Paikalliset

Nastarenkaat nurkkaan: ”Henkilövahinkoja sadoittain lisää”

Ajatus kitkarenkaiden käytön merkittävästä lisäämisestä pääkaupunkiseudulla ei saa kaikkia innostumaan. Epäilykset kohdistuvat siihen, kasvaisiko autoilijoiden kyky ennakoivaan ajoon samassa suhteessa.

Nasta-tutkimusohjelma suosittelee kitkarenkailla ajavien osuuden nostamista puoleen pääkaupunkiseudun liikenteessä. Tutkimusohjelman mukaan liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarantuisi. Liikenneturvallisuuden asiantuntija on eri mieltä.

– Ehdotus perustuu olettamukseen, että vain peltikolarit lisääntyisivät hieman. Jos kitkarenkaiden käyttö lisääntyisi Helsingin lisäksi muuallakin Suomessa, henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia sattuisi jopa useita satoja enemmän, sanoo liikenneturvallisuustutkimukseen erikoistunut konsultti Mikko Malmivuo.

Malmivuon mukaan kitkarenkaisiin siirtyminen edellyttäisi koko ajokulttuurin muuttumista ennakoivammaksi: kuljettajan tulisi aktiivisesti seurata tiesääennusteita, käyttää ennakoivaa ajotapaa ja muistaa turvavälit.

Malmivuon mukaan kuljettavat tunnistavat yleensä huonosti kelin liukkauden, mistä syntyy vaarallinen yhtälö sen kanssa, että tutkimusten mukaan kitkarenkailla ajavat eivät sopeuta juurikaan ajonopeuttaan, vaan ajonopeudet pysyvät lähes samalla tasolla kuin nastarenkailla.

Kitkarenkaat ovat parhaimmillaan 15 asteen pakkasilla runsaassa lumessa. Uudellamaalla joka viides henkilövahinkoon johtanut onnettomuus tapahtuu kuitenkin jääkelillä. Tutkimusten mukaan jäisellä kelillä nastarenkaat vähentävät onnettomuuksia toistakymmentä prosenttia.

Nastarenkaiden väheneminen Suomen teillä tuntuisi myös kesäliikenteen turvallisuudessa. Sateen kastelema asfaltti voi muuttua renkaan alla liukkaammaksi, kun nastat eivät karhenna tienpintaa enää niin paljoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu