Kulttuuri

Teatterilaulu on musiikkiopisto Juvenalian erikoisuus

KULTTUURI Musiikkiopisto Juvenaliassa on Suomen ainoa teatterilaulua pääaineena tarjoava taiteen perusopetuksen linja.

Juvenalian musiikkiteatterilinja tekee uraauurtavaa työtä Suomessa. Opetusohjelma on juuri uudistettu. Tanssipuolen harjoituksissa ovat muun muassa Satu-Marja Raattama ja Anne Hakkarainen.

Päivi Tuovinen

Tähän asti musiikkiopistoissa laulun opiskelijat ovat voineet valita joko klassisen- tai pop-jazzlaulun, mutta nyt ensimmäistä kertaa on tarjolla myös musiikkiteatteriin ja sen eri äänenkäyttötapoihin keskittynyt linja.

Juvenalian musiikkiteatterilinja toimii viidettä vuotta, ja sen linjanjohtaja Laura Virtala aloitti työnsä viime vuonna.

– Lähes kaikki opetussuunnitelmat on uusittu ja työtavat päivitetty. Haluan tiimini kanssa kehittää linjasta suunnannäyttäjän koko musiikkiteatterin peruskoulutukselle Suomessa, Virtala sanoo.

Linja tekee yhteistyötä myös talon pidemmälle ehtineiden harrastajien ja opettajien kanssa.

Opetukseen on poimittu parhaat metodit.”

Kaikki linjan opettajat ovat itse musiikkiteatterin ammattilaisia lavalla ja lavan takana. Laura Virtala itse on opiskellut musiikkiteatteria Lontoossa kansainvälisestikin arvostetulla Royal Academy of Musicin musiikkiteatterilinjalla. Hän suoritti siellä myös musikaalilaulunopettajan tutkinnon. Lisäksi hän on koulutukseltaan pop-jazzlaulunopettaja.

– Olen ottanut opetusohjelmaan parhaat palat Lontoon käytännöistä ja suomalaisista tavoista opettaa musiikkia.

Virtalan mukaan Englannissa on itsestään selvää, että musiikkiteatterissa esiintyvät eri ihmiset kuin teatterissa. Jokainen näyttelijä ei pysty tekemään musikaaliroolia.

Opiskelijoita on nyt 18 ja jatkossa on tarkoitus ottaa joka toinen vuosi noin kymmenen uutta opiskelijaa. Opinnot kestävät neljä vuotta.

– Erilaisten äänenkäyttötapojen hallitseminen on teatterilaulussa tärkeää. Laulun tyylilajit ovat kevyestä musiikista. Maailman parhaat musikaalilaulajat ovat teknisesti huikean taitavia.

Laura Virtalan Lontoossa opiskelema Jo Estill -tekniikka perustuu fysiologiaan. Tämän näkemyksen mukaan kuka tahansa voi oppia laulamaan, koska laulaminen perustuu lihasten kouluttamiseen. Luontainen lahjakkuus vaikuttaa kuitenkin oppimiseen, toiset oppivat nopeammin kuin toiset.

– Valmiita ratkaisuja ei ole eikä siten oppikirjojakaan. On hienoa, että Juvenalia on ottanut teatterilaulun taloonsa, koska nuoret ovat alasta valtavan kiinnostuneita.

Juvenalian musiikkiteatterilinjalla musiikki ja laulu ovat keskiössä ja draaman tekeminen on kudottu lauluopintoihin. Ensemble on kerran viikossa ja silloin työstetään esityksiä. Opiskelu on iltaopiskelua ja harrastus, josta ei valmistu ammattiin. Linja on hyvä pohja jatko-opinnoille.

– Linjalle voi pyrkiä yli 16-vuotiaana. Silloin on valmis opiskelemaan vaativia lauluteknisiä asioita ja kykenee ryhmämuotoiseen opiskeluun.

Musiikkiteatteri Juvenalia

Sadan vuoden joulumatka - joululauluja ennen ja nyt on Musiikkiteatterilinja MusTan draamallinen joulukonsertti, jota säestää musiikkiteatteribändi.

Konsertti kuullaan 9. joulukuuta kello 19 Sellosalissa.

Esityksen on harjoittanut ja ideoinut työryhmä Elina Aalto, Minna Puolanto ja Laura Virtala. Ohjaus Minna Puolanto ja työryhmä.

Mukana jousikvartetti, puhallinsektio ja musiikkiteatterikapellimestari Eeva Kontu.

Liput 10/5 euroa. Ennakkovaraukset [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Juvenalia ja TYL juhlivat yhdessä20.10.2014 18.00
Juvenaliassa voi opiskella teatterilaulua17.5.2014 15.00
Juvenalia-kuoro loitsii ja lallattelee3.5.2014 10.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu