Paikalliset

Feministiäidit vaativat naisille oikeutta hyvään synnytyskokemukseen

Feministiäidit haluavat synnytysten hoitoon lisää resursseja ja äidin toiveiden ja tarpeiden parempaa huomioimista. Kuva arkistosta.

Päivi Tuovinen

Muutama viikko sitten kätilöt havainnollistivat ”pop up -synnytysyksiköillään” synnytysosastojen harventamisen seurauksia. Nyt kapinaan ovat nousemassa äidit.

Maanantaina piti perustavan kokouksensa feministinen Synnytyskapina-niminen verkosto, joka vaatii leikkausten sijaan lisää resursseja neuvola- ja synnytystoiminnan kehittämiseen.

– Ajatus lähti liikkeelle kaveriporukasta. Että nyt saa riittää, kertoo Katri Immonen , verkoston jäsen.

Aktivoitumisen taustalla on valmisteilla oleva päivystysasetus ja sen myötä edessä oleva kuuden synnytysosaston lakkauttaminen.

– Pääkaupunkiseudulla on esitetty Kätilöopiston lakkauttamista, Immonen muistuttaa.

Verkosto pelkää , että palvelujen keskittämisen tuloksena on tupaten täysiä laitoksia, joissa ei ole tilaa perhehuoneille eikä synnyttäjien toiveille.

– Pahimmillaan tehostaminen voi johtaa ruuhkahuippujen tasoittamiseen ajastamalla ja käynnistämällä synnytyksiä, kommentoi verkoston jäsen Atlas Saarikoski.

Verkosto näkee synnyttämisen paitsi feministisenä kysymyksenä, myös alueellisena ja taloudellisena tasa-arvokysymyksenä.

– Synnytys on merkittävä kokemus naisen elämässä, eikä sen onnistumisen merkiksi riitä kaikkien osapuolten elossa säilyminen, jäsenet linjaavat.

– Parhaimmillaan synnytys on voimauttava kokemus. Valitettavasti nykyjärjestelmä tarjoaa puitteet tällaiseen kokemukseen liian harvoin.

Verkoston jäsenistä suomalainen synnytyskulttuuri joutaa remonttiin. Heitä huolestuttaa, että synnyttäjän kokemusten ja toiveiden vähättely ja ohittaminen ovat jo nyt arkipäivää.

– Synnytystapahtuman päähenkilö on synnyttäjä. Synnytysten hoidon pitäisikin lähteä synnyttäjän tarpeista ja toiveista käsin, Immonen sanoo.

Toinen verkoston päätavoite on itsemääräämisoikeus.

– Se on toki tärkeää kaikessa terveydenhuollossa, mutta synnytys ei ole sairaus. Normaalitapauksessa lääketieteellinen puuttuminen ei ole lainkaan välttämätöntä. Se on ihan eri asia kuin vaikkapa leikkaus, jossa lääkärillä on suurin asiantuntemus, Immonen sanoo.

Käytännön tasolla verkosto vaatii esimerkiksi, että synnyttäjän olisi saatava tutustua jo raskausaikana synnytyksessä avustaviin kätilöihin ja valita synnytyspaikakseen vapaasti sairaalan tai kodin.

Immosen mukaan tarkoitus on aktivoida laajemmin ihmisiä mukaan verkoston toimintaan.

– Olen ihan valmis lähtemään vaikka kaduille osoittamaan mieltä, jos asia ei muuten etene.

Keskustelutilaisuus leikkauksista ja synnytyskulttuurista 8.11. klo 12–14 osana Feminististä foorumia, joka järjestetään Arbiksella Helsingissä.

Lisää aiheesta: 

Kansanedustaja: Synnytyksistä voi tulla yksityistä bisnestä18.10.2014 10.10
Valtuutettu väläyttää naisille seksilakkoa – syynä synnytyssairaalat30.9.2014 14.55
Jorvin synnytysyksikkö voi kasvaa puolella10.9.2014 13.55
Äidin lihavuus mutkistaa synnytystä – "Komplikaatioita selvästi enemmän"21.9.2014 17.05

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu