Paikalliset

Lautakunta ”kaatoi” Fortumin tornin naapuritalon

Kaupunkisuunnittelulautakunta haluaa madaltaa toista Fortumin tornin takana näkyvää kerrostaloa. Kuvan keskellä olevasta kolmionmuotoisesta torista tulee vilkas paikka Keilaniemen metroaseman myötä.

Havainnekuva

Keilaniemen Fortumin tornin viereen suunnitelluista kahdesta kerrostalosta toista madalletaan ja pidennetään.

Rakennus ikään kuin kaadetaan.

– Vaakamassoittelu toimii siinä kohdin paremmin, silloin talo ei peitä Fortumin tornia, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Markku Markkula (kok).

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli keskiviikkona asemakaavan muutosta, jolla Fortumin eli entisen Nesteen torni muutetaan asuinkäyttöön. Tornin viereen rakennetaan myös kaksi asuinkerrostaloa.

Kerrostalot ovat suunnitelmissa 16-kerroksisia. Idänpuoleista eli lähempänä rantaa sijaitsevaa taloa ei Markkulan mukaan tarvitse madaltaa. Toinen sen sijaan peittäisi korkeana liikaa kaupunkikuvallisesti tärkeää näkymää.

– Fortumin torni on myös Suomen rakennushistorian merkittäviä rakennuksia ja sen näkyvyys pitää varmistaa.

Rakennusten massoittelulla torni halutaan pitää avoimemmin esillä ja samalla korostaa sen ja tulevan Keilaniemen metroaseman väliin jäävää katua ja toria. Alueella liikkuu paljon väkeä.

Peruskorjauksen tarpeessa olevan 84-metrisen Fortumin tornin muuttamisesta asuinkäyttöön vallitsee lautakunnassa yksimielisyys, kertoo kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Kirsi Louhelainen (vihr).

– Keilaniemeen on erittäin hyvä saada asuntoja. Se on yksi osa alueen kehittämistä, Keilaniemessä on paljon potentiaalia, Louhelainen toteaa.

Tornin viereisen kerrostalon madaltamisessa on hänen mielestään kyse myös alueen symmetriasta.

Jatkosuunnittelussa erityistä huomiota kiinnitetään siihen, millaiset parvekkeet kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennukseen toteutetaan. Louhelainen arvelee niiden tulevan talon nykyisestä ikkunapinnasta hieman ulospäin.

Suunnitelmia hiotaan vielä lisää, sillä lautakunta palautti kaavaehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi. Samalla lautakunta päätti, että Keilaniemen alueen kehittämistä on tarkasteltava laajasti ja selvitettävä myös mahdollisten meritäyttöjen edellytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu