Kulttuuri

Emma uudistaa kokoelmanäyttelynsä

KULTTUURI Kokoelmanäyttelyn uudistus on Emman historian suurin hanke sitten taidemuseon avautumisen.

Uuden kokoelmanäyttelyn nimi on monimerkityksellisesti Kosketus. Näyttelyn työt haastavat pohtimaan merkityksiä. Museonjohtaja Pilvi Kalhaman ja kokoelmaintendentti Henna Paunun takana on Marianna Uutisen maalaus vuodelta 2009.

Johanna Erjonsalo

Espoon modernin taiteen museon Emman suojissa olevasta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta koostettu näyttely uudistuu vaiheittain. Kosketus -näyttelyn ensimmäinen osa on nyt yleisön ihailtavana. Kokoelmanäyttely uudistetaan kokonaisuudessaan ensi vuoden loppuun mennessä.

– Kävijät ovat viestittäneet, että olisi hienoa nähdä säätiön hankkimia uusia teoksia, museonjohtaja Pilvi Kalhama sanoo.

Taide koskettaa ihmistä.”

Aiempi ripustus oli kronologinen, mutta nyt näyttelystä muodostuu temaattinen kokonaisuus. Toisena periaatteena on se, että näytteille saadaan uusimpia hankintoja ja näyttelyä voidaan tulevaisuudessa uudistaa joustavasti.

– Saastamoisen säätiön kokoelmaa kartutetaan noin 40–80 teoksella vuodessa. Määrä määräytyy kulloinkin käytettävissä olevan budjetin ja teosten hinnan mukaan. Säätiö tekee hankintapäätökset, mutta meillä on tiivis keskusteluyhteys. Pohdimme säännöllisesti, mitä kokoelmassa on ja mihin suuntaan se kehittyy.

Parhaimmillaan säätiön uudet taidehankinnat liittyvät Emman vaihtuviin näyttelyihin. Säätiö on hankkinut teoksia muun muassa Emmassa näyttelyn pitäneiltä William Kentridgeltä , Jaume Plensalta ja Shirin Neshatilta .

– Minulle tämä projekti on ollut loistava mahdollisuus tutkia ja perehtyä Saastamoisen säätiön kokoelmaan, Pilvi Kalhama sanoo.

Kokoelmanäyttelyn teema, ihmisyys, nousi esiin suoraan kokoelmasta. Näyttelyn nimi, Kosketus, välittää ajatuksen siitä, että taide koskettaa ihmistä ja että taiteessa pohditaan ihmisyyttä.

Näyttelyn ensimmäisen osan on kuratoinut Pilvi Kalhama, toisen osan kuratoi Päivi Karttunen Saastamoisen säätiöstä ja kolmannen Emman kokoelmaintendentti Henna Paunu . Kolmikko tekee uudistusta yhdessä, mutta päävastuu vaihtuu.

Kosketus-näyttelyn ensimmäinen osa käsittelee kohtaamista. Toinen, keväällä avattava osa on Ihmisyyden arkeologia . Se pohtii muistin, historian, identiteetin ja kehollisuuden käsitteitä. Kolmas, loppuvuodesta 2015 avattava osa pureutuu valtaan, arvoihin, moraaliin ja uskomuksiin.

– Kaikki ovat ihmisyyden suuria teemoja, mutta ne antavat kuitenkin väljyyttä aiheen käsittelyyn. Temaattisessa kokonaisuudessa voidaan tulevaisuudessa vaihtaa yksittäisiä teoksia. Näin pitkäkestoinen kokoelmanäyttely pysyy elävänä ja kiinnostavana.

Kotimainen taide on yhä kokoelmanäyttelyn kivijalka.

– Turistit kysyvät usein, missä voi tutustua suomalaiseen nykytaiteeseen. Emma on se paikka.

Säätiön kokoelma

Saastamoisen Säätiön taidekokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä karttuvista kokoelmista. Siihen kuuluu noin 2 500 teosta.

Vuonna 1999 kokoelma talletettiin Espoon kaupungille. Se sijoitettiin myöhemmmin uuteen Espoon modernin taiteen museoon Emmaan.

Säätiön kokoelma sai alkunsa, kun kuopiolaisen teollisuussuvun kotiin hankittiin 1910-luvun taidetta, muun muassa Tyko Sallisen ja Ilmari Aallon teoksia.

Emman näyttelytilat on jaettu säätiön taidekokoelman ja vaihtuvien näyttelyiden kesken.

Emma sijaitsee Tapiolassa Näyttelykeskus Weegeellä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu