Paikalliset

Rakenteilla oleva Espoon pisin silta yhdistää Finnoon ja Matinkylän

RAKENTAMINEN Miltei 400-metrinen silta yhdistää Finnoon ja Matinkylän. Liityntäliikenne toimii jo ennen länsimetroa.

Finnevikin silta on valmistuttuaan Espoon pisin silta. Ensi vuonna valmistuvalla jättirakennelmalla on mittaa peräti 365 metriä.

Tuomas Heinonen

Reilun vuoden kuluttua valmistuva Espoon pisin silta halkaisee Finnoonlaakson kosteikkoalueen ja yhdistää samalla Finnoon ja Matinkylän. Suomenlahdentien jatkeeksi rakennettava silta tulee palvelemaan liityntäliikennettä, kun metroliikenne Matinkylään käynnistyy.

Hintaa Finnevikin sillalle kertyy noin 12 miljoonaa euroa.

– Finnevikin sillan itä- ja länsipuolen päätyosat ovat nyt valmiit. Sillan keskiosan betonivalulla on kokoa yli kolmetuhatta kuutiometriä ja sitä valettiin ympäri vuorokauden noin 50 tunnin verran, kertoo siltatyömaan operatiivinen työnjohtaja Taisto Malinen Graniittirakennus Kallio Oy:stä.

– Noin kolmekymmentä työntekijää uurasti kahdessa vuorossa.

Finnevikin sillan valmistuessa joulukuun puolivälissä 2015 siltarakenteisiin on mennyt terästä noin miljoona kiloa ja betonia lähes 9 000 kuutiota. Silta on perustettu jopa 30 metriä pitkien, halkaisijaltaan suurimmillaan metristen porapaalujen varaan.

Työt ovat sillan osalta edenneet aikataulun mukaan, eikä jättiurakan valmistumista hidasta edes länsimetron valmistumisen mahdollinen lykkääntyminen.

Silta on osa Finnoon kaupunginosan rakentamista, joka alkoi pohjoisosan pääkatuverkon toteuttamisella viime syksynä. Tämän katurakentamisen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa.

Leimallista Finnevikin sillassa on sen kautta kulkeva runsas kevyen liikenteen osuus. Uusi silta on jatkossa osa pyöräilyn laatureittiä, jonka kautta kahdella renkaalla pääsee sujuvasti Helsingistä aina Espoonlahteen saakka.

– Kyllä tällainen uusi reitti on hyvin tervetullut pyöräilijöiden kannalta, myöntää Helsingin Polkupyöräilijät ry:n Espoossa asuva jäsensihteeri Timo Hast .

– Sillan valmistumisen jälkeen laatureitti on pääpiirteissään valmis, mutta sen jälkeen pitää ryhtyä nostamaan vanhojen reittien laatutasoa. Ne eivät vielä ole Espoossa lähelläkään tavoitteita.

Hast muistuttaa, että pyöräreittien osalta Matinkylä on metrotyömaan vuoksi edelleen keskeneräistä aluetta.

Finnevikin sillalla ja Finnoon alueen rakentamisella on myös vaikutuksensa läheiseen kosteikkoluontoon.

Sillan eteläpuolella sijaitsee lintuallas ja lähes umpeen maatunut merenlahti – molemmat ovat huomattavia lintujen pesimäalueita.

– Alueella pesii vähälukuisena muun muassa luhtakanoja ja muutamia punavarpusia. Vielä tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten silta ja sen liikenne vaikuttavat kosteikon linnustoon, arvioi alueella luontoselvityksiä tehnyt biologi Esa Lammi ympäristösuunnittelutoimisto Envirosta.

Lammi arvioi, että jos liikenteen melu karkottaa esimerkiksi luhtakanoja, niiden tilalle saattaa muuttaa tavanomaisempia lintuja, muun muassa variksia.

Espoossa on peräti yli 300 siltaa

Espoossa on arviolta reilut kolmesataa siltaa.

Uudenmaan ely-keskuksen vastuulla on puolestaan noin kolme tuhatta siltaa, joiden hoitoon ja ylläpitoon käytettiin viime vuonna noin 16 miljoonaa euroa.

Vuosittain tehtävillä sillantarkastuksilla varmistetaan, että siltoihin ei ole syntynyt välitöntä liikenneturvallisuusvaaraa aiheuttavia vaurioita. Siltojen kuntoa seurataan viiden vuoden välein tehtävillä yleistarkastuksilla.

Siltojen kuntoa kuvataan viisiportaisella kuntoluokituksella. Uudenmaan ely-keskuksen alueella oli viime vuonna huonoja tai erittäin huonoja siltoja yhteensä 168 kappaletta.

Suomen vanhin edelleen käytössä oleva kivisilta on Espoonkartanon silta, joka valmistui vuonna 1777. Vieressä sijaitsee Sågbron museosilta, ja se on samalla koko Espoon ainoa museosilta.

Lähteet: Uudenmaan ely-keskus ja Wikipedia

Lisää aiheesta: 

Finnooseen ja Niittykumpuun 300 uutta asuntoa3.9.2014 08.00
Ely: Finnoonsataman työt haittaisivat lintuja28.6.2014 16.30
Energiapihiksi rakennettava Finnoo palkittiin28.4.2014 14.32
Leijuva silta takaa sujuvan liikenteen Matinkylään2.3.2012 10.32

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu