Kotiseutupäivät keräävät satoja kävijöitä Leppävaaraan elokuussa

Espoon perinneseuran toimijat Esko Uotila ja Pirkko Kivimäki ovat keränneet espoolaisten kansakoulumuistot kansien väliin. Yksi koulujen opetusvälineistä oli luonnollisesti karttapallo.

Johanna Erjonsalo

KOTISEUTU Espoon perinneseura keräsi kirjan, joka ilmestyy ennen kotiseutupäiviä.

Kotiseututyö kukkii Espoossa tänä vuonna rehevämmin kuin aikoihin. Valtakunnalliset kotiseutupäivät pidetään elokuussa Leppävaarassa – edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Espoossa 1989.

Päiville on tulossa sadoittain kotiseutuaktiiveja ympäri maata.

Opettajat jäivät hyvin Espoon koululaisten mieliin.”

 

 

– Ohjelmassa halutaan ottaa huomioon kaiken ikäiset ja myös lapsiperheet, jotta ne olisivat kiinnostavia ja niihin olisi helppo tulla, muistuttaa Suomen kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo .

 

– Päivien paikallisena tavoitteena on vahvistaa espoolaista identiteettiä. Samalla asukkaat voivat mainiosti tutustua oman kaupunkinsa omaleimaiseen historiaan ja tämän päivän monimuotoisuuteen.

Yksi kotiseutupäivien osanottajista on Espoon perinneseura, jonka aherruksen tuloksena on koottu kirjankansien väliin monta mielenkiintoista julkaisua. Tänä keväänä päivänvalon näkee myös espoolaisten kansakoulumuistoja käsittelevä teos.

– Koulumuistoja on kerätty lähinnä nettikyselynä, johon saatiin reilut neljäkymmentä vastausta. Myös jonkin verran vanhoja valokuvia tuli päivänvaloon, kertovat Espoon perinneseuran aktiivit Pirkko Kivimäki ja Esko Uotila .

Eniten kansakoulumuistoja kirvoittivat oppilaiden mielissä opettajat ja esimerkiksi liikunta- ja käsityötunnit. Myös kouluruokailu on jäänyt monen kansakoululaisen mieleen.

– Ennen yhtenäistä kouluruokailua oppilaat toivat itse eväät mukanaan kouluun ja ainakin köyhimmissä perheissä kehnot eväät saattoivat tuoda lapsille häpeääkin, Uotila kertoo.

– Emme lähteneet keräämään aineistoa Espoon kansakoululaitoksen täydellistä historiaa varten, vaan nimenomaan koulumuistoja. Jo sellaisenaan keräys onnistui kyllä hienosti, Kivimäki arvioi.

Kansakouluaikaa kesti Espoossa vuoteen 1977 saakka, jolloin kaupungissa siirryttiin peruskouluaikaan.

– Tämä keräys koski vain kansakouluja, joten tuleville sukupolville jää sitten muistojen kerääminen peruskouluista. Kyllä niidenkin aika vielä koittaa, Kivimäki myhäilee.

Espoon perinneseuran työ keräyksen hyväksi on palkittu Suomalaisen kirjallisuuden seuran sekä Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran kunniakirjalla.

Pirkko Kivimäki puolestaan palkittiin itsenäisyyspäivänä uutteruudestaan kotiseututyön parissa Espoo-mitalilla. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1972 lähtien.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen