Paikalliset

Tältä tuntuu kun saa häädön – ”Tavaroita varastoon viedessä tuli itku”

ASUNNOTTOMUUS Autossa asuminen ei naurata. Kotia vailla on yli 500 espoolaista.

Espoolaiset Janne Niemi ja Maria Närhinen ovat käyneet kadun varjoisalla puolella. Asunnottomuus oli kipeä vaihe molempien elämässä.

Johanna Erjonsalo

Kovia paikkoja on elämässä paljon. Espoolaiselle Maria Närhiselle , 59, tuo vastoinkäyminen tuli vastaan kesällä 2012.

Työssä hän oli pubiemäntänä ja lastenhoitajana, mutta kun tytär muutti omaan asuntoon, ei Närhiselle jäänyt enää rahaa vuokriin.

– Vuokria jäi rästiin parituhatta euroa ja sitten tuli lähtö. Lähdin juuri ennen kuin olisin saanut häädön, hän kertoo.

Maria Närhisen omaisuus sai paikan vuosaarelaisesta varastosta. Hän itse oli koditon.

– Kun vein tavarat varastoon, silloin tuli kyllä itku. Fiilikset olivat suoraan sanottuna aivan hirveät, Närhinen tunnustaa.

Tilapäisen ”kodin” hän sai tyttärensä luota Nöykkiöstä, mutta sielläkään ei voinut loputtomiin majailla.

– Kaikkialta yritin etsiä asuntoa, mutta viimein löytyi yksiö Soukasta. Se oli äärimmäinen helpotus, Närhinen huokaa.

Kodittomankin pitää asua jossain. Janne Niemen , 40, alamäki alkoi siitä, kun hänen saneerausalan yrityksensä jäi virolaisen halpatyövoiman jalkoihin.

– Tilauksia ei yksinkertaisesti tullut ja firman jouduin lopettamaan kannattamattomana. Sitten tuli avioero. Asunto oli vaimon nimissä, joten jouduin lähtemään, muistelee Niemi.

Alkoi ryyppääminen ja kodittomuus.

Muuta yösijaa ei ollut, mutta olihan vanha Volkswagen-pakettiauto, jossa mies piti työkalujaan.

– Parkkeerasin auton milloin mihinkin, joskus ajelin yöt pitkin Espoota. Tuli juotua ja jäin kiinni rattijuoppoudesta.

– Sain taisteluiden jälkeen asunnon, mutta jouduin kuukaudeksi vankilaan. Vastuu oli kuitenkin kannettava. Sosiaalitoimi auttoi minua siinä, että asunto säilyi, Niemi kertoo hiljaa.

Loputtomiin ei miehen alamäki kuitenkaan jatkunut.

– Parin tilapäisasunnon jälkeen olin jo hyvin kyllästynyt elämiseen ilman pysyvää kotia. Espoon Y-säätiön kautta sain viime vuoden elokuussa asunnon Ala-Kivenlahdesta ja siellä olen edelleen.

Espoon mielenterveysyhdistys puolestaan palkkasi Niemen kasvimaaprojektiin ja talvisin hän on tehnyt toimistohommia. Nyt elämä on antanut uutta kipinää.

– Olen sitä mieltä, että jokaisen suomalaisen pitäisi elää edes yksi viikko ilman asuntoa, ei tätä ongelmaa muuten ymmärrä.

– Elämä on kodittomalle paljon kalliimpaa. Jos ei esimerkiksi ole ruuanlaittopaikkaa, pitää ostaa kaupasta kalliimpia valmisruokia. Jos haluat saada vaatteesi puhtaaksi, on mentävä pesulaan. Näin ne vähät rahat kuluvat perusasioihin, Niemi muistuttaa.

Asunnottomille 17–25 -vuotiaille espoolaisnuorille on kehitetty asumiskurssi, jonka tarkoituksena on saada tietoa asunnon hankkimisesta ja tutustua muihin samankaltaisessa tilanteessa oleviin nuoriin.

Parhaillaan menossa on jo neljäs kurssi yhteistyössä kaupungin, Sininauha-asuntojen, Nuorisoasuntoliiton ja Raha-automaattiyhdistyksen kanssa.

– Kyllä kurssista on saatu positiivisia kokemuksia. Monella nuorella on päällekkäin useita ongelmia, jotka kasaantuvat ja pahentavat toisia ongelmia. Kun yksi elämänalue saadaan kuntoon, siitä usein lähtee selviämään muitakin ongelmia, arvioi koordinaattori Kaijus Varjonen Espoon kaupungin aikuissosiaalityöstä.

Kotia etsii pääkaupunkiseudulla nyt jopa 5 200 henkeä

Suurten kaupunkien asunnottomuus ei ole vuosien varrella kadonnut mihinkään.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun kolmessa suurimmassa kaupungissa on edelleen noin 5 200 asunnotonta.

Kuluvan vuosikymmenen aikana asunnottomuus on jälleen pyrähtänyt kasvuun. Kun vielä vuonna 2010 asuntoa vailla oli Helsingin seudun suurissa kaupungeissa noin 4 400 henkeä, sama luku oli vuonna 2013 jo 5 185 henkeä.

Asunnon saamista vaikeuttaa huomattavasti se, jos asunnonhakija on työtön ja hän ei ole kyennyt hoitamaan raha-asioitaan kunnolla.

Kaksi kolmesta asunnottomasta majailee tuttavansa luona.”

– Etenkin nuorten osalta luottotietojen menettäminen vaikuttaa kyllä liikaa vuokra-asunnon saamiseen, arvioi Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki ry:n toiminnanjohtaja Jarno Eskelinen.

Hänen mukaansa Vantaalla sosiaalitukien maksatuksen hajanaisuus on todellinen. Se vaikeuttaa asunnottomien asiointia ja lisää sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa tarpeettomasti.

Ongelmia on tuottanut myös se, että asumistukea maksetaan päihderiippuvaisten tileille. Tukirahojen valuminen juomiseen voitaisiin välttää maksamalla vuokralaisen asumistukea suoraan vuokranantajalle.

– Valopilkkuna ovat sen sijaan esimerkiksi Vantaan Osmankäämintien asumisyksikön kaltaiset paikat. Sinne valmistui kaksi vuotta sitten 53 uutta asuntoa. Näitä tarvitaan kipeästi lisää, Eskelinen muistuttaa.

Vantaalla asuntoa vailla oli viime vuoden marraskuussa yhteensä 522 henkilöä. Luku on käytännössä sama kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Helsinki on pääkaupunkiseudun asunnottomuuden meressä kokonaan oma tarinansa. Alueen kaikista asunnottomista peräti 80 prosenttia on helsinkiläisiä.

Asunnottomista kaksi kolmasosaa majailee tilapäisesti tuttavien ja sukulaisten luona. Asuntolaväkeä on kotia vailla olevista joka kymmenes.

Asunnottomien yö 17.10.2014

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.

Yön tapahtumat puolustavat ihmisten oikeutta asumiseen ja hyvään kotiin.

Espoossa yön aikana on tapahtumia Matinkylän vanhalla ostarilla, Espoonlahden Lokirinteessä, Espoon keskuksen Pappilantiellä ja Leppävaaran Ratsutorilla.

Helsingissä asunnottomien yönä ollaan koolla muun muassa Vaasanaukiolla alkaen kello 17.

Vantaalla yötä vietetään Tikkurilassa Lauri Lairalan aukiolla alkaen kello 19.

Lisätietoja:
www.asunnottomienyo.fi

Lisää aiheesta: 

Ostajia ei ole löytynyt – Träskändan kartanoa kaavaillaan nyt asunnottomille tai päihdeongelmaisille31.8.2014 06.00
Espoo maksaa asunnottoman majoituksesta jopa 1450 euroa kuussa28.2.2014 11.30
Asunnottomuus lisääntyy pk-seudulla – rajuin kasvu maahanmuuttajilla14.2.2014 12.34
Nuorten asunnottomuus kasvaa Espoossa16.10.2012 14.07
Espoo haluaa olla mallioppilas asunnottomuuden poistamisessa15.6.2012 14.04

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu