Paikalliset

Tulevaisuus on jo täällä – peukaloon asennettu siru avaa sähkölukon ja toimii luottokorttina

TIEDE Voiko tulevaisuudessa vastata sisäiseen puhelimeen ajatuksen voimalla?

Sirun laittamisesta peukalon juureen jää vain pieni jälki.

Päivi Tuovinen

– Pekon pulssi on nyt 125. Hän on yhä hengissä, naurattaa Teemu Arina Biohacker Summit -tapahtuman yleisöä.

Pekko Vehviläisen peukalonhankaan laitetaan siru pienen viillon kautta.

Sovelluksia sirulle on jo kehitelty: sen avulla voi avata oven sähkölukon, se voi toimia luottokorttina tai sen avulla voi kirjautua tietokoneelle.

– Saa nähdä mihin tätä käytän, Vehviläinen miettii.

Sirut ovat tuttuja esimerkiksi luottokorteista, ne ottavat virran niitä lukevista laitteista.

Milloin teknologia on niin pitkällä, että voidaan luopua älypuhelimista puhelinyhteyden saamiseksi? Eli puhelin soisi ”päämme sisällä” ja siihen vastattaisiin tavalla tai toisella. Jo nyt puhelimia ohjataan puheella.

– Ihmiseen integroitava elektroniikka menee huimaa vauhtia eteenpäin. Tekniikka on jo sillä tasolla, että peruspuhelimen vaatimat toiminnot pystyttäisiin varmasti jo nyt integroimaan ihmiseen, futuristi, tekniikan tohtori Kari Hiltunen arvioi.

Hänen ja Elina Hiltusen kirjoittamassa Teknoelämää 2035 -kirjassa pohditaan esimerkiksi sitä, käytämmekö tietokoneita tulevaisuudessa ajatuksen voimalla.

– Ihmisen aivojärjestelmä on jo pystytty yhdistämään tekniikkaan siten, että robottikättä voidaan liikuttaa ajatuksen voimalla.

Puhelinelementit voitaisiin ensin istuttaa ihmiseen esimerkiksi siten, että korvaan tulisi pieni kaiutin ja mikrofoni sijaitsisi suupielessä.

– On vielä paljon ratkaistavaa, ennen kuin puhelinkomponentit voidaan asentaa aivojen yhteyteen, pään sisään, jolloin voisi puhua ajatuskäyttöliittymästä, Hiltunen sanoo.

Siruja myös vastasyntyneisiin?

Internetissä kiertää urbaani huhu, jonka mukaan EU määräisi vastasyntyneille asennettavaksi mikrosirut.

Kari Hiltusen mielestä kyseessä on huhu, eikä moista voida vielä toteuttaa. Lainsäädäntö ja muut ovat vielä asiassa jäljessä.

Siruja asennetaan jo koiriin ja muihin lemmikkieläimiin. Ne ovat aukoton tapa lemmikin tunnistamiseen ja muiden tietojen saamiseen.

Sirujen koko on pienentynyt niin pieneksi, että sellaisia voidaan asentaa ihonalaiskudokseen injektioneulalla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu