Paikalliset

Länsimetron jatke sai alkupaukkunsa – protesti jäi vaisuksi

Länsimetron jatkeen alkupaukku pamautettiin Hyljeluodontien varrella Suomenojalla. Kutsuvieraiden lisäksi paikalle tulivat myös Paula Pöntynen, Pirjo Asumaa, Hannes Lampimäki ja Maisa Siirala vastustamaan länsimetron jatkamista. He jakoivat tiedotetta, jonka mukaan metrotöiden aloitus on lainvastaista.

Klaus Nurmi


Paikalla ei näkynyt poliiseja ja mielenosoittajiakin oli vain kourallinen, kun arvovieraat laukaisivat Länsimetron jatkeen alkupaukun torstaina puolenpäivän aikaan Suomenojalla.

Isoa punaista nappia painoivat valtiovarainministeri Antti Rinne, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko ja Destian tulosyksikön johtaja Minna Heinonen .

Maa ei kuitenkaan jyrähdellyt, vaan napin painallus lähetti räiskyen taivaalle juhlateltan taakse viritetyt ilotulitteet.

– Edellisestä metron alkupaukusta on viisi vuotta, totesi Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Länsimetroa jatketaan Matinkylästä seitsemän kilometriä eteenpäin Kivenlahteen. Työt ovat alkaneet työtunnelien rakentamisella tulevien asemien lähellä ja torstain juhlakin pidettiin Finnoon työtunnelityömaalla.

Työtunneli on kallioon ensin louhittava kulkureitti työmaa-alueelta maan alle varsinaiselle ratalinjalle. Metrotunnelien ja asemien louhinta alkaa vasta työtunnelien louhinnan jälkeen.

Juhlateltta oli täynnä kutsuvieraita ja joukossa oli runsaasti muun muassa espoolaisia valtuutettuja. Sekä Rinne, Pajunen että Louko muistuttivat koko metrohankkeen merkityksestä Helsingin seudulle.

– Suurten infrahankkeiden merkitys työllisyydelle on merkittävä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, sanoi Rinne.

Loukon mukaan tiivistyvä kaupunkirakenne mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen, asuntorakentamisen ja palvelujen kehittymisen.

– Metro on kulkenut 32 vuotta ja se on joukkoliikennemuodoista ylivoimaisesti luotettavin, huomautti Pajunen ja ennusti, että jossain tulevaisuudessa metro kulkee Kirkkonummen Majvikista Sipoon Majvikiin.

Kylmässä tuulessa juhlateltan ulkopuolella metron lisärakentamista vastustettiin banderollein ja tiedottein.

– Nämä työmaiden aloitukset ovat laittomia. Haluamme estää länsimetron jatkeen rakentamisen, sanoi Maisa Siirala.

Paikalla oli puolenkymmentä mielenosoittajaa. Kolme heistä oli tehnyt poliisillekin virka-apupyynnön töiden keskeyttämisestä. Virkavalta ei kuitenkaan pyyntöä täyttänyt.

Mielenosoittajien mukaan töitä ei saa aloittaa, koska he ovat valittaneet metrojatketta koskevista päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Maanalaista metrovarikkoa varten ovat työt alkaneet myös Sammalvuoressa. Käynnissä ovat maanrakennustyöt Tyskaksenkaaren tietyömaan kohdalla.

Metron vastustajat ovat keränneet metrovarikkoa vastaan Espoonlahdessa runsaat tuhat nimeä.

Länsimetron jatkeelle tulee viisi asemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti.

Metro Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu aikaisintaan 2020. Ruoholahdesta Matinkylään rakenteilla olevan osuus valmistuu ensi vuonna ja aukeaa liikenteelle syksyllä 2016.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu