Lintupunkki on uhka lemmikille

Marsulle voi käydä huonosti, jos se saa tottumatta herkutella tuoreella heinällä.

Tiina Örn

Hoitomarsua päätetään ilahduttaa tuoreruualla. Vieraileva marsutähti saa ison nipullisen tuoretta, kaupunkipihalta kerättyä heinää.

Marsu ilahtuu, mutta eläinlääkäri varoittaa.

– Ulkoa kanille tai pienjyrsijälle kerätty ravinto tulee tarkistaa huolellisesti. On oltava varma, ettei joukossa ole myrkyllisiä kasveja. Heinän ja oksien joukossa voi olla ulkoloisia, kuten lintupunkkeja tai oravakirppuja, toteaa Yliopistollisessa eläinsairaalassa päivystys- ja tehohoitoyksikössä työskentelevä eläinlääkäri Jenni Ranki.

Ulkoloiset ilmenevät Rankin mukaan kutinana ja se tietää käyntiä eläinlääkärillä.

– Lintupunkin tai kirpun voi joskus nähdä jopa paljaalla silmällä.

Ranki lisää, että tuoreruoka tulee kerätä vain puhtailta paikoilta. Vaikkei bensiinissä ole enää lyijyä, tienvarsilla on tiesuolaa ja muita epäpuhtauksia. Katujen varsilla koirankakat ovat oma lukunsa.

– Koirankakassa on silloin tällöin sisäloisia, jotka voivat aiheuttaa oireita myös muille eläimille.

Vaikka heinä olisi puhdasta, sitä ei saa antaa äkillisesti suuria määriä. Kanin ja jyrsijän on saatava totutella tuoreruokaan vähitellen.

Ranki neuvoo, että ensimmäisenä päivänä voi esimerkiksi marsulle antaa yhden voikukanlehden ja toisena päivänä kaksi ja niin edelleen.

Liian nopea ruokavalionmuutos voi olla pienjyrsijälle jopa hengenvaarallista.

– Siitä voi seurata ripulointia tai ruuansulatuskanavan kaasuuntumista. Jos tuoreravintoa saanut kani tai jyrsijä ei syö tai syö tavallista huonommin, se on vietävä lääkäriin.

Rankin mukaan pienjyrsijöiden suuri kesähuoli on kuumuus.

Erityisesti heinänsyöjäjyrsijöillä keuhkojen tilavuus muuhun kroppaan nähden on pieni, joten niiden kyky säädellä kehon lämpötilaa hengityksen avulla on huono.

– Rotat ja hiiret viilentävät itseään kaljun hännän avulla. Kanilla lämmönsäätelyssä auttavat suuret korvat, mutta muun muassa marsun, gerbiilin ja hamsterin kyky sietää kuumuutta on kehno.

Rotat voivat nauttia mahdollisuudesta kahlata vesialtaassa. Muille pienjyrsijöille, esimerkiksi marsuille, Ranki ei viileää kylpyä suosittele.

– Siinä käy herkästi niin, että marsu jäähtyy liikaa, ja sitten ollaan tekemisissä alilämpöongelmien kanssa. Marsu tuskin myöskään nauttii kastelemisesta.

Ulkona kania tai jyrsijää pidettäessä tulee huolehtia siitä, että lemmikki pääsee varjoon. Myös sisätiloissa lämpötila voi nousta kohtalokkaaksi.

– Tuuletin on hyvä ratkaisu lemmikin tilojen viilentämiseen.