Kulttuuri

Joulukantaatti on Kirkkonummen oopperaväen seuraava haaste

Oopperayhdistyksen jäsenvastaava Marja-Liisa Ortia (vas) ja taiteellinen johtaja Annukka Ahola (oik.) nauttivat jo täysillä lähestyvästä esityksestään.

Riku Cajander

– Olen ollut oopperan kanssa tekemisissä koko ikäni, se on kuin pakkomielle ja elämäntapa, kertoo Annukka Ahola, Kirkkonummen Oopperayhdistyksen taiteellinen johtaja.

Hän on paikalla, kun yhdistyksen jäsenet ovat avaamassa ääntään ja harjoittelemassa kunnan palvelukeskuksessa.

Alkamassa on Kirkkonummipäiviin liittyvä konsertti, jossa kuullaan kuoroesityksiä ja aarioita tunnetuilta klassisen musiikin säveltäjänimiltä; Bizetä, Puccinia, Mozartia, Wagneria… Kirkkaat lauluäänet kantautuvat jo ulos asti.

Ooppera on vastapainoa arjelle, pakoakin arjesta.”
– Oopperoiden laulaminen klassisella tavalla on pitkä tie, johon ei ihan kertarysäyksellä pääse mukaan idolssien ja muiden mediakilpailujen kautta. Useimmat jäsenistämme ovat opettajina, kuorolaisina esimerkiksi Savonlinnan oopperakuorossa tai muuten olleet tekemisissä laulamisen kanssa pitkään, ylistää harrastustaan yhdistyksen jäsenvastaava Marja Liisa Ortia.

Oopperoiden laulamisessa on erona useimpiin muihin musiikinlajeihin verrattuna se, että ääntä ei muuteta mikeillä, miksauksilla ja vahvistimilla, vaan laulun täytyy tulla ulos puhtaana ja voimakkaana sellaisenaan.

Kirkkonummen oopperaryhdistys järjestää konsertteja pari kertaa vuodessa. Ongelmana on, että omaa harjoittelu- ja esiintymispaikkaa ei ole. Musiikkitalo puuttuu Kirkkonummelta.

– Tänne olisi tarve saada jonkinlainen yhteisrakennus kulttuuriharrastuksille, esimerkiksi yhdessä jonkun oppilaitoksen tai koulutuspaikan kanssa. Myös kunnolliselle esiintymissalille olisi kysyntää. Aina ei sovi mennä esittämään kevyempää oopperaa vaikkapa kirkon tiloihin, Ortia lisää.

Yhdistys on toiminut elinvoimaisena toistakymmentä vuotta, mukana on myös miehiä sekä nuoriakin. Yhdistyksen suurproduktiossa Porkkala-oopperassa tehtiin yhteistyötä paikallisten soittajien ja kuorojen, myös lapsikuoron kanssa.

Nyt yhdistys suunnittelee suurta Joulukantaattia.

– Siinä olisi tarkoitus siirtää jouluevankeliumia nykyaikaan ja kuvata sitä tämän päivän maailman lasten osin surullisenkin aseman kautta. Toiset odottavat joulua ja toisilla on masennusta. Myös eläimet voivat puhua jouluyössä, Annukka Ahola kertoo.

– Kyllä tämä meidän harrastus on vastapainoa arjelle, pakoakin arjesta. On aivan omaa maailmaansa, joka tempaa mukaansa, päättelee harjoitustauolla oopperayhdistyksen sihteeri, Reija Lampi-Parvela.

Kirkkonummen oopperayhdistys

Perustettu v. 2000.

Jäseniä nyt noin 65, joista 45 Kirkkonummelta.

Tärkeimmät produktiot: Porkkala-ooppera 2006, Maailman Valo 2010.

Tuleva tuotanto: Joulukantaatti 2014. Sen säveltää oma jäsen Annukka Ahola.

Lisätiedot ja liittyminen: [email protected].

www.kirkkonummenooppera.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu