Piraattipuolueen varapuheenjohtaja: Tekijänoikeuslaki on tehty tuotantoyhtiöitä ja juristeja varten

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti toteaa, että tavallisten ihmisten jahtaaminen on lopetettava.

Heli Koivuniemi

Tämän miehen mielestä tavallisten ihmisten jahtaaminen on lopetettava. Rangaistukset laittoman musiikin lataamisesta ovat hänestä menneet äärimmäisyyksiin. Eikä Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti ei ole asiansa kanssa yksin.

Hän ja 49 000 muuta allekirjoittivat Järkeä tekijänoikeuslakiin –kansalaisaloitteen. Aloite sai vaaditut nimet heinäkuussa, ja nyt odotellaan eduskunnan käsittelyä.

Allekirjoittajat haluavat estää muun muassa musiikin laittomasta latauksesta määrätyt rangaistukset.

Vastakkaisiakin mielipiteitä on. Muun muassa Petteri Järvinen on blogissaan kritisoinut aloitetta.

Hän ei kannata aineistojen ei-kaupallista jakamista ja levittämistä netissä, sillä se tekisi tiedonjakoon tarkoitettujen virtuaalisten vertaisverkkojen eli p2p-piraattiverkkojen käytöstä sallittua.

Apajalahti vertaisineen odottaakin mielenkiinnolla eduskunnan kantaa.

Asia ei nimittäin ole puoluepoliittinen, vaan poliittinen – aloitteen takana on joukko samanhenkisiä ihmisiä, jotka haluavat, että käyttäjän ääni kuuluisi myös lainsäätäjille.

Nyt näin ei Apajalahdesta ole: laki on hänen mielestään tehty lähinnä tuotantoyhtiöitä ja juristeja varten ja siksi tekijäinoikeuslainsäädäntö olisi vihdoin päivitettävä nykyhetkeen.

– Jos liikennesäännöt olisivat yhtä mutkikkaita, ei kukaan osaisi ajaa lain edellyttämällä tavalla.

Kukaan ei osaisi ajaa, jos liikennesäännöt olisivat yhtä mutkikkaita.”

Keskustelu tekijänoikeuksista on netin ja sosiaalisen median käytön yleistyttyä kärjistynyt ja joutunut melkoiseen ristituleen.

Julkisuuteen nousi tapaus, jossa talousrikospoliisit veivät 9-vuotiaan tytön koneen tämän ladattua laittomasti musiikkia netistä.

– Tavallisten ihmisten jahtaaminen ja uhkailu on lopetettava, Apajalahti perää.

Hänen mukaansa julkisuuteen on noussut vain murto-osa tapauksista.

– Suomalaiskodit saavat vuosittain 100–150 huomautuskirjettä. Aikuiset maksavat kaikessa hiljaisuudessaan heille asetetut sakot, mutta tytön isä nosti tapauksesta metakan.

Jos ministeri rikkoo lakia, miten tavallinen ihminen voi tietää, mikä on laillista ja mikä ei?”

Toinen ongelma, johon Apajalahti toivoisi eduskunnan ottavan kantaa, on YouTube-videoiden käyttö opetuksessa.

– YouTube-videota ei saa esittää koulussa, koska se on elokuvateos. Pahinta on, ettei kukaan tunnu tietävän, mikä on elokuvateos ja mikä ei.

Tästäkin syystä eduskunnan käsittelystä odotetaan paljon. Mies toivoo, että keskustelu olisi kattava ja rakentava. Hän ei oleta, että kaikki esitetyt asiat hyväksyttäisiin.

– Jos edes osa hyväksyttäisiin, niin oltaisiin jo pitkällä.

Lakiviidakon ongelmatiikkaa kuvaa hyvin myös Ruotsissa sattunut tapaus.

Piraattipuolue käräytti viestintäministerin, joka oli jakanut Instagram-palvelun kautta laittomasti kuvia.

– Jos viestintäministeri syyllistyy tekijänoikeuksien rikkomiseen, miten tavallinen kansalainen voisi tietää, mikä on laillista ja mikä ei, Apajalahti huomauttaa.

Apajalahti ei ylipäätään ymmärrä, miksi fanittaminen on rangaistavaa.

– Mitä vikaa on tykkäämisessä tai fanittamisessa?

Muun muassa näitä muutoksia Piraattipuolue ajaa

Tekijänoikeussuoja lyhyemmäksi

Piraattipuolue perää tekijänoikeussuojan lyhentämistä nykyisestä 70 vuodesta ja tekijän eliniästä 10 vuoteen.

– Käytännössä 10–20 vuodessa tekijä saa suurimman osan tuotostaan. Sen jälkeen tekijänoikeus estää lähinnä kulttuurin leviämistä ja saatavuutta, Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti laskee.

Apajalahti mainitsee yhtenä esimerkkinä, että tekijänoikeussuojan takia muun muassa nettipohjaisen Amazonin kirjatarjonnassa on 1920-1980-lukujen välinen ammottava aukko.

Tekijänoikeussuojasta ei automaattia

Kaupallisten nauhoitteidenkaan poistamista netistä tekijänoikeuksiin vedoten ei pitäisi Apajalahden muuttaa automaattiseksi oikeudeksi.

–  Silloin veto-oikeutta saatetaan käyttää kritiikin vaimentamiseksi, hän uskoo.

Esimerkkejä tällaisista yrityksistä löytyy jo Suomestakin. YouTuben mukaan esimerkiksi Yle vaati YouTubea poistamaan videon, jossa uutisankkuri Kimmo Wilska teeskenteli juovansa olutta englanninkielisessä uutislähetyksessä.

Kommentit

Herra Apajalahti ryhtyy sitten vaan itse säveltämään, sanoittamaan ja sovittamaan kuuntelemansa musiikin. Soittotaidostakin on hyötyä, jotta joku viitsii niitä kuunnella.Minä voin sitä sitten ilmaiseksi jaella eri foorumeissa. Reilua. Eikö?

Kommarit hirteen

Olisiko mitenkään mahdollista, että ei tapettaisi bändikulttuuria viemällä viimeisiäkin rahoituksen rippeitä ja säveltäjät saisivat edes jostain rahaa kuten esim. ostetuista levyistä?

SeppoT

Miksi insinööreillä ei ole samoja oikeuksia tuotteisiin mitä he ovat suunnitellee, kuten muilla piirtäjillä esim. taidemaalarit, samalla tavalla insinööritkin piirtää. Kuinka voi olla mahdollista, että firmat keskenään voivat kauppailla tuotteita tai riidellä oikeuksista ja suunnittelija jätetään korvausten ulkopuolelle. Kun kerran työuriin ja palkkoihin työantaja jäejestö on puuttumassa, niin olisiko Akvan ja STTK syytä puuttua tähän epäkohtaan.

tasapuolisesti kaikille provikat

Insinööri saa palkkaa tuotoksistaan, ja niillä on luovuuden kanssa yhtä paljon tekemistä kuin piratismilla rehellisyyden kanssa.

Harmaa eminenssi

Insinööri saa yleensä palkkansa suunnittelusta/suunnitteluun käytetystä ajasta, muusikko lähinnä vain myydystä suunnittelun (ja toteutuksen) tuloksesta.

Vive la difference

Kun muusikko luo uuden kappaleen hän saa sille tekijänoikeuden suojan joka on maailmanlaajuinen varsin helposti ja edullisesti. Tuo suoja on voimassa koko hänen elämänsä ja vielä kymmeniä vuosia sen jälkeenkin.

Kun lääketehdas palkkaa satoja tutkijoita ja tiedemiehiä vuosiksi kehittelemään uutta lääkettä ei ole mitenkään varmaa syntyykö siitä kaupallista lopputulosta. Jos syntyy on maailmanlaajuinen patentti yhtiölle äärettömän kallis eikä kukaan taho valvo patenttia vaan sen suojeleminen jää yhtiölle. Patentti on voimassa max.10 vuotta jonka jälkeen kuka tahansa voi alkaa valmistamaan lääkettä täsmälleen suoralla kopiolla sen rakenteesta.

Oikeusvaltio nimeltä suomi on itseasiassa säätänyt lain että jos asiakas haluaa käyttää sitä alkuperäistä lääkettä on sen ja suoran piraattilääkkeen erotus maksettava itse.

Jos näitä kahta asiaa vertaa toisiinsa niin ihan hirveästi en viitsisi taiteilijana avautua. Tekijänoikeudethan voitaisiin helposti tasata mutta silloinhan totuus iskisi liian selvästi esille ja kansantalous olisi vielä enemmän kuralla.

Kaksinaismoralismi kunniaan, sillä pärjää pitkälle.

Lääkkeet pois köyhiltä

Apajalahti on näemmä yksi niistä 50 000 ihmisestä, jotka eivät edes tiedä aloitteen sisältöä. Se tekisi piraattien lataamisen lailliseksi, eikä vain alentaisi sellaisen rangaistusta.

Lue aloite

Rangaistuksia väsäävät ovat aivan eri ihmisiä kuin säveltäjät. He vähät välittää säveltäjistä, vaan ainoastaan omiin taskuihinsa rahaa haaliessaan. Vastaava esimerkki on kun sakotetaan laskujen viivästyssakoista. Ja vielä parkkisakotus, varsinkin yksityisillä alueilla parkkeeraus kuuluu samaan ryhmään. Sakkorysiä rakennetaan tarkoituksella, jotta päästäisiin sakottelemaan.

Sakkorysät

Eiköhän nimim Lääkkeet poi köyhiltä, yhteiskunta maksaa verovaroista kerätystä yhteisestä potista osan lääkekustannuksista ja osan maksavat sairaat itse, lääketehdas käärii kyllä sievoiset voitot vielä maksettuaan korvaukset työntekijöilleen, vai oletko kuullut lääketehtaasta joka ei pärjäisi.
Insinöörit taas ovat tehneet työnantajansa kanssa sopimuksen suunnittelemiensa tuotteiden tekijänoikeuksista, yleensä työnantajalle ne oikeudet tulevat.

Minä ostan kuuntelemani musiikin, jotta sen tekijäkin saisi "palkkansa".
Mikäli minulla ei siihen ole varaa, olen ostamatta ja näin myös radion/TV:n varassa kuuntelussani.

Sitäpaitsi en ole hullumpaa yhden asian liikettä, kuin tämä piraattipuolue, ikinä tavannut.

pm

PM, Tiedoksi sinulle, että Piraattipuolue ei todellakaan ole minkään yhden asian liike, tutustu mm. Periaateohjelmaan ja selvitä ensin, ennenkuin alat levittämään luulojasi tietoina. (Esim. puolue ottaa kantaa koulutuksesta, armeijasta, ulkopolitiikasta ym.)

LUE ALOITE: Oletkohan nyt itse lukenut aloitteen? Nimenomaan siinä halutaan alentaa rangaistukset rikkeeksi, samoin poistaa 2 vuoden maksimivankeuden.
Siinä halutaan myös youtube-videot opetuksen käyttöön, mikä on nykyisin kiellettyä, sekä parantaa artistien, opiskelijoiden ja kuluttajien asemaa. Tuossa aloitteessa on aika vähän asioita, mitä Piraattipuolue ajaa.

Sivusta seurannut

Millä tavoin musiikin ja vaikkapa kuvien ja tekstien laiton jakelu (eli kopionti) poikkeaa varastamisesta? En näe mitään periaatteellista eroa, paitsi että nämä pullapojat voivat varastaa kotonaan, läppäri sylissä sohvillaan lojuen sen sijaan, että vaivautuisivat kauppoihin.

Siis kun varastaminen on äärimmäisen helppoa ja varastettu omaisuus ns. näkymätöntä, pöllimisen pitäisi olla myös laillista? Ei uppoa moraalikäsitykseeni tämä.

On myös helppo murhata ihminen kaahaamalla autolla päälle, mutta sekään ei ole laillista eikä hyväksyttävää. Siitäkin tulee liian lievä rangaistus etenkin, jos tekohetkellä on humalassa.

Rikos ei ole oikein koskaan

Kun ihminen varastaa, ottaa hän toisen omaisuutta. Kun ihminen lataa piraattituotteen, hän valmistaa kopion omilla tuotantovälineillä. Jos näen kivan tuolin ja teen samanlaisen, on alkuperäinen tuoli vielä omistajallaan.

Ideaa ei voi omistaa

Onko mitään muuta oikeutta maailmassa, mikä olisi voimassa 70 vuotta + 0-60 vuotta?
Älytöntä!
Minusta joku 20 vuotta (sama kuin patentilla) olisi ihan riittävä.

faktoja

Sillonku oli vaan höyryradioita ja telkussa Teija Sopasta, C-kasetille sai nauhoittaa vapaasti. Ja kun videokasetti keksittiin, elokuvia sai panna purkkiin ilman polliisia ovella. Nyt maksetaan joka vehkeessä teostomaksuja ja silti kopiointi on rikollisempaa ku vaikka raiskaus. Kohta kilometrin ajaminen autolla vaikka järven jäällä tietää maksulappua valtiolta. Ollaan me suomalaiset hulluja kun äänestetään tuollaisia päättäjiä uudestaan ja uudestaan. Lainataan poliitikot vaikka Virosta tai Kiinasta ni menee paljon paremmin.

Pikkuveli

Kunhan esimerkiksi ja alkajaisiksi kirjoitat ja kustannat vaikkapa kirjan, jakelen jaloja ajatuksiasi mielennäni ilmaiseksi kaikille vastaantulijalle.

Teeppäs se, ihan vaan malliksi

No, minun mielestäni pienimuotoinen piratismi on ainakin jonkinlaista ilmaista tuotteen mainostamista, ja jos tuote on hyvä siitä varmaan kerrotaan myös kavereille ja ehkä myös ostetaan aito tuote , ja ihan oikeasti myyntimäärät siis saattavat myös kasvaa, mitä ei kyllä kukaan helposti myönnä.

Harsi

Tekijänoikeusjärjestöt yrittävät pelotella että Järkeä tekijänoikeuslakiin olisi "piraattialoite", mutta todellisuudessa näin ei ole lainkaan. Ensinnäkin aloitetta ei ollut kirjoittamassa yhtäkään piraattia tai piraattipuolueen edustajaa; sen sijaan mukana oli luovan alan työntekijöitä ainakin musiikin ja elokuvatuotannon alalta, eli juurikin niitä tekijöitä joita tämä aloite muun muassa auttaisi. Toiseksi aloite ei todellakaan ole laillistamassa piratismia; tekijänoikeusjärjestöt, tässä lähinnä TTVK, ovat vain peloissaan siitä että tämä aloite vie niiltä keinoja puuttua tiedostonjakamiseen netissä: sellaisia jotka on jo muutenkin todettu tehottomiksi.

Oorlog