Minne mennä

Geologit, arkeologit ja eräoppaat paljastavat parhaat retkipaikkansa

LUONTO Antti Huttusen perustamalle Retkipaikka-sivulle on koottu jo lähes 500 lähimetsän retkivinkkiä. Moni kohde löytyy Helsingistä, Espoosta tai Vantaalta.

Antti Huttunen on mies Retkipaikan takana. Huttunen perusti vuonna 2012 luontoretkeily-sivuston, jolla käy kuukausittain 50 000 kävijää.

Pyry Krappe

Satumetsä on ehkä sittenkin olemassa. Lohjansaaressa Paavolan koulun pihalta lähtevä luontopolku johdattelee valtavan tammen luo, jonka nähdessä hetkeksi mykistyy.

– Tämä on luultavasti Suomen kaunein puu, sanoo luontoretkeily-sivuston Retkipaikan perustaja Antti Huttunen.

Oli sitten kokenut eränkävijä tai vielä keltanokka retkeilyssä, Huttusen kanssa on vaikea olla eri mieltä. Tammi, jonka juurella seisomme, ulottaa oksansa reippaasti yli kymmenen metrin päähän rungostaan painovoimaa uhmaten.

– Aika pysähtyy tämän puun luona. Tammi hallitsee pientä metsäaukeaa ja paikka on kuin satukirjasta.

Tiheään istutetun kuusimetsän keskellä kasvavan tammen on arvioitu olevan 400-500 vuotta vanha.

– Saisipa kasvaa vielä toisen mokoman tässä.

Huttunen perusti Retkipaikan vuonna 2012 ja nyt sivustolla on 50 000 kävijää kuukaudessa. Suuren lukijamäärän vuoksi Huttunen ei enää tohdi paljastaa kaikkia luontokohteita.

– Näissä paikoissa luonto on niin herkkää tai haurasta, että väärään ajankohtaan liikkuminen saattaa aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. Pelästyttää esimerkiksi hautovan linnun pois pesästä.

Pohjois-Savossa maatilalla varttuneelle Huttuselle retkeily, ulkoilu ja luonto on ollut läsnä pienestä pitäen. Kun mies huomasi kotitietokoneelta löytyvän 15 000 kuvaa muutama vuosi sitten, mieleen tuli jakaa löytöjä.

– Ajattelin, että niistä voisi olla iloa muillekin, Huttunen kertoo luontoretkeily-sivuston perustamisesta.

– Retkipaikka sai alkunsa siitä huomiosta, että ihmiset tuntevat harvoin edes lähimpien metsien kätkemät luontokohteet, vaikka siellä olisi odottamassa vaikka minkälaisia elämyksiä.

Retkipaikka sai alkunsa siitä huomiosta, että ihmiset tuntevat harvoin edes lähimpien metsien kätkemät luontokohteet, vaikka siellä olisi odottamassa vaikka minkälaisia elämyksiä.

Retkeilykohteita on sivustolla esitelty tällä hetkellä viitisensataa, paikat ulottuvat koko Suomen alueelle. Yhteensä juttuja sivustolla on 850, jossa kertojat kuvaavat luontokokemuksiaan varsin viihdyttävästi, esillä on myös karttoja sekä runsaasti kuvia.

Retkipaikan ylläpito on ammattimaisissa käsissä, sillä 42 blogistiin mahtuu niin arkeologia, geologia, eräopasta, toimittajaa, metsätalousinsinööriä kuin tietokirjailijaa ja historioitsijaakin.

– Valtaosa heistä on ottanut yhteyttä ja kysynyt, pääseekö mukaan, Huttunen kertoo tyytyväisenä.

Vihdin Nummelassa asuvalla perheellisellä miehellä on itselläänkin varsin vahva anti sivustolle, sillä Huttunen suunnittelee työkseen digitaalista markkinointia ja kantaa titteliä lead creative. Luovan johtajan ominaisuuksia onkin hänestä helppo löytää. Miehen spontaanius oli muun muassa Paavolan tammen löytämisen takana.

– Alkujaan olin suunnitellut käyväni ensin Arorinteen kalmistolla. Viime metreillä päätinkin jatkaa risteyksestä suoraan ja käydä ensin Paavolan luontopolulla.

– En aiemmin ole voinut kuvitella yhden puun näkemisen olevan niin sykähdyttävä kokemus.

Huttunen retkeilee paljon perheensä kanssa ja kannustaa muitakin viemään sekä itsensä että lapsensa luontoon.

– On tutkittu, että jo 30 minuutin luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta sekä lievittää stressiä. Luontoon lähteminen ei ole kaduttanut koskaan. Ei ole tarvinnyt miettiä, että olisi pitänyt tehdä jotain muuta.

Huttunen vinkkaa siirtämään myös pöydän ääressä pidettävät palaverit toisinaan kävelykokouksiksi.

– Kun mieli rentoutuu, ajatus kantaa paljon nopeammin.

Ulkona ja luonnossa liikkumisesta nauttivat myös perheen lapset.

– Pienet asiat jaksavat riemastuttaa, se voi olla yksittäinen puu tai mikä tahansa. Muistan, kun nyt 12-vuotias tyttäreni hoksasi kolmen ikäisenä tähdet. Hän katsoi taivaalle ja huokasi: onpa niitä paljon.

Kolmen lapsen isä retkeilee kerran viikossa, joskus yksinään tai kaverin kanssa, usein myös perhe on mukana. Perheen kaksi- ja neljävuotiaat pojat jaksavat kävellä miehen mukaan parikin tuntia.

– Luonnossa lapset rauhoittuvat ja nuorinkin saattaa kävellä pitkiä aikoja aivan hiljaa ja havainnoida ympäristöä.

Nämäkin lähikohteet löytyvät Retkipaikasta

Haagan alppiruusupuisto

Helsingin kuninkaantammi

Kalkkikallion luolat

Länsimäen sokeritoppakallio

Niskalan Arboretum

useita kohteita Nuuksiosta

Perälän luolat

Pihlajamäen hiidenkirnut

Ruutinkosken kynäjalavat

Sipoonkorpi

Suomenojan lintualtaat

Vallisaari

Espoon kohteet löydät tästä.

Helsingin kohteet löydät tästä.

Vantaan kohteet löydät tästä.

Kaikki Uudenmaan kohteet löydät tästä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu