Paikalliset

Tallinnan pormestari: Muuttoaalto Suomeen on katastrofi

Edgar Savisaaren mukaan Viron hallituspuolueet eivät edes halua kohentaa koko kansan elintasoa. - On vallalla ideologia, minkä mukaan rikkaista on tultava vielä rikkaampia ja ehkä heiltä tippuu tulevaisuudessa murusia muillekin.

Albert Truuväärt

Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren mukaan Tallinna ja Helsinki muodostavat jo nyt kaksoiskaupungin taloudellisesti ja kulttuurisesti.

– Tallinnalaisia on enemmän töissä Helsingin seudulla kuin Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa. Tallinnasta ja Virosta tullaan töihin myös Espooseen ja Kirkkonummelle.

Savisaaren mukaan Tallinnan ja Helsingin kannattaisi seuraavaksi tutkia mahdollisuutta koota kaupunkien julkiset palvelut yhteiseen nettiportaaliin.

Savisaar sanoo tuntevansa Helsingin hyvin ja ihailevansa, miten sitä kasvatetaan määrätietoisesti uusilla kaupunginosilla.

Helsingilläkin olisi opittavaa Tallinnalta.

– Tallinnassa on maksuton joukkoliikenne ja modernit sähköiset palvelut, ja puistojen ja viheralueiden kehittämisessäkin taidamme olla edellä.

Ilmaista joukkoliikennettä Savisaar suosittaa Helsingillekin. Tallinnalaiset matkustavat ilmaiseksi busseilla ja ratikoilla ja pian myös paikallisjunilla.

Tallinnan ja Viron suurin ongelma on köyhyys, jota Euroopan korkein inflaatio eli hintojen nousu entisestään pahentaa.

Köyhyys on myös se syy, miksi virolaiset lähtevät töihin Suomeen.

– Maastamuutto on Virolle katastrofi, vaikka Viron hallitus ei halua sitä myöntää. Pitkällä tähtäimellä ei ole hyväksi Virolle eikä Suomellekaan, kun niin suuri osa virolaisia jättää kotimaansa.

Tallinna ja Helsinki painivat kuntataloudessa eri kokoluokissa. Tallinnan menobudjetti tälle vuodelle on puoli miljardia euroa, eli noin kymmenen kertaa pienempi kuin Helsingin.

– Viron hallitus leikkaa valtionosuuksia eikä anna kaupungeille ja kunnille oikeutta kerätä veroja. Kiusaamisen ja kurjistamisen takana on pelko siitä, että kunnat itsenäistyisivät, Savisaar kertoo.

Helsingin kunnallisverokertymä on 2,5 miljardia euroa, eli summa, joka vastaa viittä Tallinnan vuosibudjettia.

– Viron verojärjestelmä on luotu miellyttämään Viroon tulleita ulkomaisia yrityksiä, ei muita. Sama pätee työsuhteita sääteleviin lakeihin, sanoo Savisaar.

Suomessakin puheenaiheeksi nousseista pienistä toimeentulotuista ja muista sosiaalituista Savisaar syyttää maansa hallitusta. Länsiväylä kertoi aiemmin, että Suomi maksaa miljoonia virolaisten toimeentulotukia.

– Toimeentulotuet maksetaan valtion kassasta ja niihin tuskin on tulossa parannusta.

– Tallinna yrittää lievittää hätää maksuttomalla joukkoliikenteellä, maksamalla eläkeläisille lisätukia ja neuvottelemalla alennuksia apteekkeihin.

Savisaar pitää mahdollisena sitäkin, että kaupunki ryhtyy elintarvikekauppiaaksi eli myymään edullisia ruoka-aineita.

Suomalaisturistille Savisaar suosittelee Tallinnassa etenkin Pohjois-Tallinnaa, eli Kalamajaa ja Koplia, ja sen uusia puistoja sekä ravintoloita ja kahviloita.

– Pohjois-Tallinnassa on käynnissä todellinen renessanssi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu