossa, huikkaavat altaasta vesijumppaan tulleet Helmi Makkonen ja Seija Salovaara .

He ovat jo vuosia tulleet vesijumppaan ja vesijuoksuun kahdesti tai kolmesti viikossa, Makkonen Nöykkiöstä ja Salovaara Vanttilasta. Hallissa ei heidän mukaansa huomaa edes kloorinhajua.

– Missä me sitten käymme, jos tämä suljetaan, naiset ihmettelevät.

Matinkylä on Espoon ainoa kaupunkikeskus, jossa ei ole uimahallia. Kaupungin viidestä uimahallista parhaillaan saneerauksessa oleva Leppävaaran uimahalli avataan reilun vuoden kuluttua ja sen yhteyteen rakennettu maauimala kesällä 2016.

Espoonlahden uimahallia ei voi sulkea saneerauksen takia, jos Matinkylässä ei ole uimahallia, toteaa Espoon sivistystoimen Tilat ja alueet -yksikön suunnittelupäällikkö Juha Hovinen .

– Eteläisestä Espoosta ei voi lopettaa uimahallipalveluita. Tapiolan kapasiteetti ei yksin riitä.

Tärkeintä on saada Matinkylän halli liikkeelle, katsoo Hovinen. Liikunta- ja nuorisolautakunta on hyväksynyt tarveselvityksen uimahallille, joka sijoitetaan Tynnyripuistoon metrokeskuksen viereen. Mitoitus on päätetty, hankintatapaa ja rahoitusta ei.

– Tuleeko se kaupungin omistukseen ja rahoitetaanko sitä maankäyttötuloilla, Hovinen pohtii.

Matinkylän uimahalli valmistuisi sivistystoimen esityksen mukaisesti 2018 ja Espoonlahden uimahallin peruskorjaus ja laajennus 2020.

Verorahoilla pitää saada palveluita ja palvelut myös vauhdittavat uusien veronmaksajien tuloa alueelle, muistuttaa Hovinen. Eri investointien arvostus on puolestaan kaupunginvaltuuston käsissä.

Syksyllä 1983 valmistuneessa Espoonlahden uimahallissa on käynyt jo yli kymmenen miljoonaa uimaria.

Vuosittainen polskuttelijamäärä nousee liki 350 000:een. Enimmillään kävijöitä oli peräti 400 000, mikä oli jo liikaa.

– Jonoa oli pukukopeillekin, kertoo Espoon uimahallipäällikkö Ari Jaakkola .

Parkkipaikka täyttyy iltaisin ja ruuhkaa lisäävät naapurissa olevat urheiluhallit. Erityisen ahdasta on kisaviikonloppuisin. Espoonlahdessa on Espoon ainoa kilpailuun kelpaava täysimittainen allas sekä katsomo.

– Kisoja on noin kymmenenä viikonloppuna vuodessa, selvittää liikuntapaikkamestari Janne Suomalainen .

Uimahallin tekniikka on tullut tiensä päähän. Jaakkolan ja Suomalaisen mukaan etenkin ilmastoinnissa riittää kohennettavaa.

– Ei ole kiertoilmaa eikä kunnollista lämmön talteenottoa. Kun sisällä on 30 astetta lämmintä ja ulkona pakkasta, lämpö kannattaisi ottaa talteen, Suomalainen toteaa.

Lipunmyyntikassan siirto ja pukukaappien vaihtaminen vähän isompiin ovat käytännössä ainoita muutoksia 31 vuoden aikana.

Vanhan talon eläminen näkyy halkeamina siellä täällä. Jaakkola ennustaa liikkumista näkyvän varmasti enemmän sitten kun länsimetron jatkeen tunnelia räjäytellään. Metrotunneli kulkee uimahallin alta.

Kierrossa miljoonia vesilitroja

Espoonlahden uimahallissa on allaspinta-alaa 1 300 neliötä.

Järjestelmässä kiertää kolme miljoonaa litraa vettä, mikä vastaa 15 000 asukkaan taajaman vedenottamoa.

Vesi kulkee hiekkasuodattimien läpi ja puhdistuksessa käytetään otsonia ja klooria.

Altaassa on hydraulisesti liikuteltavat nostopohja ja väliseinät. Yksi väliseinä painaa 16 tonnia.

Peruskorjauksen lisäksi uimahallia laajennetaan terapia-altailla sekä täysimittaisella eli kymmenen metrin hyppyaltaalla.

Leppävaaran uimahallin saneeraus ja maauimala maksavat 40 miljoonaa euroa. Espoonlahdessa päästään arvion mukaan vähän halvemmalla. Matinkylän uusi uimahalli maksaa 30,4 miljoonaa euroa.

Kävijöitä Espoon uimahalleissa vuonna 2012: Espoonlahti 341 373, Tapiola 288 855 (allaspinta-ala 935 neliötä), Keski-Espoo 245 184 (516 neliötä), Leppävaara 158 893 (553 neliötä) ja Olari 9 493 (53 neliötä).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Leppävaaran uimahalli valmistuu ensi vuonna26.9.2014 10.39
Näin kylmä vaikuttaa lomalaisiin – Espoon ainoa uimahalli tupaten täynnä27.6.2014 05.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu