Kulttuuri

Espoon Laululle kultaa Pepen takaa

Kultalevy Suomalaiskuoroja on harvoin palkittu kultalevyllä. Espoon Laulu sai sen Pepe Willbergin kanssa.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolainen kuoro, Espoon Laulu on saanut kultalevyn Pepe Willbergin menestyksen myötä. Kuoro laulaa taustat hänen Pepe & Saimaa -levyllään. Kuoro esiintyi laulajan taustalla myös kesällä Ruisrockissa ja Huvila-teltassa, mutta syksyn kiertueella kuoro ei ole ollut mukana.

– On se aika harvinaista, että kuoro saa kultalevyn, Espoon Laulun puheenjohtaja Sirkku Ala-Kulju sanoo.

Taustoja tehdessään kuoro ei edes tiennyt, mikä on laulun nimi levyllä.”

Levyprojekti sai alkunsa sattumalta. Säveltäjä-muusikko-tuottaja Matti Mikkola kysäisi ohimennen Leena Siitonen-Salomaan tulevalta vävyltä, sattuuko hän tietämään yhtään kuoroa. Tämä vastasi, että hänen tuleva anoppinsa laulaa kuorossa.

Niinpä Leena Siitonen-Salomaa ehdotti varovasti, josko kuoro ryhtyisi laulamaan taustoja Pepe Willbergille. Innostus alkoi levitä.

Keväällä 2011 Espoon Laulu piti harjoitusleiriä saaressa Espoon edustalla. Sinne kyydittiin myös Matti Mikkola, joka tuli äänittämään kuoron laulua Pepe Willbergin uutta singleä varten. Se oli Lyhyenä hetkenä .

Tuo kohtaaminen johti siihen, että Mikkola halusi myöhemmin kuoron laulamaan taustat koko uudelle levylle. Ennen äänityksiä kuorolaiset harjoittelivat kesällä paljon itsekseen, kotonaan ja mökeillään.

Levyprojekti oli kuorolaisille mielenkiintoinen kokemus, koska siinä pääsi seuraamaan koko levyn tekemisen alusta loppuun. Kuoro, Kaartin soittokunta, orkesteri ja solisti itse hoitivat omat osuutensa studiossa. Äänittäessään taustoja kuoro ei edes tiennyt, minkä nimisestä laulusta kulloinkin on kyse. Näistä palasista Matti Mikkola työsti Pepe ja Saimaa -albumin, jonka soundi on yllättänyt kaikki.

Espoon Laulu ja Pepe Willberg kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran vasta Ruisrockin kenraaliharjoituksissa, jotka järjestettiin Circuksessa Helsingissä.

Sekä Ruisrockissa että Huvila teltassa esiintyminen olivat kuorolle iso juttu. Lavalla oli ahdasta, kun sinne asettui artistin lisäksi iso orkesteri ja yli 30 kuorolaista. Oman haasteensa toi se, että kuorolaiset eivät ole tottuneet laulamaan mikrofoniin, mutta Pepen keikalla näin piti tehdä. Siinä tilanteessa ei tiennyt, miltä oma laulu kuulostaa.

KHY Suomen Musiikki Oy levy-yhtiön omistaja Kari Hynninen tunnustaa, että levyä tehtiin pitkään eikä hän osannut ladata projektiin suuria odotuksia.

– Aina välillä Matti soitti ja sanoi, että tule kuuntelemaan. Meillä käytetään sama energia kaikkiin levyihin eikä näistä veteraaneista ikinä tiedä, miten yleisö kiinnostuu.

Espoon Laulu

Espoon Laulu on noin 40-henkinen sekakuoro, joka esittää muun muassa viihdemusiikkia ja iskelmiä.

Kuoro harjoittelee keskiviikkoisin Olarin koulussa.

Kuoro ottaa uusia laulajia, nyt tarvittaisiin mukaan erityisesti tenoreita ja bassoja.

Pepe & Saimaa -levyn tekemisen aikaan kuoroa johti Eeva Siljamäki. Tänä syksynä kuoron johtoon tuli Kati Sannelvuo.

Toukokuussa 2014 julkaistun albumin myynti ylitti muutamassa kuukaudessa 10 000 kappaleen eli kultalevyn rajan. Nyt levyä on myyty jo yli 13 000 kappaletta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu