Kulttuuri

Anu Komsi saa voimaa Espoon luonnosta

Pitkin maailmaa esiintyvä Anu Komsi on nauttinut kesästä ja esityksiin valmistautumisesta kotona Espoossa. Kotoa on kätevä lähteä pyörälenkille tai sauvakävelemään. Lähimetsän lintujen konserttikin antaa ideoita musiikkiin.

Anneli Tuominen-Halomo

Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen oopperalaulaja Anu Komsi on ehtinyt nauttia kesästä kotona Espoossa. Hän on pyöräillyt paljon ja imenyt voimaa rantaraitilta. Monena vuonna Kokkolan oopperakesän taiteellinen johtajuus on pitänyt hänet Pohjanmaalla, mutta tänä vuonna tapahtuma muuttuu Kokkolan oopperatalveksi.

 

Koti on maailman paras paikka harjoitella.”

Eri puolilla maailmaa oopperataloissa ja konserttisaleissa laulava Anu Komsi ei ole vuosiin esiintynyt kotikaupungissaan. Nyt häntä kuullaan kahdessa erilaisessa esityksessä: ensi torstaina Urkuyö ja aaria -festivaaleilla ja elokuun lopussa West Coast Kokkola ooppera tuo Espoon kaupunginteatteriin Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot -oopperan. Anu Komsilla on siinä Kekkosen rooli.

 

– Sitten voi pyöräillä töihin. Ihanaa!

Anu Komsi laulaa sekä klassisia rooleja että vaikeaa nykymusiikkia. Myöhemmin syksyllä häneltä ja tamperelaiselta säveltäjältä Petri Niemiseltä ilmestyy jazzlevy.

Jos Komsi ei ole maailmalla, hän työstää uusia esityksiä, lukee partituuria ja laulaa. Jos työ ei tunnu sujuvan, hän lähtee pyöräilemään tai sauvakävelemään.

– Koti on maailman paras paikka harjoitella, Anu Komsi sanoo perheen rintamamiestalon kuistilla.

Samassa paikassa hän kuunteli alkukesällä upeaa lintujen laulua ja nuotinsi sen. Rakastetusta laulusta Oi katsele lintua oksalla puun kuullaan Espoon tuomiokirkossa Komsin, Marzi Nymanin ja espoolaisen mustarastaan muotoilema versio.

Kitaristina tunnettu Marzi Nyman esiintyy konsertissa urkurina. Komsin ja Nymanin yhteistyö alkoi muutama vuosi sitten.

– Minä olen aina inhonnut urkuja. Urkumusiikista on tullut minulle huono olo, Anu Komsi sanoo ja nauraa.

Urkuallergia on kuitenkin hävinnyt Nymanin kanssa työskennellessä. Ensimmäisen kerran he tekivät yhteistyötä Sysmän suvisoitossa.

– Minna Pensola kutsui meidät tekemään virsikonsertin. Yleisö oli saanut äänestää lempivirsiään ja me esitimme niitä.

Marzi Nyman on Anu Komsin mielestä oikea Pandoran Box.

– En tunne ketään, jolla olisi niin iso repertoaari. Hän pystyy suhtautumaan urkuihin kuin leikkikaluun ja loihtii niistä kokonaisen orkesterin. Kun hän improvisoi, ikinä ei tiedä, mitä sieltä tulee.

Duke Ellingtonin Sacred Concert on Komsin ja Nymanin bravuuri. Se päättää tuomiokirkon konsertin.

Tähtimuusikot

Anu Komsi ja Marzi Nyman Urkuyö ja aaria -konsertissa 15.8. klo 22 Espoon tuomiokirkossa. Ohjelmassa Sibeliusta, Prokofievia ja Ravelia. Konsertti huipentuu Duke Ellingtonin Sacred Concertiin.

Anu Komsin ensikonsertti oli vuonna 1993 ja hän pitää juhlakonsertin 22.10. Sibelius-Akatemian vanhassa konserttisalissa.

Hän on Kokkolan oopperayhdistyksen perustajia.

Anu Komsin ohjelmisto ulottuu renessanssista progejazziin ja nykymusiikkiin.

Marzi Nyman Espoon pop- ja jazzopiston Ebelin kasvatti.

Nykyään Nyman johtaa Espoon Big Bandia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu