Kulttuuri

Yrjöttääkö isänpäivänä: Miljoonia myynyt tamperelaishuumori palaa

Tätä se on ny.

Muistatteko isänpäivän hitit menneiltä vuosikymmeniltä? Miljoonamyyntiin yltäneen ja Yrjö-kirjoista tutun Jammun pakinat julkaistaan nyt kovissa kansissa.

Viime vuonna Jammu – legendaarinen tamperelaistoimittaja Erkki Kanerva – palasi pakinoillaan Kaupunkilehti Tamperelaisen sivuille.

Sen jälkeen on odotettu vastausta yhteen kysymykseen: koska ilmestyy vuosien ensimmäinen tauon jälkeen ensimmäinen pakinakirja.

On ilmestynyt.

Mää ja Vikki on nyt kirjakaupoissa. Tamperelaisen pakinoista koottu kovakantinen teos sisältää 70 tarina, joissa Jammu ottaa kantaa suomalaisia puhuttaneisiin aiheisiin aina Suvivirrestä tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja sosiaalisesta mediasta television suosikkisarjoihin. Ja luonnollisesti Rantaväylän tunneliin.

Edellisestä Yrjö-kirjasta Yrjö jättää jälkensä ehti kulua kahdeksan vuotta. Kanerva myöntää, että piti pakinoinnista taukoa tympääntymisen takia.

– Vanhuus ja laiskuus pakkasivat silloin päälle, Kanerva, 78, hymähtää.

Kanervan ensimmäinen Yrjö-kirja Yrjö panee paperille julkaistiin vuonna 1969. Ensimmäinen pakinakokoelma Hermonaru oli ilmestynyt jo kolme vuotta aiemmin. Lähes 40 Yrjöä on myyty yhteensä noin miljoona kappaletta.

Tamperelaisen pakinoissa Kanerva on vaihtanut vanhojen Yrjöjen Längelmäen murteen tampereeseen, joka on tarttunut korvaan erityisesti lapsuusvuosina Amurissa.

– Rupesin unohtamaan vanhan lapsuuden murteen ja vaihdoin tampereeseen, selittää Kanerva.

Kirjan on kustantanut tamperelainen pienkustantamo Kustannusosakeyhtiö Haulitorni.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu